Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La Iași, orașul Culturii, o nouă formă de ofertă a cărții: Tramvaiul Bibliotecă

OPREAINPrimit pentru publicare: 11 dec. 2015
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul(Bt)
Publicat: 12 dec. 2015

 

Din 4 decembrie 2015

La Iași, orașul Culturii, o nouă formă de ofertă a cărții: Tramvaiul Bibliotecă

Oameni de diverse profesii susțin că presa – ziarele și revistele – până și cărțile pe support de hârtie, mâine-poimâine, nu vor mai fi căutate. Susțin asta, fără de argumente convingătoare, până și unii profesori de la facultățile care pregătesc jurnaliști, inclusiv de la Iași. O astfel de veste l-a amărât zilele acestea până și pe optimistul Dan C. Mihăilescu care, pe site-ul său a anunțat decesul proprie-i emisiuni “Omul care aduce cartea”, pe care a prezentat-o timp de 16 ani, la Pro TV,  ianuarie 2000-ianuarie 2016.

“Tragerea obloanelor”, am înțeles, se datorează faptului că, precum cea prezentată de Eugenia Vodă, Profesioniștii, fiind vorba despre cultură, care  nu aduce  direct și imediat beneficii pecuniare, activitatea nu rentează penru conducerea postului.

“Dragi  prieteni și eventuali rătăcitori prin aste coclauri internetice, iată-vă părtașii unei triste bucurii”, ni s-a adresat scriitorul și criticul literar, prezentatorul de cărți bune,  Dan C. Mihăilescu, care ne-a anunțat că din ianuarie 2016 emisiunea sa nu va mai fi difuzată.  “Vineri,  4 decembrie, orele 11,20 AM, în biroul doamnei Gabriela  Popescu, directorul știrilor PRO TV, s-a petrecut – cu grație amicală, comprehensiunea ludic- reciprocă și suavă resemnare de ambele părți – decesul emisiunii “Omul care aduce cartea”. Mă  grăbesc să spun că nu a fost deloc  o surpriză, un șoc,  o lovitură-n plex ori sub centură. Și nici vinovăția, greșeala sau răzbunarea cuiva. A fost un lucru presimțit și aprioric acceptat de mine încă de la  primele filmări”, a explicat malițios omul care îi  cucerise  și căruia  cititorii îi vor duce dorul.

Criticul literar va avea ce face, suntem siguri.  Căi de ajuns cărțile la cititori  sunt multe și diverse, la Iași, de exemplu, de mult este prezentă popularizarea lor  prin sistemul “Gazeta de Gard”, cu pliante pe gardul “Grădinii publice” din Copou, schimbată periodic. De câteva zile este  începută  la Iași o nouă acțiune, funcținarea unei inedite biblioteci în Tramvaiul Literaturii. Călătorii pot lua o carte din raftul bibliotecii, să o citească în tramvai sau chiar s-o ia acasă, dar sunt rugați s-o aducă înapoi, spun pliantele din tramvai  Pot adduce chiar o altă carte  la schimb, totul se bazează pe bunul simț și corectitudine, explică organizatorii.

Cum a fost începutul la care ieșenii au participat invitați de Tracclub Iași a Asociației Pasionaților din Transportul Public din  Iași, circulă pe net și  la televizor aspectele care spun totul.  E vorba despre o acțiune cu Cartea cum au fost și altele în localitate:  Cartea cu literatură pe gardul Grădinii Publice, Cartea pe bancă cu invitația “Să descoperim România la Iași”, acum Biblioteca în “Tramvaiul literaturii”… Mâine…

Dedicată  personalităților ieșene din domeniul literaturii, celor care odinioară au pus  bazele Societății Junimea la Iași, dar și mai actualilor – George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Nicolae Labiș, Mihai Ursachi – acum pentru publicul larg, organizatorii  aduc în actualitate cărți și manuscrise care trimit la culoarea cernelei – bleumarin și la cea a hârtiei albe, mereu prețuite. Realizatorii  actualului proiect sunt: Elena Diana Băcioiu, Ioana Adelina  Boroș, Viorel Nedelcu, Daria Pop, Irina Popa, Doina Gabriela Potoran, Claudiu Georgian Stan, Tiberiu Toader Stancu, coordonator Desingner Silviu  Teodor Stanciu.

Citește-Dăruiește. Las-o pe-o bancă! “Iași  citește” – este sloganul proiectului. De la această carte a pornit totul, și Eugen Bernea (Cartea pe bancă) și Cristina Florea spun povestea întreagă a acțiunii nu numai la locul desfășurării acțiunii ci și filmând pentru televizor.

Din 4 decebrie  2015 – parcă în compensarea pierderii celei de la ProTV – în TRAMVAIUL LITERATURII e vorba nu doar de prezentarea unei cărți la o anumită distanță de timp,   ci despre o BIBLIOTECĂ cu activitate zilnică.

Proiectul Biblioteca în tramvai a fost inițiat pornind de la  Cartea pe bancă și a fost implementat în colaborare cu Asociația Tramclub Iași,  Național Paints România și RATB Iași cu sprijinul Ispal și Adi Center.

După acțiunile anterioare de a lăsa cărți în parcurile orașului Iași, Cartea pe bancă poposește și în Tramvaiul Literaturii, făcând ca o călătorie cu acest mijloc de transport să devină tot mai plăcută. De la acest autor a apărut totul, scrie undeva și sunt prezentate: Anul morții lui Ricardo Reis, A.E. Baconski: Biserica Neagră, echinoxul nebunilor și alte povești.

Curioșii pot afla amănunte despre cum a ajuns cartea din parcuri și de pe bancă în Biblioteca tramvaiului să fie citită aici sau împrumutată acasă, fără fișă de cititor. “Nu există o singurătate mai cruntă decât cea din mijlocul mulțimilor”, le spune Cezar Petrescu,  iar George Topârceanu:
“N-o să mai iubesc, zise Biata-mi  inimă naivă, dar văzându-te pe tine, A căzut în recidivă”. “Hai mai bine despre Copilărie să povestim căci ea este veselă  și nevinovată și drept vorbind , acesta-i adevărul”, spune Ion Creangă în citate puse la dispoziția pasagerilor.

Merită să mergi cu tramvaiul la Iași, faceți acest lucru sâmbătă 14 decembrie 2015  la finala “Oamenii timpului”!

                                                            



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania