La români Rulota cu cărți de citit și împrumutat, la chinezi „duba morții” din respect pentru drepturile omului ?
Câtva timp în urmă revista Formula As publica o pagină despre rulota cu cărți de împrumuat care m-a inspirat să scriu și eu altul cu aceeași temă publicat în revista Luceafărul-Botoșani, fapt pentru care, după atât timp, vă întreb pe cititorii de presă bună, ați citit ce am scris: „Cartea din rulotă, o acțiune cu cartea, așteaptă împrumutători, dar care i-i adresa?” din Luceafărul/ 4 septembrie ?
La români
Pun alături Rulota și Duba. Căreia îi alătur și textul care mi l-au furnizat colegii, prof. Valentina Lupu și ing. George Mandicescu, găsit pe Internet, ca să-l citiți și dvs. și să judecați singuri, care-s avantajați, cititorii din România ori omul din China care așteaptă sosirea celor cu „duba morții”.
„China sinistră. Mașina de execuții mobile.
La chinezi
China este ultimul loc din lume unde ai vrea să comiți o crimă. Deși mai există țări care mențin pedeapsa capitală, niciuna nu execută criminalii cu viteza și eficiența chinezilor. China are cea mai mare rată de execuții din lume, depășind state precum Iran, Arabia Saudită și Coreea de Nord. Această sete de sânge a dus la apariția unor inovații sinistre, precum „Duba Morții”. Despre Duba Morții s-a scris prima oară în anii 2000, însă se pare că este folosită încă din anii ’90. Mașina călătorește peste tot prin țară și este folosită pentru execuția celor condamnați la moarte. Astfel, deținuții pot fi executați local, fără a fi transportați în alte orașe. Când Duba Morții sosește într-o localitate, cei condamnați la moarte sunt urcați în vehicul și întinși pe o targă, unde li se administrează injecția letală. Paradoxal, oficialii chinezi consideră că apariția acestor dube este un pas înainte înspre respectarea drepturilor omului. „Cred că este un progres pentru China și arată că avem mai mult respect atât pentru cei condamnați la moarte, cât și pentru ceilalți”, a declarat Li Guifang, vicepreședintele Comitetului Penal al asociației avocaților chinezi”.
Mai adaug, tot de acolo, ca să vă ajut când discerneți.
Unul din cinci oameni de pe planetă este chinez. Dacă mai e nevoie de vreo dovadă a faptului că China este o țară ieșită din comun, o găsim în statistici. China are o populație de 1,357 miliarde de oameni, ceea ce înseamnă 20% din întreaga populație a globului. Mai precis, unul din cinci oameni de pe Terra este chinez. Spre exemplu, orașul Shanghai are aproape 22 de milioane de locuitori, mai mult decât întreaga Românie. Beijingul are 18,24 milioane de locuitori, iar Guangzhou- Foshan 17,68 de milioane. Singura țară care se apropie cât de cât de China este India, cu 1,252 miliarde de locuitori.
Aștept rezultatul meditației dumneavoastră pentru Antologii, Ion N. Oprea, Iași.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania