Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Lansarea Proiectului Expoziție Muzeală ,,Scriitori Botoșăneni”. Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 7 (127), Iulie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Lansarea Proiectului Expoziție Muzeală ,,Scriitori Botoșăneni”

Primit pentru publicare: 25 Iul. 2019
Autor: Ion Istrate
Publicat: 25 Iul. 2019
© Ion Istrate, © Revista Luceafărul

Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Conferința de lansare a Proiectului Expoziție Muzeală ,,Scriitori Botoșăneni” este organizată a avea loc în data de 27 iulie 2019, începând cu ora 11:00, în Sala de conferințe din Centrul Istoric, str. 1 Decembrie nr. 25.
Oportunitatea Conferinței este de a prezenta scopul, obiectivele și relevanța Proiectului și de a face cunoscut că aplicarea acestei idei are loc cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, prin Programul anual de finanțări nerambursabile din Bugetul Județului Botoșani.
Având convingerea că acest eveniment va constitui un mijloc relevant, începutul unui demers pentru dezvoltarea unui model de cultură și educație civică susținut de respectul față de istoria scrisului botoșănean, așteptăm cu interes ecoul cititorilor revistei Luceafărul.
Opinia și sugestiile Dumneavoastră sunt importante!

PROSPECT


Expoziție Muzeală ,,Scriitori Botoșăneni”.
Proiectul se realizează cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani.
Perioada:
5 iulie – 15 noiembrie 2019.

Acest Proiect se constituie ca o primă etapă a efortului pentru fondare Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, parte a Programului cadru ,,Identitate comunitară” inițiat, în 2002, de către Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară (F.N.D.C.), prin care se urmărește dezvoltarea unui model de cultură și educație civică susținut de respectul față de specificitate ca participant la unitatea întregului, precum și replierea identitară conștientă în jurul elementelor tradiționale, condusă spre valori autentice.

Fondatori: Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară, Editura Agata și Revista Luceafărul.
Punerea în practică: Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară (F.N.D.C).
Locul de amplasare: Centrul Istoric al Botoșanilor, str. 1 Decembrie nr. 35.
Partenerii care însoțesc F.N.D.C în procesul de așezare a proiectului reprezintă de asemenea contribuția unor personalități culturale botoșănene: Dorina Rodu, coordonator Proiect, Silvia Lazarovici – consultant științific, Nicolae Iosub – consultant științific, Doru Ştefănescu – consultant IT, Cezara Roman – consultant designer interior.

Scopul Proiectului: 1) cristalizarea și promovarea memoriei literare botoșănene; 2) prezentarea publicului larg a rădăcinilor, rosturilor și preocupărilor literare în complexitatea lor, pentru a da posibilitatea păstrării și supraviețuirii creațiilor artistice și a talentului scriitoricesc botoșănean; 3) crearea unor mecanisme de provocare a interesului pentru cultură și a unui cadru de comunicare adecvată de promovare a istoriei scrisului; 4) promovarea unei culturi a cooperării, a participării si a dialogului intercultural; 5) dezvoltarea capacității societății civile pentru a elabora și implementa proiecte culturale si parteneriate instituționale.

Obiectivele Proiectului: 1) valorificarea conținutului monografic al cărții: ,,Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic. Ediție aniversară”, autor Silvia Lazarovici, Botoșani: Agata – 2018; 2) organizarea memoriei culturale într-o formă specifică expozițiilor muzeale spre prezentare publicului a datelor biografice, portofoliul operei, referințe, cărţi, manuscrise, fotografii, corespondență, cronici de critică literară, mobilier și obiecte cu caracter memorial, care să reverse o lumină clară asupra talentului scriitoricesc și al frământărilor oamenilor de cultură din arealul botoșănean; 3) realizarea unui suport scris pentru consultare și clarificare detaliată a elementelor expozante.

Relevanța Proiectului: 1) 2019 este declarat prin lege Anul Cărții; 2) valorificarea conținutului operei Silviei Lazarovici – Dicționarul Scriitorilor și Publiciștilor Botoșăneni -, fondul arhivistic al Editurii Agata și Revistei Luceafărul; 3) conservarea, protejarea și promovarea unui imobil din Patrimoniul Cultural Național.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. D.M. Gaftoneanu spune:

    …Frumoasa initiativa, aprecieri!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania