Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Comunicat de presă. Conferința de închidere a Proiectului Expoziție Muzeală ,,Scriitori Botoșăneni”

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 11 (131), Iulie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Conferința de închidere a Proiectului Expoziție Muzeală ,,Scriitori Botoșăneni”

Primit pentru publicare: 14 Nov. 2019
Autor: Ion Istrate
Publicat: 15 Nov. 2019
© Ion Istrate, © Revista Luceafărul

Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Conferința de închidere a  Proiectului Expoziție Muzeală ,,Scriitori Botoșăneni” s-a desfășurat în data de 8 nov. 2019 – Vernisajul Expoziției-  iar în data de 15 Nov. a avut loc prezentarea rezultatelor Proiectului și lansarea unor cărți ale scriitorilor botoșăneni Corneliu Filip și Romulus Ungureanu.

Comunicat de presă
Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani.
În perioada 5 iulie – 15 noiembrie 2019 s-a realizat Proiectul Expoziție Muzeală ,,Scriitori Botoșăneni”.

Acest Proiect s-a constituit ca o primă etapă a efortului pentru fondare Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, parte a Programului cadru ,,Identitate comunitară” inițiat, în 2002, de către Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară (F.N.D.C.), prin care se urmărește dezvoltarea unui model de cultură și educație civică susținut de respectul față de specificitate ca participant la unitatea întregului, precum și replierea identitară conștientă în jurul elementelor tradiționale, condusă spre valori autentice.

Proiectul a fost aplicat de către Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară.
Locul de amplasare: Centrul Istoric al Botoșanilor, str. 1 Decembrie nr. 35.

Partenerii care au însoțit F.N.D.C în procesul de așezare a proiectului: Dorina Rodu, coordonator Proiect, Silvia Lazarovici – consultant științific, Nicolae Iosub – consultant științific, Doru Ştefănescu – consultant IT, Cezara Roman – consultant designer interior.

Scopul Proiectului: 1) cristalizarea și promovarea memoriei literare botoșănene; 2) prezentarea publicului larg a rădăcinilor, rosturilor și preocupărilor literare în complexitatea lor, pentru a da posibilitatea păstrării și supraviețuirii creațiilor artistice și a talentului scriitoricesc botoșănean; 3) crearea unor mecanisme de provocare a interesului pentru cultură și a unui cadru de comunicare adecvată de promovare a istoriei scrisului; 4) promovarea unei culturi a cooperării, a participării si a dialogului intercultural; 5) dezvoltarea capacității societății civile pentru a elabora și implementa proiecte culturale si parteneriate instituționale.

Obiectivele realizate ale Proiectului:

1) s-a valorificat conținutului monografic al cărții: ,,Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic. Ediție aniversară”, autor Silvia Lazarovici, Botoșani: Agata – 2018, care a fost tipărit în 120 de exemplare și s-a constituit ca suport al activităților cuprinse în Proiect.

2) s-a realizat o Expoziție muzeală pentru 20 de scriitori, din perioada 1800 – 1944. Conținutul exponatelor aferente unui scriitor constă în prezentarea fotografiei, textului privind biografia și opera, precum și, acolo unde a fost posibil, diferite imagini ale unor cărți, reviste literare, manuscrise, mobilier și obiecte de mici dimensiuni care sunt în legătură cu activitatea scriitoricească și/sau reprezintă profilul personalității scriitorului.

3) realizări în cadrul Proiectului:

– 20 fotografii ale scriitorilor, în rame metalice 50/70 cm;
– 20 exponate 50/100 cm cu imprimări ale textului -biografia și opera scriitorilor – pe hârtie fotografică și pânză așezate pe un suport PVC expandat cu înrămare din lemn pe 3 laturi
– 20 vitrine/casete de prezentare și păstrare a documentelor, cărți și obiecte de mici dimensiuni;
– 120 exemplare tipărite din opera monografică ,,Scriitori și publiciști botoșăneni”.

Relevanța realizării acestui Proiect: 1) 2019 este declarat prin lege Anul Cărții; 2) valorificarea conținutului operei Silviei Lazarovici – Dicționarul Scriitorilor și Publiciștilor Botoșăneni -, fondul arhivistic al Editurii Agata și Revistei Luceafărul; 3) conservarea, protejarea și promovarea patrimoniului spiritual și a unui imobil din Patrimoniul Cultural Național.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania