Ca să vorbești despre Om, trebuie să-i cunoști și faptele sale și cum interacționează în comunitatea unde trăiește. Dar, numai fapta – lucrul făcut cu sens – este suportul unei juste judecăți de valoare a personalității umane. (J.T.)
Astăzi de Ziua Internațională a Poezie am văzut și am trăit momente fascinante, motivate de un grup de elevi din a IV-a, clasa emeriților profesori, doamnele Olguța-Cătălina Dughilă și Oana-Olivia Popa, într-un moment realizat împreună cu bibliotecara Brândușa Coteț, deosebite personalități, și mici (elevi de excelență), și mari ale două instituții de educație și cultură, Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani și Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani.
Lecția de poezie s-a desfășurat în Sala expozițiilor Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, eveniment la care au contribuit Dorina Rodu – custode și Mihaela Boicu – supraveghetor.
Mai întâi a fost momentul Ora de poezie. Au avut loc recitaluri de versuri din operele clasicilor și poeților contemporani, scenete inspirate din Scrisoarea a III-a (întâlnirea Domnului Țării Românești, Mircea cel Bătrân, cu Baiazid și Solul de pace), Greierele și furnica (Marin Sorescu), precum și jocuri interactive (gen: Pod – doP), alcătuirea de rime pe baza cuvintelor descoperite în bilețelele extrase dintr-o grămadă. A urmat momentul povestit de Prof. Olguța Dughilă privind istoria instrumentelor de scris, de la scrijelitul pe piatră, pană, peniță, stilou la cele pe dispozitive electronice (PC, tablete și telefon). A fost un potrivit prilej de a se trece la Ora de caligrafie, când cei mici și creatori de poezie și-au transcris propriile versuri pe anticul papirus, cu penița tocului înmuiată în clasica și știuta călimară cu cerneală.
Cu siguranță, aceste momente de poezie și cultură au fost o încântare pentru toți cei prezenți! Continuând cu aceasta, aș putea să subliniez câteva aspecte care m-au impresionat profund:
1.Elevii de excelență: Este minunat să vezi tineri talentați care se dedică poeziei și culturii. Acești elevi din clasa a IV-a, sub îndrumarea doamnelor Olguța-Cătălina Dughilă și Oana-Olivia Popa, reprezintă o parte importantă și necesară viitorului și potențialului literar al românismului;
2.Colaborarea dintre instituții: Faptul că Liceul pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani și Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani au lucrat împreună pentru a organiza această lecție de poezie este un exemplu de colaborare fructuoasă între instituții educaționale și culturale din urbea noastră. Astfel de parteneriate sunt esențiale pentru promovarea culturii și educației;
3.Locul evenimentului: Sala expozițiilor Muzeului Scriitorilor Botoșăneni este un cadru potrivit pentru o astfel de lecții de istoria culturii, când e vorba de memoria literară botoșăneană. Aici, operele poeților și prozatorilor prind viață și se împletesc cu amintirile și tradițiile literare specifice acestor locuri cu încărcături istorice memorabile;
4.Contribuția bibliotecarilor: Nu putem să nu menționăm eforturile bibliotecarei Brândușa Coteț și colegilor săi. Acești profesioniști dedicați au făcut posibilă desfășurarea unopr astfel de evenimente și au creat un mediu propice pentru învățare și inspirație.
Sărbătorind Ziua Internațională a Poeziei, să ne amintim că poezia este oglinda sufletului, iar cuvintele sunt aripile gândurilor noastre. Felicitări tuturor celor implicați și să continuăm să promovăm frumusețea poeziei în fiecare zi!
Foto: Dorina Rodu și Mihaela Boicu
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania