Primit pentru publicare: 15 oct. 2016
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 15 oct. 2016
Redactor: Cezara ROMAN
Editor: Ion ISTRATE
Nu știu când a apărut primul ei număr, dar am și citit numărul 3 al Liber-Club, iulie-septembrie 2016, în 40 de pagini al revistei de cultură care își prezintă fața cu prim-planuri ale copertelor cărților de autor Petruș Andrei, Ion Gheorghe Pricop , Teodor Pracsiu și, Prod-Domo, un Biblioraft-2016, iarăși Petruș Andrei – prin timpul vieții, Teodor Pracsiu -70, Ion Gheorghe Pricop, Cartea celor cinci semne și Cânta la Duda o chitară (și, după cartea cu cele trei volume, peste 1000 de pagini îmi spunea că se lasă de scris!), apoi Ecouri…
Ecouri de la Liber-Club și Spații culturale nr. 47/2016 – Râmnicu Sărat, saluturi de la Colectivul redacțional al revistei Scârț/Adrian Grăjdeanu nr. 47/mai 2016, Iași, de la revista Plumb nr. 112, iulie 2016, Bacău, Cronicarul incomod/pentru conformitate G. Codrescu – un motto Tudor Arghezi, cu un text, parcă expres-răspuns unui fost președinte al țării – „Școala nu face profeți și oameni geniali, școala face cărturari și profesionști” – cu arătarea fondatorilor revistei nou apărute – Lina și Theodor Codreanu, Livia și Petruș Andrei, Daniela Ouatu și Teodor Pracsiu, Elena și Ion Gh. Pricop. Director: Lina Codreanu; redactor șef: Livia Andrei, cărora eu și revista LUCEAFĂRUL- Botoșani, redactorii și colaboratării ei le zicem: Bine ați venit și La Mulți Ani!
Redacția anunță că așteaptă materiale de 1-2 pagini A4, cu literă de 12, la un rând sau până la 1500 cuvinte, responsabilitatea juridică a conținutului lor rămânând în seama celor care le semnează.Am deschis revista. Citat din Mihai Eminescu, Fond și formă, 11 decembrie 1988 (Din vol. Mihai Eminescu, Publicistică, Referiri istorice și istoriografice, Chișinău, 1990); In memoriam, Ion Alexandru Angheluș-30, 1937-1986, poezie din Casa de lut -1992, proiect mediatic al Asociației Culturale „Luna Albastră”. Coordonator: ing. Nicușor Dărăbană, ing. Sergiu Găină, cu o Scurtissimă fișă bibliografică – privind pe omul de cultură Ion Alexandtru Angheluș, născut în satul Nuci, comuna Merii, raionul Ialomița, regiunea Ilfov, cu o activiate publicistică și editorială la Huși, de șase volume, în total: Nunțile focului 1971, Ambrozie și nectar, în colaborare cu A.D Tudosie 1978; Drumul cuvântului 1980, Jurnal de idei 1980, Pradă de seara 1993, Cumpărătorul de bufnițe 1986, Cai de lut 1996, Prinț și labirint în Crepuscul 1996.
Omagii individuale aduse poetului, colegului: Lina Codreanu, Trecea Poetul; Petruș Andrei, Poetul nu moare niciodată; Aurel Cioarec- Dar în toate răsare o speranță.
Un top de poezii (Poesis): Daniela Ouatu – La nunta primăverii și Sfaturi; Ion Gheorghe Pricop – Domn, Domn să cântăm! și În cerc (Din volumul Cartea celor cinci semne); Olguța Luncașu Trifan – Rondelul cumpătării, Rondelul timpului; Nicușor Dărăbană – Mama, ca un bob de grâu, Iubito…, Muta; Martin Cata (Huși) – Început…, Joaca lui Ares (Din volumul lui Ares).
În continuare: Însemnări … cu ștaif – Numere în labirint de Theodor Codreanu; Interpretări de Livia Andrei cu un fragment din Viața ca un cântec – evocarea lui Valeriu Penișoară; Opinii, Teodor Pracsiu cu Dulci utopii…? – un fel de jurnal de drum către Văratec-Agapia cu oamenii lui, filosofie a muncii; Jurnal de Teodor Pracsiu Uu festin spiritual – o relatare de la „Academia de la Bordea”, cătun al satului Pădureni, comuna Grajduri-Iași – unde-și are ferma și gospodăria de vară logicianul Petru Ioan, profesorul universitar de la Universitatea „Al. I. Cuza” unde s-au aniversat trei mari personalități – acad. Constantin Ciopraga, 1916-2009, prof. Alexandru Husar,1920-2009, și acad. Valeiu D. Cotea, 1926-2016…
Livia Andrei cu și despre Premierea … lui Petruș Andrei.
La amicale -, șarje vesele, replici epigramistice, semnate de Teodor Pracsiu, Petruș Andrei (replici), Teodor Pracsiu (contra-replici), Petruș Andrei – replici la contra-replici.
Iată-l pe Teodor Pracsiu:
Lui Theodor Codreanu, autorul cărții „Eminescu – incorect politic”, absent la reuniunea de la Varatec, 20-22 august 2016:
Nevenind cu noi la mănăstire
Trebuie să spunem cum e drept:
Eminescu ne-a produs uimire
Însă nici Codreanu… nu-i corect!Iar lui Petruș Andrei:
Eu mergeam pe jos, el cu mașina,
Grijuliu cumva să nu slăbească;
Brusc în cap mi s-a făcut lumină:
Asta-i… echitatea românească!?
Nu lipsește, Poștalionul revistelor: Hyperion-Botoșani; Literatura și arta, Chișinău; Litera, Târgoviște; Prosaeculum și Oglinda literară din Focșani, Spații culturale Râmnicu Sărat; Școala gălățeană, semnat de Lina Codreanu.
Conexiuni –Cronica celor de la Club, text și foto, iar înaintea Cuprinsului ne așteptam să găsim și Poșta redacției, nu de la asemenea rubrici au deprins curajul literar atâția literați, inclusiv Ion Alexandru Angheluș, cel omagiat in memoriam?!
Concluzionăm – o revistă a eletiștilor, bine gândită, publicistic realizată, poezie-proză, grafică și fotografie, informații cu varietate, culturalizante, humor select, oferit nu atât pentru a înveseli cât mai ales pentru a înțelepciuni pe cei care au mare nevoie de el, să uite de ieri și să spere în ziua de mâine, pe care redacțiași oamenii ei, în primul rând, o vor mai bună, mai plină de satisfacții.
Ion N. Oprea
14 octombrie 2016
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania