Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Liceul Teoretic”Gheorghe Lazăr “ din Avrig omagiază CENTENARUL MARII UNIRI

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 7 (127), Iunie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Liceul Teoretic”Gheorghe Lazăr “ din Avrig omagiază  CENTENARUL MARII UNIRI

Primit pentru publicare: 14 Iul. 2019
Autor: Alexandru Florin ȚENE, președintele Ligii Scriitorilor Români, membru corespondent al Academiei Americană Română
Publicat: 18 Iul. 2019
© Alexandru Florin Țene© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


            Nu este prima oară când primesc, ( pe lângă cărțile scrise de dânsul), de la profesorul Petre Din volume editate sub egida liceului din Avrig, coordonate de Catedra de Istorie și Științe Socio-Umane. Ediții îngrijite de istoricul Petre Din.

            Cartea primită este dedicată Marii Uniri, și  este apărută la Editura NAPOCA STAR, 2019, având o  dedicație, pe care o consemnez aici: “Domnule Președinte, Al.Florin Țene, Am onoarea să vă dăruiesc acest volum în semn de respect și multă prețuire. Cu deosebită gratitudine,P.Din.La 04.07.2019 “. Lucrarea cuprinde 11 studii semnate de Prof.Dr. Florea Ramona Dorina,Pr.Prof.Univ. Dr.Constantin Necula, Pr.Prof.Univ.Dr.Florea Ramona,  elevii:Andreea Chiș și Attila Szolloși (Coord. Prof. Marcel Luca ), elevii: Sarah Laura Tocoaie, Luiza Cășvan și  Elisa Codiță (Coordonator Prof.Petre Din ), elevii: Alexandru Jugărean și Larisa Negrea (Coordonator Prof.Elena Anghel ), Georgiana Roth, Otilia Bolohan (Coordonator Prof.Elena Anghel ), aceasta fiind și șefa Catedrei  de Istorie și Științe Socio-Umane, eleva Oana Teslărașu (Coordonator Prof.Mariana Popa ), Preot Vasile Gafton, Cosmit Cruceat și Stelian Gomboș. Corectura fiind realizată de profesorii Otilia Pădurean și Daniela Cigher.

            Un merit deosebit al colectivului Catedrei, mai sus amintite, este, așa cum a mai făcut-o și despre alte volume publicate în anii trecuți, că a antrenat în scrierea unor lucrări elevii liceului cu aplecare spre studiul istoriei.

            Cartea, având pe copertă fotografiile  personalităților care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri: Ferdinand I, Regina Maria. Ionel Brătianu, Ion Inculeț, Iancu Flondor și Vasile Goldiș, se deschide cu Prefața semnată de  profesorul Marcel Luca, directorul Liceului Teoretic“Gheorghe Lazăr “ din Avrig este, practic, un poem în proză dedicat acestui mare eveniment din istoria neamului românesc: “Unirea este un eveniment unic.Aceasta are loc o singură data în viața unei națiuni. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este aspirația românilor de a trăi împreună, de a avea o identitate, cum spunea și Victor  Hugo: Nu există țară mică. Măreția unui popor nu este determinată de numărul oamenilor, așa cum nici măreția unui om nu este determinată de înălțimea sa.

            Viceprimarul orașului Avrig, doamna Prof.Dr. Florea Ramona Dorina are în acest volum un Cuvânt de bun venit foarte interesant și vibrant din punct de vedere patriotic.

            Cunoscutul Pr.Prof.Univ.dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sf. Andrei Șaguna“din Sibiu, publică un documentat studiu elaborat despre “Construirea unei conștiințe naționale- Prioritatea pedagogică a unei generații culturale de excepție: Generația Unirii “, enumerând în pagini deosebite, scrise cu acribie, marile personalități din perioada Mari Uniri și contribuția acestora la marele eveniment.

            Având un titlu metaforic, studiul viceprimarului din Avrig, doamna prof.dr.Florea  Ramona Dorina, este dedicat unui erou localnic Vasile Stoica, intelectual de marcă,care, ajuns la București, publică mai multe cărți unde  oglindește viața grea și asupritoare a românilor în imperiul austro-ungar.În finalul articolului autoarea propune ridicarea unui bust al acestui erou care a luptat pentru Marea Unire în curtea Biserici  lângă Crucea lui Gheorghe Lazăr.

            Secțiunea care cuprinde lucrările elevilor este surprinzătoare prin maturitatea analizelor și a bibliografiei folosită. Dovadă că profesorii coordonatori și cei de la Catedra de Istorie și Științe Socio-Umane își fac datoria cu profesionalism. Fapt ce mă face să fiu de acord cu adevărul din aforismul:” Istoria românilor este sfântă pentru că a fost scrisă cu sânge şi nu cu cerneală.“(Girel Barbu )

            Talentaților elevi care au scris interesantele lucrări li se cuvin adevărul lui Cioran din “Schimbarea la față a României “:” Omul nu poate crea decât crezându-se centrul istoriei. “

            Nu în ultimul rând apreciez dăruirea și profesionalismul profesorului Petre Din care s-a ocupat de strângerea lucrărilor, de coordonarea acestei cărți, și pe deasupra, cunoscându-i activitatea de istoric pot să spun cu mâna pe inimă că elevii acestui liceu vor fi cetățeni  iubitori de istoria neamului nostru. Acestuia merită să-i dedic aforismul lui William Arthur Ward  :”  Profesorul bun explică. Profesorul foarte bun demonstrează. Profesorul eminent inspiră. “Acest adevăr se potrivește ca o mănușe tuturor profesorilor care au contribuit la scrierea acestei cărți, alături de elevii autori.

                                                                                          



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania