Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

La cenaclul „Radu Stanca”. Medalionul literar ”Rolul personalităților în înfăptuirea Marii Uniri„

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 09 Mai 2018
Autor: Mihai ROȘIANU
Cenaclul Radu Stanca
Publicat: 10 Mai 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE

La cenaclul „Radu Stanca„

Medalionul literar ”Rolul personalităților în înfăptuirea Marii Uniri„

 

Ședința cenaclului literar” Radu Stanca” , din data de 9 mai, patronat de Liga Scriitorilor Români, din cadrul Centrului multifuncțional de servicii integrate pentru vârstnici nr.2, (coordonator Ligia Bocșe ), s-a deschis cu intonarea Imnurilor Europei și al României, după care scriitorul Al.Florin Țene, președintele și fondatorul cenaclului a anunțat ordinea de zi.

Astfel, profesoarea Lucia Elena Locusteanu a vorbit despre cartea lui Al.Florin Țene, intitulată sugestiv”Aventura ideilor”, apărută la Editura UZP, cu o postfață de Doru Dinu Glăvan. Tot despre această carte de critică literară și eseu a vorbit foarte aprofundat profesoara Antonia Bodea, arătând că “este un model de critică literară, un adevărat reper de analiză exactă, sobră, de o remarcabilă distincție stilistică .“ Despre personalitatea scriitorului Al.Florin Țene a mai vorbit Gheorghe Ciubucă, care a subliniat că președintele Ligii Scriitorilor este un talent autentic de scriitor, destoinic manager și promotor cultural.

 

Pentru amuzament, Al.Florin Țene a citit epigrama primită de la scriitoarea și editoarea Voichița Pălăcean Vereș: “Solicitare, Lui Al.Florin Țene , care mi-a solicitat să vorbesc despre cartea sa  “Aventura ideilor “ Deși i-i soața  rea de gură/ Și încă-i mort de dragul ei/ A vrut, prin cartea… cu idei/  Să am…cu el o aventură.“  

La care, imediat, Al.Florin Țene i-a răspuns:”Aș dori o aventură/ Dar cum văd și mă socot/  Am rămas doar bun de gură/ Că de restul nu mai…. pot

În continuare, profesorul Vasile Sfârlea  a vorbit și exemplificat cu documente și extrase din presa vremii despre “Personalități creative care au militat pentru Marea Unire.“, încheind cu poezia lui Petre Dulfu “În Alba Iulia “: “ Și până sus la cer la Domnul/Se-nalță veselă strigare/ Din mii de piepturi scoasă:/“Trăiască România Mare!” După care Antonia Bodea a prezentat și vorbit despre cărțile “România eterna poveste “ de Florin T. Roman și “Noi vrem să ne unim cu țara“ de Ion Buzași .Au urmat discuții interesante despre istoria evenimentelor de la 1 decembrie 1918.

Viitoarea ședință  va avea loc miercuri 13 iunie.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.579 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5