Primit pentru publicare: 15 Dec. 2017
Autor: Voichița PĂLĂCEAN – VEREȘ
Publicat: 16 Dec. 2017
Editor: Ion ISTRATE
Cea din urmă ședință de cenaclu din 2017 a membrilor Ligii Scriitorilor Români din Filiala Cluj a stat sub semnul atmosferei Crăciunului ce se apropie, atmosferă asigurată și de feericele lumini din parcul Catedralei Ortodoxe, ce au vegheat întâlnirea noastră din Sala Armelor a Cercului Militar Cluj, joi, 14 decembrie.
Reuniunea a fost deschisă de prof. Antonia Bodea, președinta Cenaclului „Artur Silvestriˮ, care, la final de an, a afirmat că „suntem o familieˮ, transmițând publicului afirmația unor importanți oameni de cultură, conform cărora suntem „unul dintre cele mai bune și consistente cenacluri literare din Cluj-Napocaˮ.
Al.F. Țene, conducătorul național al LSR, a invitat participanții la un moment de reculegere în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României. Apoi, împreună cu Iulian Patca, președintele Filialei Cluj, a vorbit succint despre activitățile din 2017 ale membrilor Ligii din țară și de peste hotare, prezentând o parte dintre cele mai recente producții editoriale ale acestora: „Prof.univ.dr.doc. Crișan Mircioiuˮ, de acad. Ștefania Kory Calomfirescu; „Desculță printre lacrimiˮ, „O lacrimă cât o viațăˮ, de prof. Florina Vlad Rarău; „Frumusețea scrisuluiˮ, „Sensul giratoriu al viețiiˮ, „Between Two Worlds/ între două lumiˮ, de Elena Buică din Canada; „Din vraja vorbelorˮ, de Pușa Lia Popan; „Umbrele tăceriiˮ, de Alin Cucuruzan; „Printre gânduri desculțeˮ, de Viorel Birtu Părăianu; „Sirenele lacrimiiˮ, de Vasile Umbreanu; „Tărâmul muzelorˮ, de Toader Ungureanu; „Aiureli despre nimic sau poeme prolixeˮ, de Ion I. Părăianu; „Amurg de visˮ, de G. Andronie Prală; „Antologia poeților vâlceniˮ, realizată de Puiu Răducanu, în care apar „poeții de sub «Sprânceana Coziei»ˮ; Antologia închinată Marii Uniri „România pentru tineˮ, realizată de Gheorghe Stroia.
Nicolae Suciu de la Gherla, un cititor împătimit, a transmis gândurile sale cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou.
La rubrica „Momentul de reflecțieˮ, Ion Constantinescu a vorbit despre „orbul găiniiˮ, de care suferă „cei care refuză să vadă realitateaˮ, ilustrându-și ideile cu o inspirată fabulă. în continuare, a prezentat în mod original cartea „Umbrele tăceriiˮ a poetului Alin Cucuruzan, recent ieșită de sub tipar, remarcând „măiestria de bijutierˮ a celui care scrie „versuri cu mare impact emoționalˮ, astfel că antologia lirică se citește pe nerăsuflate.
La rubrica „Memoria calendaruluiˮ, prof. Lucia-Elena Locusteanu a vorbit despre personalitatea lui Nicolae Labiș, căruia i-a ilustrat creația recitând „Moartea căprioareiˮ și „Albatrosul ucisˮ. A intervenit prof. Voichița Pălăcean-Vereș, care a făcut observația că Labiș, asemenea lui Goga, Coșbuc, Agârbiceanu, Maiorescu ș.a., a dispărut, din păcate, din manualele școlare. A subliniat rolul esențial pe care îl au intelectualii în promovarea valorilor naționale și responsabilitatea lor în a nu lăsa clasicii literaturii noastre să intre într-un con de umbră, precum și aceea de a-i aduce în atenția tinerilor, pe care să-i îndemne să-i studieze temeinic, chiar dacă sunt scoși din programele școlare.
Prof. Florina Vlad Rarău și-a prezentat cărțile „Desculță printre lacrimiˮ și „O lacrimă cât o viațăˮ, oglinzi îndurerate ale unei existențe, cele două volume fiind scrise pe patul de spital, unde a petrecut o bună parte a timpului în ultimii ani. Antonia Bodea a vorbit despre cariera strălucită de dascăl a autoarei și despre valoroasele ei creații lirice.
Întâlnirea s-a încheiat în armoniile colindului „O, ce veste minunată!ˮ interpretat de membrii cenaclului.
Următoarea noastră reuniune se va derula joi, 25 ianuarie, de la orele 17, la Cercul Militar Cluj, când va avea loc lansarea Antologiei Napoca Nova nr. 17.
Sărbători fericite alături de cei dragi tuturor!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania