Primit pentru publicare: 3 Dec. 2017
Autor: Ovidiu CHELARIU, președintele Societății Scriitorilor Botoșăneni ,,Mihai Eminescu”
Publicat: 3 Dec. 2017
Procesat și adaptat în redacție
Editor: Ion ISTRATE
În calitate de confrate al condeiului, nu departe de anii Dvs, cu prilejul împlinirii a 95 de primăveri, frumoase și pline de lumină creatoare pentru meleagurile noastre moldave, îmi permit a vă adresa câteva cuvinte:
Mai întâi țin să vă urez ,,La Mulți Ani cu sănătate și voie bună”, alături de rude, colegi și prieteni, pe care să-i surprindeți cu noi creații literare nemuritoare, câtă vreme talentul, inspirația și puterea de muncă, har de la Divinitate, vă dă dreptul la așa ceva.
Deși prin destin și profesie, drumurile noastre au fost paralele, din punct de vedere literar, însă, căile noastre au fost identice într-o anumită perioadă de de timp, postrevoluționară. Așa se explică faptul că, în mai puțin de două decenii, (1999-2017), amândoi am editat și publicat în jur de 30 volume de cărți.
Din noianul de cărți ale Domniilor voastre, am avut prilejul de a lectura și admira cu savoare, volumul de PASTELURI, Ed. Agata: Botoșani – 2016. De la bun început, trebuie să mărturisesc, că am fost fascinat de stilul patetic în redarea cu șarm și iscusință atâtor datini și imagini autentice din vatra natală, un adevărat balsam de trăire și înălțare spirituală pentru toți oamenii locului, trăitori de-o veșnicie, din dreapta și stânga Prutului.
În acest sens, iată cât de frumos și plastic este prezentat pământul nostru românesc, de către Dvs. în cuvântul prefațator al cărții: Nicăieri în lume nu curg apele mai frumos ca la noi. Nicăieri în lume nu cântă păsările mai frumos ca la noi. Nicăieri în lume nu răsare soarele ca la noi.
Fără să vrea, orice român, căruia îi curge prin vene mândria și vrednicia străbunilor săi, n-are cum să nu se închine cu respect la asemenea creații. Cât de frumos și melodios curg versurile Domniilor voastre, în fuior clasic românesc, aidoma lui Alecsandri, Coșbuc și Bacovia, în depănarea atâtor amintiri îndrăgite din anii copilăriei noastre, mai ales acum, când cu toții ne aflăm în pragul unor vremuri străbune cu troiene de zăpadă, chiote și clopoței. Să-i scuturăm pentru a aduna amintiri: Cât de frumos ninge afară,/ Fulgi de nea ca fluturi zboară/ Sclipitori ca și o salbă/ Aștern jos pătura albă.// A venit iarna drăguța/ Noi copii, cu săniuța/ Derdelușu-i pentru noi,/ Pentru noi, pentru noi./ (Poezia ,,Iarna”).
În aceiași carte, Pasteluri, plină de umor ancestral, asemenea lui Creangă, ne emoționează lectura, la vreme de seară, unui mănunchi de povestiri Glume și bancuri, deosebit de atractive și apetisante, care pentru o clipă sau mai mult, te face să uiți de toate necazurile pe care le trăim.
Bravo maestre!… pentru disponibilitatea și dragostea din talentul Dvs de a arăta lumii că senectutea, cât o fi ea de venerabilă, nu este neapărat o povară, ci mai degrabă o virtute, capabilă să dea roade bogate și utile timp îndelungat, fără a fi obligată să-și țină condeiul la naftalină.
Ne auzim la CENTENAR maestre!
Și, până atunci, multă sănătate și spor în a vă așterne gândurile și creațiile pe hârtie!
LA MULȚI ANI!
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
…Frumos laudatio, d-le inginer OVIDIU CHELARU, aprecieri!