Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La cenaclul ”Artur Silvestri “. Medalionul literar “Cartea fereastră deschisă spre suflet “

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 5 (125), Mai 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

La cenaclul ”Artur Silvestri “. Medalionul literar “Cartea fereastră deschisă spre suflet “

Primit pentru publicare: 31 Mai 2019
Autor: Victor ROȘIANU
Publicat: 31 Mai 2019
© Victor Roșianu, © Revista Luceafărul

Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


            Ședința cenaclului “Artur Silvestri “ din data de joi, 30 mai a.c., deschisă de președinta cenaclului, scriitoarea Voichița Pălăcean Vereș, s-a desfășurat sub genericul   spuselor lui Theodore Parker: “Cărțile care te ajută cel mai mult sunt cele care te fac să gândești cel mai mult.”
Președinta de cenaclu a subliniat faptul că în sală sunt prezenți membrii ai Ligii Scriitorilor din Baia Mare: Virginia Paraschiv, dr.Mihai Ganea, și din Gherla, scriitorul Teodor T Ungureanu,. Apoi a dat cuvântul președintelui național al Ligii Scriitorilor, care, așa cum a intrat în tradiție, a făcut o retrospectivă a activităților filialelor  acestei organizații profesionale, arătând că în prezenta perioadă au fost alegeri în filialele din județele: Olt și Iași.
            În continuare președintele a prezentat și discutat cărțile și revistele primite de la scriitorii din țară: despre revista „Moldova literară „ , revistă ce apare sub egida Filialei Ligii Scriitorilor Iași, având ca realizator pe neobositul scriitor Mihai Știrbu, a spus că în peisajul revuistic din țara noastră această publicație este una din cele mai bune din punct de vedere al calității materialelor publicate, dar și din punct de vedere estetic și tipografic. A mai prezentat revista bănățeană “Suflet nou “ și cărțile: “Martorii răstignirii “ de Vasile Cocarcea,  “Ape adânci “și  “Când se întorc rândunelele “ de Nan C.Ilie,  “Percepții “ de Ana-Cristina Popescu, ”Rătăcitoare umbre” de Rodica Iva Dascălu”,”La ceas aniversar” de Gh.Șoptirean”, ”Tartorii roșii” de Constantin Mitachi’’ și ’’Lamura’’ de Paraschiva Cărbunar și Livia Băcia. În continuare a mai prezentat cărți Iulian Patca, președintele filialei Cluj a Ligii Scriitorilor: “Lacrimi de râs “ de Eugen Burghelea , “Mult râvnita primăvară “ de Vasile Gh.Pascal “ , “ Arbore în surâs“ de Paraschiva Cărbunar, “Înțelepciunea lui Godot “  de V. Umbreanu“, “Rază de soare “ de Vasile B. Gădălin “.
Apoi, Al.Florin Țene a prezentat cele cinci volume al scriitorului dr.Mihai Ganea, intitulate “Testamentul filozofic “ și revista “ Porțile nordului“ pe care o editează împreună cu scriitoarea prof.Virginia Paraschiv.
După acest moment dedicat grupajelor de cărți, Voichița Pălăcean Vereș a prezentat cartea “Când amintirile se-ntorc “ de Ioan Ghiolțean, arătând că autorul are vârsta onorabilă de 95 de ani, și, între coperțile acestui volum de poezie  se găsesc momente de înțelepciune a unei experiențe de viață. Despre autor au mai vorbit: Lucia Elena Locusteanu, Al. Florin Țene și autorul. Apoi, toți cei prezenți, i-au cântat celui care a ajuns la vârsta înțelepților ardeleni tradiționalul cântec “La mulți ani! “
            Un moment deosebit a fost când prof.Virginia Paraschiv și dr.Mihai Ganea, veniți de la Baia Mare cu aparatura video , au prezentat emisiunea radio-tv“Porțile nordului “,  în care medalionul literar dedicat poeziei lui Gavril Moisa a fost mult apreciat de ascultători. Despre volumul poetului Gavril Moisa intitulat “O poezie ești… “ au vorbit cu profesionalism prof.Virginia Paraschiv, dr.Mihai Ganea, Luciana Vlad, Lucia Elena Locusteanu, Iulian Patca, Al.Florin Țene și poetul Gavril Moisa. Trebuie să subliniez că Al.Florin Țene a apreciat, ca de atâtea ori, activitatea scriitorilor și promotorilor culturali Virginia Paraschiv și Mihai Ganea pe care o desfășoară în folosul culturi române.
Ședința s-a încheiat cu momentul istoric, despre originea poporului român, al profesorului Vasile Sfârlea. Conferința a fost exemplificată cu materiale arheologice, hărți și manuscrise.

            Viitoarea ședință va avea loc în data de joi, 27 iunie, a.c în Sala Armelor din cadrul Cercului Militar Cluj-Napoca.

                                                                                          Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania