Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Metode active folosite la orele de literatură

Până nu de mult, s-au folosit anumite metode de predare-învăţare care mergeau pe principiul că este utilă cât mai multă informaţie predată, elevul fiind cel care trebuie să o memoreze. Dacă am procedat în felul acesta şi avem rezultatele pe care le ştie toată lumea, de ce să nu schimbăm direcţia şi să încercăm alte lucruri, metode, soluţii?
Consider că metodele tradiţionale nu trebuie eliminate, ci reîmprospătate sau, mai bine spus, combinate cu unele moderne.

Multe persoane susţin că elevii nu mai citesc sau dacă o fac nu reţin mare lucru, ba mai mult citesc doar ceea ce le face plăcere. Este important să pornim de la aceste lucruri – de la ce le face plăcere să citească pentru a-i ademeni spre lecturile pe care le dorim noi ca ei să le parcurgă.

Cred că orele de literatură trebuie să fie atractive pentru a le forma elevilor acele competențe de lucru cu cartea. Metodele active au rolul de a face parcursul elevilor prin lumea unui text mult mai frumos şi mai plăcut; de exemplu, în clasa a V-a se studiază textul narativ.

Utilizând numai metodele tradiţionale, am merge în clasă şi le-am dicta elevilor ce este un astfel de text, opcare sunt personajele, am citi un fragment, am discuta despre narator și tipare textuale. Folosind metodele active, drumul către înţelegerea textului este diferit:  de ce să nu le aduc copiilor un personaj-păpușă pentru a le capta atenția și pentru a le arăta ce „știe” personajul acela despre lume?; de asemenea, pot utiliza jurnalul de lectură sau jurnalul cu dublă intrare pentru a descoperi ce gândesc într-adevăr elevii despre text, pentru a-i determina să-şi identifice propriile emoţii, sentimente, gânduri. La final, pot formula chiar ei definiţia textului narativ şi astfel le-am cultivat şi încrederea că pot face mult mai multe lucruri decât să stea şi să fie bombardaţi cu informaţii.

Aceste metode active au un rol important în formarea gândirii critice, în formarea gustului pentru lectură, astfel elevii devenind cititori autonomi, pe tot parcursul vieţii. (…) Lectură completă la : https://edict.ro/metode-active-folosite-la-orele-de-literatura/



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania