Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Salonul Național „Mihai Eminescu”, iunie 2021

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.6 (150), Iunie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Salonul Național „Mihai Eminescu”, iunie 2021

Primit pentru publicare: 13 Iun. 2021
Autor:  Mihai C. M. CORNACI, Biblioteca județeană „Mihai Eminescu” Botoșani
Publicat: 15 Iun. 2021
Actualizat: 20 Iun. 2021
© Mihai C.V. Cornaci, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Salonul Național „Mihai Eminescu”, iunie 2021

Pe data de 10 iunie 2021, la Sala de expoziții „Constantin Brâncuși” a Palatului Parlamentului a avut loc a XLII-a ediție a Salonului Național „Mihai Eminescu”, expoziție specializată organizată de Gruparea colecționarilor de medalii și insigne „Mihai Eminescu a Societății Numismatice Române.

În vitrinele expoziției au fost expuse medalii, plachete, insigne, piese cartofilie, nelipsita carte rară, diverse lucrări de pictură și grafică, alte realizări dedicate lui Mihai Eminescu, creatorul care rămâne centrul canonic al spiritualității românești, arheul poeziei române (Theodor Codreanu), un geniu inefabil, miraculos, alături de marile genii ale lumii.

Sub semnul omagierii față de trecerea sa în eternitate, la manifestare au participat activ, pe lângă expozanți din București și din țară, numeroși artiști plastici, oameni de cultură, ziariști și alți pasionați de viața și opera lui Mihai Eminescu, simbol al neamului, bolta cea mai înaltă a spiritualității românești.

Prin conținutul exponatelor lor, colecționarii botoșăneni Elena Condrei, Ersilia Iacob, Coriolan Chiricheș și Mihai Cornaci s-au înscris în rigorile și dimensiunea selectivă specifică acestui eveniment cultural desfășurat sub lozinca „Dor de Eminescu”.

Tot în cadrul manifestării, ca un preambul la aniversarea celor 150 de ani de la Marea serbare a românilor de la Putna, din anul 1871, au fost prezentate volumele:

  • Mihai Eminescu. Cinci poezii patriotice, ediție bibliofilă, într-un număr de 50 de exemplare numerotate, purtând semnăturile realizatorilor:
  • Mihai Costin – editor
  • Dan Toma Dulciu –  cuvânt înainte
  • Mihai Cătrună – grafica
  • Maria Dohotaru – director editură
  • Laurențiu Cotles – machetator.
  • Mihai Eminescu. Poezii, în varianta bilingvă: română și chineză, cuprinzând cinci dintre cele mai frumoase poezii din creația eminesciană. Mihai Eminescu, fiind cel mai cunoscut poet român în China, editorii acestui volum reușesc să ofere o traducere impecabilă, grație colaborării traducătorilor Florin Burican și Mihaela Xuebin Burican. Tirajul de 39 de exemplare numerotate „Hors commerce” poartă semnătura îngrijitorului de ediție Mihai Costin, prof. Luminița Bălan, cuvânt înainte, Romulus Harda, pentru grafică și a traducătorilor citați.

Ambele volume (ștampilate) au fost oferite cu titlu gratuit bibliofililor, unor instituții de cultură și unor prieteni de către generosul editor și principal organizator al evenimentului Mihai Costin, președintele G.C.M.I.-M.E. a S.N.R.

Tot în cadrul manifestării a fost prezentat și oferit spre vânzare plicul ocazional de expoziție, având ca ilustrație arhitectura Palatului parlamentului și, în medalion, al patrulea portret Eminescu, semnat de artistul Romulus Harda.

Plicul a fost francat cu marca poștală (2,70 lei) din emisiunea „Ziua Culturii Naționale” din 15.01.2021 și obliterat cu ștampila poștală ocazională (de expoziție) – 10 iunie2021 – 014880 – București – 63. Tirajul de 50 de exemplare (?) a fost realizat de A.F. București prin dl. Șerban Drăgușanu și G.C.M.I.-M.E. a S.N.R., prin Mihai Costin.

Ca preambul medalistic au fost prezentate machetele pentru medalia și placheta aniversării celor 150 de ani de la organizarea serbării de la Putna – 15 august 1871.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania