Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

MIHAI EMINESCU COMEMORAT LA TRINITASTV

MIHAI EMINESCU
COMEMORAT LA TRINITASTV

 

    Ieri, 15 iunie 2020, s-au împlinit 131 de ani de la trecerea în eternitate a celui mai genial poet român, Luceafărul poeziei românești- Mihai Eminescu.

    Toți iubitorii marelui poet român s-au așteptat la manifestări culturale și comemorative, demne de cel mai iubit poet român. Din păcate, nu a fost așa!

    Am căutat pe toate posturile de televiziune, emisiuni dedicate Poetului, dar, numai două i-au onorat memoria : TELEM Botoșani și TRINITASTV, postul de televiziune al Bisericii Ortodoxe Române.

    Postul de televiziune TRINITASTV, a prezentat la orele 22, 12 minute de filmări de la trei manifestări dedicate memoriei lui Mihai Eminescu. La Catedrala Patriarhală Română, arhimandritul Clement Haralamb, împreună cu alți prelați au săvârșit un parastas pentru pomenirea poetului, urmat de o frumoasă predică ținută de arhimandrit, care a scos în evidență valoarea poetului Mihai Eminescu în cultura română, atitudinea poetului față de religie și față de biserica ortodoxă română, susținând că poetul a fost un om profund religios. În final s-au cântat, de către corul format din prelații ce slujesc la Catedrală, cele două poezii de inspirație religioasă: Răsai asupra mea și Rugăciune, cântări care au emoționat publicul prezent.

    Știrile au continuat cu prezentarea comemorării și parastasului ținut la mormântul lui Mihai Eminescu de la Cimitirul Bellu, unde, un sobor de preoți au ținut să participe și să pomenească, împreună cu un număr însemnat de iubitori ai poetului, pe cel mai mare și mai iubit poet al românilor. Dacă Eminescu, a murit într-un sanatoriu, fără o lumânare la căpătâi, astăzi clerul din România își face datoria față de poetul nostru național, pomenindu-l așa cum se cuvine.

      La Biserica Mărcuța, acolo unde în 1889  Eminescu a fost internat pentru două luni, în sanatorul de alienați, un sobor de preoți de la mai multe biserici au ținut o frumoasă slujbă de pomenire în memoria poetului, iar un cor a dat glas unor frumoase cântece religioase, pe versurile poetului.

      Mă așteptam ca cei responsabil cu administrarea culturii în țara noastră, să-și facă datoria față de cel mai mare poet și om al culturii române și să-l omagieze, prin diferite manifestări culturale, așa cum merită Eminescu, ,,sfântul preacurat al ghiersului românesc”, ,,omul deplin al culturii române”, pentru că, spune Vlahuță: ,,Suntem în biserică. Pluteşte deasupra noastră sufletul divinului poet, care nu mai face umbră nimănui şi nu mai supără pe nimeni. De-acolo, din liniştea nemuririi lui, cu aceeaşi dragoste ne priveşte pe toţi, şi- senin, atoateiertător, cu înţelepciune şi cu bunătatea celui ce-a trăit şi-a pătimit pentru alţii- ne spune: Pace vouă!” (Al. Vlahuţă- Eminescu în politică– Luceafărul, 1 decembrie 1909, Sibiu).

                                               

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania