Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

150 DE ANI DE LA DEBUTUL LITERAR A LUI MIHAI EMINESCU – MONEDĂ JUBILIARĂ

Iosub,NicolaePrimit pentru publicare: 16 febr. 2016
Autor: Nicolae IOSUB
Editor: Olivian IVANICIUC
Publicat: 16 febr.2016

 

 

150 DE ANI DE LA DEBUTUL LITERAR A LUI MIHAI EMINESCU

Monedă jubiliară

La 25 februarie 1866, Mihai Eminescu a debutat în revista ,,Familia” din Pesta,  cu poezia ,,De-aşi avea”, având ca model  poezia lui Vasile Alecsandri- ,,Doina”, din volumul ,,Doine şi lăcrămioare” din 1863. Cu această ocazie, directorul revistei, Iosif Vulcan, îi schimbă numele din Eminovici, în Eminescu, nume cu care tânărul începător a fost de acord şi de atunci va semna cu acest nume- MIHAI EMINESCU.

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la debutul literar al poetului şi, cu această ocazie, se desfăşoară diferite manifestări culturale, în România şi în Republica Moldova, prilej cu care se vor realiza diferite materiale care să-l omagieze pe cel mai mare poet al românilor: monede, medalii, cărţi poştale ilustrate, plicuri filatelice, etc.

Banca Naţională a României a bătut, pe 8 februarie 2016, o monedă aniversară din argint, cu nominalul de 10 lei, destinată colecţionarilor şi iubitorilor lui Eminescu, având ca temă debutul literar a lui Mihai Eminescu.

   Aversul prezintă portretul şi semnătura lui Mihai Eminescu, suprapuse peste un fragment din poezia de debut a acestuia, ,,De-aş avea”, inscripţia „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2016”.

    Reversul are o reprezentare parţială a primului frontispiciu al revistei „Familia”, inscripţia „DEBUTUL LUI MIHAI EMINESCU ÎN REVISTA FAMILIA” şi anul evenimentului aniversat – „1866”.

Piesa are următoarele caracteristici:
Valoare nominală: 10 lei;
Metal: Argint 999/1000;
Greutate: 31,103 grame;
Dimensiune: diametru 37 mm;
Margine: zimţată;
Calitate: proof;
Tiraj: 200 buc.

Din păcate, tirajul de 200 de exemplare este foarte mic, pentru numărul mare de colecţionari şi iubitori ai poetului nostru naţional şi a creat printre colecţionarii cu tema ,,Eminescu” o mare nemulţumire.

În 2009, Banca Naţională a României a scos o astfel de monedă dedicată lui Al. Macedonski, detractorul lui Eminescu, într-un tiraj de 500 de exemplare. Cum o astfel de monedă poartă, în ţară şi străinătate, un mesaj de omagiere a celui mai mare poet român, putem observa că acest mesaj va fi mult diminuat datorită tirajului redus al monedei, aducându-se un deserviciu memoriei poetului român, cel mai cunoscut, tradus şi iubit de milioane de oameni. Păcat că Banca Naţională nu a ţinut legătura cu Societatea Numismatică Română şi Academia României, pentru a stabili numărul de exemplare unei asemenea  monede, astfel încât să satisfacă cerinţele iubitorilor de cultura, din țară și din lume.

Eminescu, By Iosub  Aversul şi reversul monedei dedicate lui M. Eminescu

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. D.M. Gaftoneanu spune:

    …Deosebit articol, felicitări!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania