Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

MIHAI EMINESCU ÎN GRAFICA LUI SPIRU VERGULESCU

  •      Artiștii plastici din România nu au rămas indiferenți față de marele poet Mihai Eminescu, reușind să creeze o serie de lucrări de mare valoare artistică, cu poetul și opera lui. Dintre aceștia putem evidenția pe: Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Ary Murnu, Aurel Bordenache, Leonard Salmen, Ligia Macovei și mulții alții. Aurel Bordenache și Leonard Salmen au ilustrat multe din poeziile lui Eminescu, lucrările lor fiind transpuse pe cărți poștale illustrate, azi la mare căutare.
  •      În anul 1989, la centenarul nașterii Luceafărului, au apărut o serie de cărți și albume, înfrumusețate de o serie de lucrări, reprezentând viața și opera poetului, printre care s-a aflat și pictorul Spiru Vergulescu.
  •      În anul 1989, la centenarul morții lui Mihai Eminescu, Editura Sport- Turism, București, a realizat un frumos album intitulat – Pașii poetului – autori Gellu Dorian și Emil Iordache, împodobit cu frumoase gravuri ale aristului plasic, Spiru Vergulescu. Aceste gravuri reprezintă cele mai importante locuri, legate de viața și activitatea lui Mihai Eminescu, locuri călcate de pașii Poetului. 
  •      Un număr de 101 din aceste gravuri au fost donate Memorialului Ipotești, un loc potrivit pentru astfel de lucrări, putând fi văzute de public. În luna iulie a acestui an, s-a deschis o expoziție cu aceste lucrări și s-a organizat o tabără de pictură, cu elevi talentați din diferite localități.
  •       Lucrările lui Spiru Vergulescu în peniță și tuș, sunt realizate în anul 1988, într-un turneu făcut în locurile străbătute de Mihai Eminescu, în timpul vieții sale, când a colindat ,,pământul românesc în cruciș și-n curmeziș”.
  •        Pe lângă obiectivele legate de drumurile lui Mihai Eminescu, pe care poetul le-a văzut, artistul prezintă și personalități care l-au cunoscut pe Eminescu: Ion Creangă, Veronica Micle, Mihail Pascally și alții.
  •        Albumul pe care îl am în bibliotecă este un unicat, deoarece are foaia de titlu cu o dedicație pentru Gunka Vergulescu, soția pictorului:,,Scumpei și iubitei mele soții, Gunka,cu nețărmurită dragoste și cea mai înaltă recunoștință pentru mereu pașii alături de incertitudinile, certitudinile, nereușitele și reușitele mele, spre deplina afirmare a personalității mele cultural- artistice. Spiru (Vergulescu), 21 iunie 1989”.
  •      În septembrie 2006, la Slatina, a fost inaugurată Casa memorială ”Gunka şi Spiru Vergulescu”. Casa, devenită muzeu, este casa natală a pictorului şi a fost renovată de acesta şi de soţia sa Gunka, în 1996. În decembrie 2005 imobilul a trecut în proprietatea municipiului Slatina, pentru a fi transformat în muzeu, artistul a făcut o substanţială donaţie de tablouri şi obiecte decorative, reprezentative pentru creaţia sa plastică.
  •       Albumul ,,Pașii poetului”, ilustrat de Spiru Vergulescu, este o lucrare de excepție, realizată de autori botoșăneni, la centenarul trecerii Poetului în eternitate, carte ce nu trebuie să lipsească din bibliotecile iubitorilor lui Mihai Eminescu.
  • Nicolae Iosub, iulie 2024, Botoșani
  • Foto:
    1.Grafică- casa copilăriei poetului de la Ipotești;
    2.Localul Bibliotecii Centrale Universitare din Iași ;
    3. Teiul de pe dealul Hula- Blaj;
    4.Mormântul lui Eminescu- Cimitirul Bellu, București;
    5.Statuia Eminescu Turnu Severin;
    6.Ion Creangă- grafică;
    7.Veronica Micle- grafică;
    8.Mihail Pascaly- grafică.

                                               

 

                                 

                           

   

                                           

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania