Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Mihai Lungu, note din jurnalul unui pasionat de călătorii, drumeții și de frumusețea peisajului natural

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.5 (149), Mai 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Mihai Lungu, note din jurnalul unui pasionat de călătorii, drumeții și de frumusețea peisajului natural

Primit pentru publicare: 10 Mai 2021
Autor:  Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. al Revistei Luceafărul
Foto – Mihai Lungu, arhiva personală
Publicat: 11 Mai 2021
© Cosmina Marcela Oltean, ©Mihai Lungu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Mihai Lungu, note din jurnalul unui pasionat de călătorii, drumeții și de frumusețea peisajului natural

 

“Cred că trebuie să respecți muntele pentru a putea parcurge traseele montane fără probleme, trebuie să înveți să respecți natura și toate animalele care îți ies in cale” (M.L.)

Născut în Toplița, Harghita, în ianuarie 1990, Mihai Lungu a locuit în comuna Gălăutaș până la 27 de ani. El a studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, specializarea Tehnician dentar, iar după absolvire a practicat această profesie în cabinete din Toplița și Târgu-Mureș. Din 2017 a fost plecat timp de 4 luni în Statele Unite ale Americii, în 2018 a stat 5 luni în Canada, în 2019 a locuit 8 luni în Elveția, iar din toamna anului 2019 e stabilit în Canada.

“Pasiunea mea cea mare este sportul, împărțindu-se în mai multe ramuri: ski, snowboard, hiking, climbing, via ferrata, skidiving, biking, kayaking, însă pasiunile mele cele mai mari sunt snowboard-ul pe timp de iarnă și hiking-ul, în sezonul cald. Pe lângă acestea, îmi place foarte mult să călătoresc, pasiune pe care am dezvoltat-o de timpuriu din dorința de a vedea locuri noi și de a invăța obiceiuri noi”, îmi mărturisea Mihai în cadrul interviului ce-l voi reda în continuare.

Vorbește-ne despre pasiunea ta pentru călătorii și hiking…

M.L. – Pasiunea pentru hiking a apărut prin 2013-2014, la inițiativa colegului de muncă din acea perioadă, el fiind un mare pasionat de drumeții montane. Calmul munților, liniștea pădurii și efortul depus, urmat de satisfacția finalizării unui traseu au fost factorii cheie care au dus la îndrăgirea acestui hobby. Pot spune că hiking-ul este un hobby relativ ieftin, însă fiecare traseu parcurs aduce alte satisfacții, rareori existând un termen de comparație între două trasee.

Pasiunea pentru călătorit a început încă de mic copil, când împreună cu familia obișnuiam să călătorim în diverse locuri din țară. Aceste călătorii mi-au dezvoltat curiozitatea de a cunoaște locuri noi, astfel încât am ajuns să călătoresc cât de des îmi permite timpul, încercând mereu să merg în locuri noi, necunoscute de mine.

Enumeră locațiile vizitate în țară și străinătate și poate locurile preferate dintre acestea, deși sunt sigură că e greu să alegi. Vorbește-ne despre aventurile tale.

Până în acest moment am reușit să ajung în multe locuri din țară, cum ar fi Transfăgărășan – prima excursie pe Transfăgărășan a fost în 2004 la vârsta de 14 ani, traseu Târgu Mureș-Bâlea Lac-Brașov, făcut integral cu bicicleta, Lacu Roșu – de 3 ori cu bicicleta (Toplița-Lacu Roșu), Borsec (traseu Toplița-Borsec cu bicicleta), Munții Călimani (traseu Toplița-Cabana meteo Călimani, făcut atât cu bicicleta cât și cu schiurile și pe jos), Lacul Sfânta Ana, Lacul Colibița, Munții Făgărași (vf. Negoiu, Moldoveanu, Vistea mare,Vânătoarea lui Buteanu), Munții Bucegi, vf. Omu, vf. Ceahlău, vf. Piatra Singuratică, Marea Neagră, precum și numeroase orașe ca Bucuresti, Iași, Arad, Brașov, Oradea, Sighetul Marmației, obiective precum Castelul Bran, cetatea Râșnov, Castelul Huniazilor, Peleș, Pelișor, Palatul Culturii Iași, Casa poporului București, Memorialul Durerii Sighet, Cimitirul Vesel Săpânța…

Prima excursie în afara țării am făcut-o în 2008 în Budapesta, după care a urmat Londra, Stonehenge, Paris, Roma, Barcelona, Geneva, Zürich, Basel, Lucerne Mountreux, Lacul Leman, Interlaken, Grindelwald, Wenge, Lauterbrunnen, Murren, Les Portes du Soleil (stațiunea de ski), Mont Blanc (stațiunea de ski) precum și numeroase trasee de via ferrata atât în Elveția cât și în Franța.

În 2017 am plecat prima oară peste ocean, vizitând Statele Unite ale Americii, vizitând coasta de vest (California),  orașe precum Tahoe (și Lake Tahoe), Reno (Nevada), San Francisco, regiunea Silicon Valley, Santa Clara, San Jose, Los Angeles, Santa Monica, Malibu, Las Vegas, Red Rock Canyon, Zion Park (Utah), Antelope Canyon (Arizona), Horseshoe Canyon (Utah), Grand Canyon National Park.

În 2018 am ajuns pe pământ canadian, unde am reușit să vizitez până în acest moment orașele Calgary, Banff, Canmore, Golde, Vancouver, Drumheller, Kimberley, Radium, lacuri precum Emerald Lake, Lake Louise, Moraine Lake (printre cele mai notabile), Banff National Park, Yoho National Park, Kimberley Nature Park. Tot în Canada am făcut și cele mai multe trasee de hiking, iar printre cele mai spectaculoase au fost pe Big Beehive Trail, Sentinel Pass, Plain of the Six Glaciers, Ha Ling Peak, East End of Rundle și Sulphur Mountain.

Cum îți plănuiești o călătorie și cine te însoțește de obicei?

De obicei nu îmi plănuiesc o călătorie anume. Pur și simplu îmi vine ideea să vizitez un loc, mă documentez puțin și când am timp liber, plec la drum. Mereu am o listă cu 3-4 locuri pe care urmează să le vizitez, iar în funcție de circumstanțe aleg locul cel mai potrivit.

În Romania, obișnuiam să călătoresc cu diverse persoane, neavând o gașcă compactă. Călătoream cu persoane care doreau să facă un traseu anume sau pur și simplu stabileam eu traseul, după care găseam oameni dornici de o aventură spontană. De cele mai multe ori am călătorit alături de colegul meu de muncă  – Dan, care mi-a și deschis ochii pentru această pasiune. Prin Canada călătoresc alături de prietena mea Kinga și pot spune că sunt norocos pentru că în mare parte avem aceleași pasiuni și idei.

Observ că te atrage diversitatea cadrului natural, a peisajului, văd o căutare continuă în tot ceea ce are natura mai frumos de oferit, întrucât locurile des vizitate de tine includ rezervații, parcuri naționale, munți. Acesta e criteriul principal după care îți alegi locațiile de vizitat?

În primul rând aleg să vizitez cât mai multe rezervații și parcuri naționale, întrucât acolo reușesc să scap de gălăgia și poluarea din oraș. Criteriul după care aleg locurile e unul simplu, întâi tot ce e aproape de zona în care locuiesc are prioritate, apoi încerc să aleg un traseu care să includă un lac și un vârf de munte, astfel pot să mă bucur din plin de tot ceea ce natura ne oferă. Din fericire, Canada e plină de astfel de locuri așa că nu e foarte greu să găsesc un traseu care să aibă tot ce trebuie pentru ca aventura să fie una reușită.

Povestește despre una sau mai multe experiențe mai aparte, de neuitat, din timpul călătoriilor, poate întâmplări, întâlniri cu oameni în drumrile tale…

O experiență aparte am avut când am decis să merg pe traseul Târgu-Mureș-Sibiu-Bâlea Lac-Brașov cu bicicleta, la 14 ani. Am făcut traseul alături de 3 prieteni, iar acest traseu are o însemnătate aparte pentru mine deoarece nu am avut o bicicletă special proiectată pentru un traseu atât de lung și dificil, seara am dormit în cort, neavând un plan bine stabilit în prealabil, însă cireașa de pe tort a fost când am dormit în cort la Bâlea Lac, iar în dimineața următoare afară era zăpadă de 15 cm, noi fiind echipați doar cu haine de vară. Pe cât de mult am așteptat coborârea pe bicicletă a Transfăgărășanului, pe atât de dificilă a fost întrucât, din cauza zăpezii și a frigului, am coborât în mare parte pe lângă bicicletă.

Călătoriile sunt o formă de cunoaștere, auto-cunoaștere, descoperire și un fel de educație non-formală. Ce înseamnă pentru tine din acest punct de vedere?

Pentru mine, muntele înseamnă în primul rând liniște. În al doilea rând înseamnă respect. Liniștea oferită de munți dă posibilitatea oricui de a gândi mai profund asupra a tot ceea ce înseamnă viață/probleme/propria persoană. Omul modern nu mai are timp de meditație, însă un traseu bine ales îți oferă posibilitatea de a ieși din cutia în care stai zilnic, să scapi de semnalul de la telefon și să te regăsești pe tine, lucru din ce în ce mai greu de făcut din cauza haosului în care trăim. Totodată, cred că trebuie să respecți muntele pentru a putea parcurge traseele montane fără probleme, trebuie să înveți să respecți natura din jurul tău și toate animalele care îți ies in cale. Fără acest tip de respect, eu cred că nu poți ajunge să te bucuri în totalitate de ceea ce natura oferă.

Care sunt lucrurile cele mai interesante pe care le-ai observat/învățat despre oamenii din diferite locuri și cultura lor?

Un impact mare pentru mine a fost să observ diferența de mentalitate dintre România și Canada în ceea ce privește respectul pentru natură. Din păcate, munții din România sunt groapa de gunoi a unor indivizi sau locul de făcut poze pentru rețelele de socializare, ignorând avertismentele de a nu escalada locurile protejate, de a nu arunca mizerii și de a păstra un grad de civilizație. Aici, în Canada, natura e mult mai respectată, iar traseele sunt ingrijite, pentru că omul nu alege sa distrugă, ci să protejeze.

Unde îți dorești să ajungi în perioada următoare și mai încolo, în viitor? Ce-ți dorești foarte mult să mai vezi?

În perioada următoare îmi doresc să vizitez Cascada Niagara și insula Victoria din Vancouver, unde îmi doresc foarte mult să ies în largul oceanului și să observ balenele. În viitorul mai îndepărtat cel mai mult mi-aș dori să pot ajunge în Base Camp Everest, însă e o călătorie cam costisitoare pentru mine. Dar orice lucru mare începe cu un pas mic, așa că niciodată nu spun niciodată.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania