Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Concert Simfonic Vienez oferit de Grupul instrumental Traffic Strings din Bucureşti

Primit pentru publicare: 22 Dec. 2017
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, Master I – Interdisciplinar; redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 23 Dec. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Concert Simfonic Vienez oferit de Grupul instrumental Traffic Strings din Bucureşti

 

Multe concerte de Crăciun au avut deja loc în judeţul Harghita, iar câteva dintre ele şi la Topliţa. Pe 16 decembrie a avut loc, la Catedrala Ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din Topliţa, a 3-a ediţie a concertului de colinde Poveste de Crăciun. Grupul folcloric Flori Topliţene, coordonat de solista Livia Harpa şi Corul Arhanghelii din Topliţa, dirijat de Alin Gheorghe Negrea au încântat audienţa cu câteva cântece de iarnă şi cu colinde româneşti tradiţionale.  

Seara de 18 decembrie am petrecut-o la Casa de Cultură din Topliţa, alături un public numeros, în compania unui grup instrumental aparte care ştie să îmbine într-un mod mai mult decât interesant momente de umor cu muzică simfonică. Corul Arhanghelii din Topliţa, dirijat de Alin Negrea, a deschis concertul cu câteva colinde, la ultima dintre ele fiind acompaniaţi de invitaţii speciali. Apoi, Grupul Traffic Strings a oferit un spectacol cum rar întâlneşti la Topliţa, astfel că cei prezenţi s-au putut delecta cu cântece de iarnă şi lucrări ale unor compozitori precum Johann Strauss, Johann Strauss fiul, Antonio Vivaldi, Carlos Garden, Enio Morricone şi alţii, dar s-au şi amuzat datorită momentelor comice bine regizate de instrumentişti, care au găsit un nume pentru acest gen de reprezentaţii: Classic Comic Show.      

Grupul Traffic Strings a creat pentru publicul nostru o seară muzicală dinamică, veselă, aparte, în care au domnit valsul, polca şi lucrările lui Johann Strauss şi Johann Strauss fiul. Esenţial pentru noi a fost să pătrundem în magma sonoră a compoziţiilor dinastiei Strauss, pentru a putea înţelege şi aborda dinamica intensităţii muzicii lor… ne-am propus ca programul serii să fie un amestec perfect între tehnică, pasiune şi o subtilitate comică originală. Exprimate fără a trece linia ce poate afecta integritatea muzicii acestor iluştrii compozitori vienezi, momentele comice vin să o completeze. Muzica practicată de acest grup instrumental nu se limitează la o singură perioadă, ci recurg la salturi continue în istoria muzicii, de unde şi numele grupului.

Deasemenea, aceştia nu se limitează doar la genul muzicii clasice şi o combină pe aceasta cu tango, jazz sau rock instrumental, lucru care aduce şi mai multă originalitate în conceperea momentelor artistice. Grupul, ce are în componenţă câţiva dintre cei mai valoroşi instrumentişti români ai momentului, a câştigat o reputaţie internaţională în urma concertelor susţinute prin Europa, America de Nord şi a susţinut un turneu în Canada împreună cu Gheorghe Zamfir. Proiectul Traffic Strings a fost iniţiat de muzicianul Lucian Moraru în 2005, pe când se numea Athenaeum String Quintet, apoi s-a transformat în RO’Strings şi a fost iniţial un cvintet de coarde, dezvoltându-se apoi în ceea ce este azi.

Seara de 18 decembrie a fost una de care ne vom aminti cu drag, iar plimbarea pe tărâmul de vis al muzicii vieneze ne-a adus parcă şi mai aproape de spiritul Crăciunului. De fapt, după cum spunea şi moderatorul evenimentului, Alin Negrea, acest concert a fost gândit în spiritul concertului de Crăciun de la Viena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania