Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

MIHAIL SAU MIHAI EMINESCU?

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 11 (131), Noiembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

MIHAIL SAU MIHAI EMINESCU?

Primit pentru publicare: 05 Nov. 2017
Autor: Nicolae IOSUB, redactor Revista Luceafărul
Publicat: 08 Nov. 2017
© Nicolae Iosub, © Revista Luceafărul

Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 

Ziua de 8 noiembrie, sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil,  numiţi în tradiţia românească Sf. Voievozi (ai oştilor cereşti), este şi ziua în care îşi sărbătorea onomastica  poetul Mihai Eminescu. Poetul naţional s-a născut la Botoşani, a fost botezat pe 21 ianuarie 1850, punându-i-se numele de Mihail (după denumirea în slavoneşte- bisericeşte, a Sf. Mihail).

Mihail  Arhanghelul a fost rânduit de Dumnezeu căpetenie a îngerilor buni şi mare folositor şi de bine făcător al mântuirii noastre. Mihail este împlinitorul dreptăţii dumnezeieşti, purtând în mâna dreaptă sabia de foc, cu care l-a alungat din cer, la porunca Domnului, pe Lucifer, îngerul răzvrătit. Numele se tălmăceşte „Cine este cu Dumnezeu”.

Împreună cu Sf. Arh. Mihail se sărbătoreşte pe 8 noiembrie şi Arhanghelul Gavriil, Arhanghelul Bunei Vestiri, purtătorul mesajelor dumnezeieşti, numit liturgic „preafrumosul” şi „înveselitorul”. Numele lui se tălmăceşte „Dumnezeu a fost puternic”. El apare în Testament drept călăuzitorul spre adevăr şi vestitorul ceresc cel mai de seamă al Cuvântului dumnezeiesc.

Arhanghelii Mihail şi Gavriil au vegheat permanent viaţa şi activitatea Luceafărului poeziei româneşti, conferindu-i alese trăsături de personalitate poetului (inteligenţa, hipersensibilitatea, şi inconstanţa) şi este ziua când trebuie să-l omagiem.

Prenumele Mihail a lui Eminescu apare în mai multe rânduri, mai ales în consemnări oficiale despre poet: în Mitrica de la Biserica Uspenia cu naşteri şi botezuri din anul 1850; Mihail se recomandă poetul lui I. L. Caragiale în 1867; Mihail apare numele său în documentele şcolare de la Cernăuţi şi în matricolele de la Universitatea din Viena şi Berlin şi tot Mihail Eminescu, redacor al ziarului Timpul, apare în anunţul că poetul s-a îmbolnăvit, în 28 iunie 1883.

Prenumele de Mihail dat la botez a fost consemnat în Mitrica de naştere şi botez pe 1850, unde, la poziţia trei este înregistrat noul născut Mihail, botezat pe 21 ianuarie; în Registrul junimii, unde, la nr. 49 pe anul 1871 este scris: „Mihail Eminescu -1849 – Decembrie – 20 – Sf. Ignat – Botoşani”;pe jurământul depus în faţa rectorului Ştefan Micle, când este numit director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iaşi.

Prenumele Mihai este folosit cel mai frecvent de Eminescu, mai ales în relaţiile sale cu familia sa, cu prietenii şi cunoscuţii săi: Mihai îl chemai părinţii şi fraţii săi, Mihai îl chema Ion Creangă, prietenul său, Mihai îi spune sora lui Harieta în scrisorile către Cornelia Emilian din Iaşi, Mihai îl numesc colegii de redacţie de la Timpul, etc.

Observăm că în familie şi în cercul lui de prieteni era apelat cu prenumele Mihai, varianta populară, des uzitată dintotdeauna la români. La debutul literar în revista Familia din Pesta, cu poezia ,,De-aşiu ave”, poetului i se schimbă şi numele, din Eminovici în Eminescu, Iosif  Vulcan devenind naşul său literar.

Poetul Ioan Alexandru este de părere că prenumele Mihail este cel mai nimerit:,,Îi spun aşa, fiindcă aşa mărturisea Caragiale că se prezenta şi lui: Mihail. E un nume mai plin şi această plinătate îl face mai mult decât un nume. E un metanume” (Ioan Alexandru- Convorbire cu Mihai Cimpoi– Manuscriptum nr.1- 1992).

Toate cele arătate mai sus sunt elemente care ne demonstrează că Mihai (Mihail) Eminescu a fost, cu voia lui Dumnezeu, trimis pe pământ ca să ne creeze Luceafărul, cea mai înaltă expresie a perfecţiunii artistice, deoarece aşa cum spune însuşi poetul „ Istoria omenirii este desfăşurarea cugetării lui Dumnezeu. Nu se mişcă un fir de păr din capul nostru fără ştirea lui Dumnezeu”.

Nicolae Iosub- 8 noiembrie 2018, Botoşani

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

2 comentarii la acestă însemnare

  1. Virgil Ciuca spune:

    Interesant:

    -nascut in 20 decembrie 1849
    -botezat in ianuarie 21 1850
    -zi de nastere oficiala 15 ianuarie 1850!

  2. D.M. Gaftoneanu spune:

    Aprecieri pentru calitatea informațiilor din articolul DVS.!

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania