Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Minunăţii urzite din ierburi. O expoziţie de excepţie semnată Mariana Gheorghiu Bădeni, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

  Primit pentru publicare: 11 Oct. 2021
  Cosmina Marcela OLTEAN
  Foto: Nadejda URSU

  Editor: Ion ISTRATE
  © Cosmina Marcela Oltean, ©Nadejda Usu, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


  O expoziţie cu totul specială, care face privitorul să plonjeze în splendoarea înmiresmată a ierburilor „urzite” cu un rafinament şi o ingeniozitate aparte, a fost inaugurată cu un succes notabil la public, miercuri, 15 septembrie 2021, la sediul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30), unde va rămâne deschisă până pe 22 octombrie. Este vorba despre cea mai recentă expoziţie personală de artă decorativă (arta fibrei, asamblaje, instalaţie şi obiect) a apreciatei artiste textiliste Mariana Gheorghiu, membru titular al Filialei Cluj a Uniunii Artiştilor Plastici din România (U.A.P.) şi un nume de prestigiu al artei decorative contemporane româneşti, generos reunită sub un titlu cu valenţe metaforico-simbolice: Urzeală de ierburi.

  Peste 40 de lucrări, dintre care unele sunt impozante ansambluri compoziţionale alcătuite din mai multe piese, în timp ce altele vin subtil integrate în ambianţe-cadru scenografice, recompun sugestiv un parcurs cu valoare biografico-artistică, care poartă privitorul într-un fascinant periplu cronologic întins pe durata anilor 1996-2020. Construită ca un eseu ce stimulează optic şi afectiv, expoziţia  propune o călătorie vizuală tulburător de frumoasă care repertoriază operele artistice-etalon ale Marianei Gheorghiu, o artistă remarcată şi consacrată, după cum sublinia curatorul expoziţiei, Alexandra Sârbu, „nu doar prin impresionanta sa flexibilitate creativă şi inventivitate, ci şi prin tehnica de lucru foarte personală, spontană, care, începând cu anul 1994, utilizează, aproape exclusiv, elementele vegetale (mănunchiuri de iarbă uscată, fân, spice de grâu, snopi de orz, frunze, plante etc.) ca materia primă predilectă pentru creaţia artistică de atelier. Din acest motiv, dincolo de seducătorul spectacol vizual oferit de contrastul subtil şi rafinat al acordurilor cromatice, al formelor şi texturilor asociate, latura olfactivă devine o componentă importantă în ecuaţia lecturii operelor sale”.

  „Semn sacru” (1996), „Satul” (1997), „Scrisori parfumate” (1999), „Rod” (2000), „Hora” (2004), „Roata vieţii” (2004), „Vatra” (2005), „Grădina” (2006), splendidele miniaturi din ciclul „Timp şi Răstimp” (2007), „Soare întunecat” (2008), „Pasăre-Fluture” (2008), „Ochii ierbii” (2016-2017) sau „Când spui cuvântul pâine II” (2019) sunt doar câteva exemple din lucrările care pot fi admirate acum la Palatul Bánffy, toate reprezentând, potrivit Alexandrei Sârbu, „o pledoarie tăcută pentru ochi renăscuţi… O invitaţie şi un îndemn de a (re)descoperi acele uimitoare «stări de graţie» autentică, mereu lângă noi, neîncetând vreodată să existe, pe care le pune în lumină prezenţa discretă şi simplitatea înduioşătoare a naturii. Pentru Mariana Gheorghiu, ierburile culese de peste tot de unde i se ivesc în cale sunt mângâiere şi leac pentru suflet, un balsam dătător de viaţă şi o «vrajă» plăsmuitoare de nesfârşite scenarii imaginative ce o poartă înapoi în minunata copilărie petrecută într-un sat îndepărtat de la poalele Cotnariului. Prin intermediul lor, «urzeşte» file ale unei arhive sentimentale, mărturisindu-se, fără rezervă, pe sine”.  

  Important de semnalat sunt şi cele două scurte producţii video dedicate special acestei expoziţii, care urmează să fie lansate în curând pe pagina oficială de facebook a Muzeului de Artă Cluj-Napoca (MACN), ambele fiind realizate în baza unui parteneriat de colaborare încheiat între MACN şi Departamentul de Foto-Video şi Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD), pentru anul universitar 2020-2021, la iniţiativa şi sub coordonarea istoricului de artă Alexandra Sârbu (MACN), cu sprijinul artistului fotograf Andrei Budescu (UAD). Cele două video-uri o au ca autor pe Nadejda Ursu, o tânără cu un potenţial promiţător, deosebit de creativă şi sensibilă, studentă UAD în anul II, specializarea „Foto-Video şi P.C.I.”, care se află, în prezent, la cea de-a doua colaborare cu MACN, după un prim demers de acest gen, apreciat şi salutat de publicul larg şi specialiştii în domeniu, cu ocazia ediţiei 2021 a expoziţiei internaţionale „World Press Photo”. 

  În privinţa noii sale colaborări cu MACN, experienţă care denotă, îmbucurător şi meritoriu, o mare deschidere, preocupare şi receptivitate din partea instituţiei muzeale clujene faţă de generaţia tânără, Nadejda Ursu a subliniat: „Sunt nespus de recunoscătoare Muzeului de Artă clujean pentru această reînnoită oportunitate de a interacţiona şi colabora direct cu profesionişti în domeniul muzeal şi artişti consacraţi precum Mariana Gheorghiu, a cărei suprinzătoare şi emoţionantă expoziţie personală a reuşit să mă aducă mai aproape de natură, de suflet şi de rădăcini. M-am bucurat de fiecare moment petrecut la muzeu, iar demersul documentării fotografice şi video a expoziţiei reprezintă, fără nicio urmă de îndoială, o experienţă inedită şi foarte benefică în procesul de formare academică pe care-l parcurg în prezent”. Practic, aşa cum sublinia din dubla sa postură, cea de curator al expoziţiei şi coordonatorul principal al producţiilor video, Alexandra Sârbu, demersul nu doar a facilitat „întâlnirea şi dialogul rodnic între diferite generaţii”, ci şi i-a oferit Nadejdei Ursu „contextul şi libertatea de a crea şi «rescrie» vizual, prin filtrul emoţiilor personale, o veritabilă expoziţie-spectacol, pe marginea căreia a avut şansa de a «respira» ambianţa muzeului nostru într-un mod neaşteptat de incitant şi captivant, de a acumula noi cunoştinţe practice şi de a-şi îmbunătăţi abilităţile şi competenţele digitale”.

  Publicului interesat de acest eveniment, Muzeul de Artă clujean îi oferă şi ocazia deosebită de a pătrunde în „laboratorul” nevăzut al unui proces creativ de o sensibilitate şi inventivitate cu totul aparte, printr-o serie de întâlniri „faţă în faţă” cu artista textilistă Mariana Gheorghiu, chiar în ambianţa impresionantă a propriei expoziţii. Aceste întâlniri vor avea loc până la finalul perioadei de deschidere, mai precis 22 octombrie 2021, de miercuri până duminică, inclusiv, în intervalul orar 11:00-13:00, cu respectarea strictă a normelor igienico-sanitare în vigoare împotriva răspândirii COVID-19.

   

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5