Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.11 (143), Noiembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 02 Nov. 2020
Autor: Nicolae IOSUB, redactor Revista Luceafărul
Publicat: 02 Nov. 2020
© Nicolae Iosub, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Cu câteva săptămâni în urmă, în satul natal a lui Gheorghe Eminovici, Călineștii lui Cuparencu, s-a făcut o importantă descoperire pentru eminescologie, mormântul și crucea de piatră a bunicului lui Mihai Eminescu, dascălul Vasile Eminovici.
Deși, mormântul lui Vasile Eminovici, bunicul patern al poetului, a mai fost căutat de către eminescologi de prestigiu (V. Gherasim, Augustin Z.N. Pop, etc.), el nu a fost găsit. Descoperirea făcută în prezint, aduce și multe semne de întrebare cercetătorilor, neputându-se explica apariția, după 176 de ani, a acestei cruci de piatră, cu toate că ea a fost căutată de atâția cercetători de-a lungul timpului și nu i s-a dat de urmă.
Crucea de piatră, în stare foarte bună, fără lovituri sau părți lipsă, are cele două fețe inscripționate, cu numele decedatului Vasile Ieminovici și a Mariei Volcinschi, lucru mai rar întâlnit în cimitirele noastre.
Apariția acestei cruci, ce a iscat multe ipoteze și discuții, m-a determinat să propun o ipoteză credibilă, care ar putea să ajute la aflarea adevărului.
Analizând cu atenție crucea de piatră, inscripționată pe ambele fețe, se pot observa mai multe elemente interesante. Crucea a fost lucrată într-un atelier specializat în cioplirea și prelucrarea pietrei, și acest lucru nu se putea face într-n sat ci, mai degrabă la oraș, Rădăuți sau Suceava. Personal, cred că inscripția cu numele Mariei Volcinschi este cea originală, având o mare acuratețe, făcută de un meșter în astfel de lucrări. De aici se poate deduce că această cruce a fost executată în 1904, când a decedat Maria Volcinschi. Rugina, amprenta timpului, ne face să credem că această parte este cea originală. Partea cu inscripția Vasile Ieminovici, este mai curată, parcă ar fi fost curățată de cineva și are scrisul făcut de un începător și nu de un specialist în prelucrarea pietrei. Asta mă face să cred că această inscripționare a fost făcută mai târziu de anul 1904, de cineva care cunoștea povestea acestui mormânt.
Totuși se pune întrebarea: De ce inscripția lui Vasile Eminovici este cu litere chirilice, dacă a fost făcută după anul 1904? Explicația ar fi că această inscripție a fost făcută identică cu cea de pe crucea inițială, cruce ce era uzată și degradată. Astfel se explică și anul morții inscripționat greșit, 1859 în loc de 1844 și folosirea literei i în varianta latină și chirilică.
Se obișnuiește ca în cimitirele noastre, din lipsă de spațiu, mormintele să fie refolosite după un anumit timp și să fie îngropați alți morți, cu datoria rudelor de a păstra o inscripție a celui decedat înainte și a fi trecut în pomelnice. Maria Volcinschi, moartă după 60 de ani de la decesul lui Vasile Eminovici, a fost îngropată cu aprobarea descendenților lui Eminovici, în același mormânt, după ce rămășițele pământești ale primului au fost stropite cu agheasmă, au fost învelite într-o pânză nouă și depuse într-o nișă a mormântului. Ca să nu se uite că acolo a fost îngropat și Vasile Eminovici, cineva a pus să se inscripționeze și numele lui, data morții fiind greșită. Data când s-a făcut această inscripționare rămâne de cercetat. Nu cred că cineva s-a jucat cu aceste lucruri și a inscripționat crucea cu numele lui Eminovici din interes sau rea credință.
Important este că cei pasionați de Eminescu, precum este poetul D. M. Gaftoneanu, nu se dau bătuți și continuă cercetarea pentru elucidarea întregii probleme, aducând astfel, contribuții importante la cunoașterea vieții, activității și operei celui mai mare poet român- Mihai Eminescu.
Nicolae Iosub, 31 octombrie 2020.
Crucea de pe mormântul lui Vasile Eminovici din cimitirul satului Călineștii lui Cuparencu
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania