Nihil fictum, sed fictor fandi sublime est[1]
Din punct de vedere cultural, Vrancea ne aduce acasă toată România, prin prezența actului creator de literatură modernă a profesorului hispanist Vasile Lefter. Pentru că îi citesc nu numai romanele Domniei sale, ci și scrisul publicistic, Spațiul Mioritic mi se pare mai atractiv și mai înnobilat. Timp de 35 de săptămâni, am simțit incandescența lecturii foiletoanelor romanului Clinica de gheață, publicate în revista de cultură Luceafărul (www.luceafarul.net). Și sigur, la fel, și cei peste 3.000 de abonați, cititori ai acestei publicații, au perceput un nou model de cultură scrisă, pe fondul marilor clasici ai literaturii române. Și aceasta scânteiază în Vrancea mioritică, locul unde sacrificiul suprem a fost dovedit pentru întregirea vetrei neamului românesc.
Tehnica foiletonului reluată de Vasile Lefter, unde întâlnim din abundență echivocul ironiei și ficțiunea, scoate în evidență ridicolul unor stări de spirit și fapte, aparent elogiate, ale personajelor create în acest roman, ceea ce induce ambiguizarea sensului cu rol de a descrie o realitate destinată devalorizării, o reprezentare a unei lumi proiectată în incertitudini. Ficțiunea, un act al procesului gândirii, provocată de o imaginație bogată și sprintenă generată de un talent scriitoricesc rar, caracteristic autorului acestui roman, este mijlocul principal al tehnicii foiletonului. Această strategie bine gândită, ponderează sprinteneala actului de creație, îl strunește pentru ca cititorul să nu alunece în monotonia lecturii și îi dă posibilitatea să realizeze că tot ce se povestește este ancorat în realitate. Este o transpunere artistică subtilă, nu lipsită de delicatețe care duce direct la țintă, fără ocol, în mod nesupărător.
Spunând toate cele strict necesare despre creatorul acestei monumentale opere, subscriu autorului că este un roman avertisment. E o atenționare de a veghea negrii nori ce s-au abătut asupra omenirii și a neputinței ei de a aplica știința și arta de organizare și conducere a comunităților umane.
Ion Istrate
Botoșani, 21 Nov. 2022
____
[1] Lat. Nimic neadevărat, dar creatorul fantasticului este sublim.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania