Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

CRONICA de VASILE LEFTER. VRANCEA LITERARĂ – Antologia scriitorilor vrânceni

Primit pentru publicare: 12 ian. 2017
CRONICA  de  VASILE  LEFTER
Publicat: 12 ian. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

VRANCEA LITERARĂ – Antologia scriitorilor vrânceni

       La cumpăna anilor ,mișcarea literară din Vrancea, prin Editura Salonul Literar, grație strădaniei scriitorului Culiță Ioan Ușurelu, revine în prim – plan printr-o antologie din care puțini creatori sunt omiși din varii motive.

Într-un cuvânt de început, ’’În loc de prefață’’, coordonatorul volumului – eveniment dezvăluie câte ceva din chinurile facerii.  Autorul acestei  monografii de linie, președinte al  Ligii Scriitorilor din Vrancea, este un generos cu iubitorii cuvântului turnat în esențe stilistice. E aproape imposibil ca un singur om să poată emite judecați de valoare obiective și argumentate pentru  82 de nume antologate. Cartea este o bucurie pentru Vrancea literară. Ce poate fi mai frumos decât să-ți vezi numele alături de altele din galaxia Gutemberg?

   Nu ne-am propus radiografierea acestei antologii la rigoare. Atunci când alții muncesc pentru tine e bine să faci un pas lateral. Cine se simte în stare poate relua ideea și să realizeze o antologie a poeziei vrâncene, o antologie a prozei scurte, o antologie a romanului din Vrancea, o antologie a ziariștilor vrânceni, o antologie a criticii vrâncenilor etc. Să ne mulțumim deocamdată cu această idee integratoare  a tot ce înseamnă scriere vrânceană!

     Dacă ar fi să căutăm nod în papură, vina aparține ” locuitorilor” cărții, care au exacerbat sugestia coordonatorului de a oferi câteva date privitoare la titluri publicate și referințe critice. Din prea mult respect, scriitorul Culiță Ușurelu a mimat aprobarea tacită a datelor care puteau scuti antologia de nimicuri nefolositoare, în favoarea mai multor pagini de literatură.

     O viitoare antologie ar avea ca obiectiv o încercare de separare a neghinei de pălămidă. Pentru aceasta, va fi nevoie și de intervenția unor critici autorizați care să deceleze între valoare și maculatură.

    Antologia editată de scriitorul Culiță Ioan Ușurelu reprezintă un gest de solidaritate de breaslă. Coordonatorul ei, deținător al multor premii literare, știe cât e de greu să răzbați în lumea cuvântului folosit cu intenție conotativă sau reflexivă, cum spune Tudor Vianu .

   Despre toate acestea vom discuta pe larg luni, 16 ianuarie, la Casa de Cultură din Panciu, la orele 16:30, când îl vom putea saluta și pe primarul urbei,  care a găsit fonduri și pentru o manifestare culturală de excepție.

                                              

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania