***1. ALEXANDRU CVITENCO * Galați: DIN CALEA LACTEE, CU IUBIRE (versuri, A5, 140 pagini)
Ce titlu de noblețe mai înălțător îți poate fi atribuit, decât acela de a te naște cetățean al ,,Căii Lactee”, realizând, la un moment dat, apartenența la viață, la minunea de a trăi și, apoi, să lași pentru posteritate picături de amintiri – prin timp – ale trecerii tale? Poet romantic, visător, plin de iubire oferită în dar, cu o viață amețitor învâltorită, Alexandru Cvitenco se dovedește a fi și un prozator de certă valoare literară. Eposul său, izvorând din fântânile sufletului, cu personaje inedite și pline de viață, logica atent structurată a prozei sale, concură la finalizarea unei scrieri autentice, colorată ici-colo cu instanțe imaginative, de o sinceritate debordantă și cu un subtil umor la purtător.
DIN ”CALEA LACTEE” CU IUBIRE reprezintă romanul unei vieți, ca mărturie a trăirii sale unice și irepetabile, copilăria mea – la stăpân – universitățile (studiile) mele, precum într-o poveste melancolic-gorkiană, bine scrisă și foarte sensibil redată. Cartea este o altă nuanță a reverberantului memento mori, un testament deschis și plin de învățăminte, dedicat urmașilor săi direcți. Prozatorul reamintește, astfel, că aproape întotdeauna… ceea ce se spune – poate răni, ceea ce se speră – poate dezamăgi și ceea ce se uită – poate să doară și încă foarte tare.
O carte cu o efervescență livrescă aparte, demnă de luat în seamă.
Alexandru Cvitenco, un suflet pentru care scrisul a devenit rațiunea ființei sale, o legătură tainică și singulară cu viața însăși, cu amintirea căreia îi atribuie rostuiri speciale, așa după cum Franz Grillparzer spunea: Amintirea este trandafir din aceeași tulpină cu realitatea, dar fără spini…
(GHEORGHE A. STROIA)
***2. IONEL ILIE * București: GÂNDURI, FRĂMÂNTĂRI, SPERANȚE (versuri, A5 manșetat, 72 pagini, ilustrații – pictor RADU BERCEA, Gura Humorului)
Sintetica mesajului liric – evolutiv – este în direcția bună, în primul rând prin nevoia acerbă de a transmite succesorilor, nu neapărat o moștenire – ca zestre culturală, ci povețe fără urmă de perfidie, îndemnuri spre mai bine, spre dobândirea prosperității și liniștii sufletești mult-visate.
Titluri precum Țara Vrancei, Satul, Scrisoare de la Cotul Donului, Biserica de brazi, Deschide, Doamne, Privește Cerul, Zâmbetul lui Dumnezeu, precum și motto-urile surprinzătoare, devin tot atâtea motive de a incita curiozitatea cititorului doritor de câteva momente de respiro. Se poate crea, astfel, în sufletul lectorului, o reconsiderare a propriei valori umane, prin apropierea de lumină și îndepărtarea de întunericul păcatului. Devine iminentă sporirea optimismului prin apropierea de Dumnezeu, așa după cum spunea înțeleptul: Să nu spui niciodată că eşti păcătos, declarându-ţi, astfel, limitele. Insistă, în schimb, asupra gândului că eşti făcut după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu – că în sufletul tău, în adevăratul tău Sine, întunericul amăgirii nu poate să existe… ( Paramahansa Yogananda).
(GHEORGHE A. STROIA)
***3. MARIA ILEANA TĂNASE * Roma, ITALIA: FOCUL IUBIRII DIN URMĂ (versuri, A5 manșetat, 148 pagini, ilustrații – pictor MIHAI CĂTRUNĂ, București)
Poezia are, dintotdeauna, rădăcinile bine înfipte în ființa noastră, devenind idiomul universal al sufletului, prin care tot ceea ce este uman acceptă să devină mai bun, mai valoros, mai altruist. Nu atât pentru a lăsa ca moștenire un nume pe o carte, cât pentru a privi mereu, chiar dacă ostentativ, către înainte.
O astfel de menire îi este predestinată și Mariei Ileana Tănase, care, în versuri scrise sub auspiciile eternei toamne (bogății) a sufletului, dominată de un romantism aproape incurabil, reușește să dea viață unei povești, în lumina propriilor trăiri karmice.
Stări surprinzătoare, călătorii evanescente, idile paroxistice, diversitatea cromaticilor spectrale ale eului – îmbogățite cu raze de lună, pajiști albastre, ape celeste, telur și divin – toate acestea devin, în lirica Mariei Ileana Tănase, bazele atributive ale unei construcții speciale.
Deși anotimpurile se succedă cu viteza unui gând stelar, deși timpul suferă prefaceri, de la motiv de încarcerare, la aripă spre libertate, zborul (pe)trecerii este lin, fără zbateri compulsive, fără regrete. În versurile cărții, fiecare clipă este unică, indisolubilă, neprețuită, așa după cum fiecare vers, fiecare poezie, devin tot atâtea motive de inițiere în mister.
Meritul autoarei în înțelegerea acestei intempestive scurgeri a zilelor este acela de a reuși să transforme (cu neexhaustivele sale resurse) fiecare toamnă (generală) într-o nouă primăvară (proprie), după cum sună una dintre minunatele paradigme albertcamusiene: Toamna este o a doua primăvară, când fiecare frunză e o floare…
(Gheorghe A. STROIA)
***1. VASILE BURUIANĂ * Focșani, Vrancea: PE URMELE EROILOR – Cimitire militare și monumente din BASARABIA (proză A4, 512 pagini)
Jertfa lor de sânge trebuie să fie în veci cunoscută de către urmaşi, în prezent, dar mai ales pentru viitor, astfel încât numele lor să fie cunoscute, pomenite şi omagiate în veacurile ce vor urma.
Toate cimitirele care adăpostesc osemintele acestor eroi, trebuiesc reamenajate, îngrijite, şi să se omagieze jertfa acestor eroi de fiecare dată în zilele naţionale atribuite acestor eroi.
De asemeni, trebuie a se avea în vedere răspândirea CULTULUI EROILOR în rândul tinerei generaţii, elevi de şcoli primare, elevi de liceu, studenţi, dar şi în rândul cetăţenilor de rând. Pentru elevii din toate gradele de pregătire este recomandat a se înfiinţa în unităţile de învăţământ – Cercuri de CULTUL EROILOR – care după înfiinţare să aibă în grija lor câte un monument, sau un cimitir, din zona lor de activitate.
Cu speranţa că cei ce vor citi această lucrare, vor simţi în inima lor acel imbold strămoşesc de recunoştinţă pentru eroii neamului, dar şi sentimentul de mândrie naţională că suntem românii, care de-a lungul veacurilor am ştiut să ne luptăm, până la sacrificiu suprem, pentru apărarea gliei strămoşeşti, toţi vor reaprinde flacăra veşnică a patriotismului în sufletul lor.
Cinstirea eroilor neamului trebuie să fie în permanenţă o datorie de onoare pentru fiecare dintre noi, să transmitem mai departe GENERAŢIILOR CE NE VOR URMA această flacără vie a neamului românesc.
Aceasta este o lucrare documentară întocmită în baza datelor publicate în cărţile de specialitate despre istoria poporului român de-a lungul timpului, precum şi date obţinute prin deplasarea autorilor la faţa locului, în vederea obţinerii de fotografii cu stadiul actual al cimitirelor existente, dar şi a monumentelor ridicate în memoria eroilor neamului.
(VASILE BURUIANĂ)
______________________________
Aşteptăm autorii interesaţi să ne contacteze, pe adresa editurii, la următoarele date de contact: Editura ARMONII CULTURALE, Str. Siret, bloc 28, ap. 30, Adjud, jud. Vrancea, fix: 0374-064.594, mobil: 0741-078.627, e-mail: geocosynus@gmail.com.
*
* *
ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT!
În curând la Editura Armonii Culturale… Adrian Toader Williams (București), Nicoleta Orghidan (Brașov), Rodica Popel (Iaşi), Cornel C. Costea (Cluj-Napoca), Gabriel Dragnea (București), Margareta Chiurlea (Wolverhampton, UK), Narcis Zahiu (Tecuci), Teodoru Viorica (Adjud), Al Francisc (Canada) și multe alte noi apariţii editoriale!
Armonii Culturale
7 decembrie 2015
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania