Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

NU UITA prima dragoste!

Aurel GHEORGHIȚĂ, Iași

NU UITA prima dragoste!

  •               …Te vei mira, poate,  de ce la îndemnurile de până aici, l-am mai adăugat și pe acesta ?
  •                Întotdeauna am considerat că din bagajul nostru sentimental, nu trebuie să  lipsească acest moment unic în viața noastră.
  •                Când  s-a petrecut evenimentul, erai la o vârstă a inocenței, a purității și frumuseții tale sufletești. Deschideai  ochii simțirilor –  de ce nu și al simțurilor? –  către ceva ce nu ți se mai întâmplase până atunci…
  •               Apropierea  de cineva aflat sub semnul altui sex decât al tău, s-a făcut cu timiditate, cu neliniște și cu teamă chiar. Ineditul primei iubiri avea să strecoare în ființa ta fiori și zvârcoliri ale inimii, pe care nu le-ai mai întâlnit până atunci. Au urmat apoi clipe de  frământări, de multe ori exteriorizate printr-o îngrijorare aidoma desfacerii de petale din corolele margaretelor…
  •            Dacă te invit la neuitarea acestui prim episod al vieții tale sentimentale, firesc, de neocolit de oamenii normali din toate punctele de vedere, o fac și din convingerea că acesta a influențat o bună parte, dacă nu chiar în întregime existența ta ulterioară!  De multe ori, doreai să provoci în sufletul tău, să reiei trăiri asemănătoare. Nu s-a mai putut însă, ai mai trăit stări care ți-au adus și alte bucurii, clipe de fericire, cum ar fi căsătoria, venirea pe lume a copilului (copiilor) etc., dar prima iubire nu ai uitat-o niciodată!  Și ai păstrat-o ascunsă într-un colț al inimii tale și revii periodic la ea, pe unda amintirilor, și mai ales, doar în  clipele tale de singurătate, fără ca aceasta să împieteze asupra relațiilor pe care le-ai angajat ulterior.
  •                Dacă prima dragoste s-a petrecut și a avut urmări pe care mi le închipui eu, și nu am niciun motiv să mă îndoiesc, atunci  NU UITA să lași și urmașilor tăi acest scump sentiment, prin învățături și sfaturi pe care ești obligat să le dai, ca ei să se ferească de nocivele mreje ce fac victime astăzi în rândul unor tineri, și nu numai al lor…
  •              NU UITA, deci, să le vorbești, convingător, că e nedemn  să devină „actori” într-un spectacol dizgrațios, în care dragostea despuiată de tot ce reprezintă ea frumos și atrăgător, defilează pe ecranele televizoarelor, ale filmelor, e ilustată în reviste de  „specialitate”, într-o mass-media avidă de câștiguri! Și toate astea se petrec în numele unui „nonconformism”, ba chiar mai mult, în cel al „drepturilor omului”…
  •                 Fă-i să se pătrundă de frumusețea sentimentelor pe care le generează DRAGOSTEA !
  •                 Convinge-i  că tu te-ai îndrăgostit de o tânără c-un păr bălai, ori cu părul de abanos, și nu de una cu un blond sau negru de mură, „pictat” cu vopsele, de multe ori, de un galben sau negru dubios  de nereal !  Că tu sorbeai cu nesaț, dulceața mierii și aroma fragilor din pădure, nu de pe buze confecționate !
  •                 Deși cred că în fruntea acestor înșiruiri de NU UITA, ar fi trebuit să-l însoțesc pe acesta de… CĂ EȘTI CREȘTIN, l-am lăsat totuși la urmă din convingerea că tot ce putem realiza va deveni realitate doar asociind voinței noastre CREDINȚA ÎN DUMNEZEU !
  •                Indiferent în ce credință te-au născut, te-au botezat și te-au crescut AI TĂI , tu ești o creație aflată sub aripa oblăduirii PUTERII DUMNEZEIEȘTI !.
  •                Dacă în întreaga  ta viață vei crede și vei urma învățăturile Creatorului, El te va ajuta atunci când îi vei cere sprijinul, va fi alături de tine mereu, îți va călăuzi pașii pe drumul cel drept, iar mintea și inima, prin spațiile neuitării sau uitării când va fi cazul…
  • Aurel Gheorghiță
  •                 Din volumul „Cu mintea coborâtă în inimă…” Editura PIM. Iași, 2022, p. 78-81, text postat –azi 28 iunie 2023 –  în volumul 71de Antologii, „Istorii, comentarii, miscelanea”,  coordonator , volum aflat în pregătire.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania