Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

NUNTA DE AUR LA VLĂSINEȘTI

Primit pentru publicare: 10 aug. 2017
Autor: Gheorghe BURAC, redactor Rev. Luceafărul
Publicat: 10 aug. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

NUNTA DE AUR LA VLĂSINEȘTI

 Cuvânt înainte

 

Receptivi încă la solicitările primelor cupluri sărbătorite la 50 și mai mulți ani de când și-au unit destinele, punându-și temelii propriilor familii, inițiatorii și organizatorii manifestărilor închinate ZILEI COMUNEI, începând cu ediția din 2009, în care a fost integrată pentru prima dată și NUNTA DE AUR, ca moment distinct al programului, au promis sărbătoriților că acele clipe emoționante vor fi imortalizate într-o carte al cărei titlu va rezuma conținutul acesteia și se va numi probabil tot NUNTA DE AUR. Era dorința unor oameni care aveau și argumente convingătoare ca ea să apară fără mare întârziere, iar răspunsul domnului ing. Lucian Trufin, primarul nostru de atunci promotorul ineditei scenete, n-a putut fi decât cel așteptat de actanții emoționantei ”reprezentații”.

Dar asta nu însemna că promisiunea să se înfăptuiască chiar imediat. Mai întâi pentru că materialul oferit doar de cele 29 de cupluri sărbătorite în prima ediție a acestei petreceri nu era suficient pentru configurarea cărții râvnite și apoi, pentru că nu se putea garanta atunci continuarea, în anii următori, a unor proiecte similare, putându-se astfel prefigura iminența unui eșec al inițiativei, încă din start.

Din 2009, au trecut niște ani, nunta de aur a continuat să fie sărbătorită tot mai frumos de la o ediție la alta a Zilei Comunei, ideea scrierii și publicării unei cărți pe această temă a rămas de actualitate și iată că acum, ea a și devenit realitate. Primul ei autor rămâne d-l senator Lucian Trufin, inițiatorul proiectului și regizorul fiecărui spectacol din seria celor prezentate în ultimii 8 ani, cu prilejul tradiționalelor manifestări închinate zilei comunei noastre, interpretate de cuplurile sărbătorite la împlinirea a 50 de ani și mai mulți de la căsătorie, cu preoți, nași, invitați/nuntași, muzică etc. și a căror rezonanță de fiecare dată a fost sporită de discursurile solemne, impresionante ale aceluiași mentor.

Iar secundul Domniei Sale nu putea fi altul decât D-l Andrei Bouariu, consilierul juridic al primăriei până nu demult și succesorul D-lui Lucian Trufin în funcția de primar (după alegerile parțiale din 11 iunie, motivate de promovarea fostului nostru edil ca senator în Parlamentul României), cel care a consemnat principalele momente ale tuturor celor 8 ediții cu nunta de aur pe scena Zilei Comunei, s-a implicat în activitatea de completare a informațiilor și de selectare a lor, în cea de procesare a cărții și tot Dumnealui și-a asumat răspunsul privind costurile editării, lansarea cărții și difuzarea ei.

Alături de cele două nume cu rol hotărâtor în apariția acestei cărți, cu nimic mai prejos se află, în calitate de coautor, d-na Lora Cîrligeanu, bibliotecara comunală, șefa compartimentului cultural al primăriei, expertă în domeniul cunoașterii, aprecierii și selecției valorilor tradiționale ale culturii noastre populare care, împreună cu domnul Alexandru Trufin, secretarul primăriei, a extras, mai întâi din documentele de stare civilă ale serviciului de ”Evidență a populației”, primele informații despre cei care urmau să fie sărbătoriți, le-a completat apoi ”pe teren”, a colaborat la redactarea textelor finale din carte și a efectuat, ce-a fost mai greu, împreună cu Alexandru Bouaru, tehnoredactarea computerizată a cărții.

Nici subsemnatul n-am putut fi indiferent la o inițiativă atât de generoasă și, încă de la primele discuții pe tema acesteia, m-am oferit să particip la realizarea ei. Și am rămas în consens cu toate justificările care au tot motivat amânarea elaborării respectivei cărți până de curând, hotărât să pun umărul pentru ca, împreună cu ceilalți animatori ai ideii, să dedicăm comunității în care trăim și acest act de binefacere.

Concret, mi-am asumat includerea în cuprinsul cărții a textelor preambulare, „Selecțiuni din vol. CETĂȚEAN, SOCIETATE; FAMILIE” și NUNTA, obicei familial tradițional care marchează integrarea tinerilor în comunitatea gospodarilor și întemeierea noilor familii), participarea la redactarea și organizarea conținuturilor în pagini, postarea ilustrațiilor și, cu deosebire, consultarea colectivului de autori în privința cuprinsului și ordonării acestuia în economia volumului, cu toții scontând să răspundem gusturilor celor care așteaptă această carte, ea să le placă și să le fie, totodată, sărbătoriților și urmașilor acestora – copii, nepoți și strănepoți, altor semeni de oriunde – mărturii despre vieților unor cupluri de aur, cu nostalgiile lor după copilărie și tinerețe, casa părintească și iubirile trăite frumos, după anii de școală, de armată și de muncă în colectivele cărora le-a fost menit să reclădească țara după cel de Al Doilea Război Mondial și cu bucuriile vieții de familie cu apogeul lor aflat încă în desfășurare. Desigur, nu pot lipsi din această retrospectivă nici inerentele necazuri trăite de eroii acestei cărți, cele mai multe depășite prin rezistență și demnitate, ale căror profiluri transpar așa cum au fost și mai sunt.
(TOMUL următor al cărții, peste 5 ani)

Vlăsinești, 10 august 2017



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

2 comentarii la acestă însemnare

  1. DMG spune:

    Sincere aprecieri, felicitări, d-le prof. GHEORGHE BURAC și… LA MULȚI ANI cu sănătate vă dorim familiei Dvs.!

  2. vitcuoctav spune:

    Sincerele mele felicitari pentru familia d-lui prof.Gheorghe Burac,din Vlasinesti.Va pretuiesc pe dvs.cat si familia dvs.Am avut ocazia sa va cunosc la aniversarea varstei de 8o de ani.M-am bucurat mult ca m-am intalnit cu dvs.si familia Domniei Voastre.Va doresc multa sanatate si numai bucurii,impreuna cu cei dragi. Ing.prof.Octavian Vitcu,Ibanesti.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania