Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Impresii de redactor. Nestemata familiei stejarilor – Nunta de aur la Vlăsinești

Primit pentru publicare: 23 aug. 2017
Autor: Dorina RODU, redactor – Rev. Luceafărul
Publicat: 27 aug. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Impresii de redactor

Nestemata familiei stejarilor – Nunta de aur la Vlăsinești

 

În fiecare om, o lume îşi face încercarea. – Mihai Eminescu

Familia este cea mai elementară formă de organizare. Fiind prima comunitate de care se atașează un individ, cât și prima autoritate sub care acesta învață să trăiască. Familia este cea care stabilește valorile cele mai fundamentale ale unei societăți. –  Charles Colson

Recent, ca redactor de carte, am avut ocazia de a mă ocupa de apariție a cel puțin două cărți deosebite, aș zice, unice în felul lor de a surprinde ,,oamenii cetății”, ca personalități ale locului, unii personalități remarcabile în diferite domenii de activitate, alții declarați ,,eroi”, tocmai pentru că nu și-au părăsit satul natal și au ajuns la vremea senectuții, fiind exemple ale unui mod de viață caracteristic valorilor tradiționale românești.
Este vorba de cartea prof. Petru Belciug ,,Bucecea – fiii” și cartea ,,Nunta de aur la Vlăsinești” semnată de un colectiv de autori coordonați de prof. Gheorghe Burac. Ambele sunt excelente studii monografice, contribuind astfel la îmbogățirea memorialisticii în cadrul culturii scrise.

In cartea ,,Bucecea – fiii”, apărută la Botoșani: Agata – 2017, profesorul Petru Belciug și-a propus, și a reușit, să scoată în evidență ,,munca, pasiunea, talentul, potenţialul creator şi voinţa de a învinge, sacrificiul fiilor localităţii pentru a ajunge pe trepte tot mai înalte ale societăţii prin împlinirea lor spre neuitare şi prin dedicarea vieţilor lor unor pasiuni. […] o dorinţă de a sădi un sentiment de recunoştinţă. […]”.
Pe bună dreptate, o recunoștință față de toții fiii orașului Bucecea, după cum tot o recunoștință e și cartea ,,Nunta de aur la Vlăsinești, unde profesorul Gheorghe Burac și-a pus amprenta seriozității de excelent monografist, arătând în Cuvântul de deschidere a cărții că a socotit să răspundă ,,[…] gusturilor celor care așteaptă această carte, ea să le placă și să le fie, totodată, sărbătoriților și urmașilor acestora – copii, nepoți și strănepoți, altor semeni de oriunde – mărturii despre vieților unor cupluri de aur, cu nostalgiile lor după copilărie și tinerețe, casa părintească și iubirile trăite frumos, după anii de școală, de armată și de muncă în colectivele cărora le-a fost menit să reclădească țara după cel de Al Doilea Război Mondial și cu bucuriile vieții de familie cu apogeul lor aflat încă în desfășurare. Desigur, nu pot lipsi din această retrospectivă nici inerentele necazuri trăite de eroii acestei cărți, cele mai multe depășite prin rezistență și demnitate, ale căror profiluri transpar așa cum au fost și mai sunt.”.

La cartea domnului profesor Petru Belciug, voi reveni, și încerc,acum, să mai spun câteva impresii despre albumul monografic Nunta de aur la Vlăsinești, apărută la Botoșani: Agata – 2017. Această carte are ca autori pe: Lucian Trufin, Andrei Bouariu, Alexandru Boaru, Lora Cârligeanu și Mircea Calancea, coordonați, cum am mai spus, de prof. Gheorghe Burac, care a atras atenția, în preambul că ,,Întreaga dezvoltare a umanității este indisolubil legată de afirmarea și adâncimea formelor de colectivitate umană, dintre care familia constituie una din verigile sociale cele mai vechi și mai stabile. Familia reprezintă celula de bază a societății, aflată într-o directă evoluție cu structurile economice, social-politice și spirituale ale societății. Ea exercită însă funcții proprii, multiple și de o semnificație majoră care nu pot fi nici pe departe ignorate sau subestimate./Oamenii își desfășoară viața și activitatea lor în colectivități sociale determinate, iar familia este pentru fiecare individ o realitate socială de prim ordin. Istoria societății este totodată și istoria evoluției rolului, a formelor și a funcțiilor pe care familia le exercită în societate […]/Societatea are nevoie de oameni integri, care să promoveze în întreaga lor activitate norme și criterii morale sănătoase”. […].”.
Și motivație scrierii acestei cărți continuă pentru a arăta că:,, […] AREALUL CULTURAL al comunei Vlăsinești îl reprezintă satul cu întreaga lui bogăție de valori spirituale, pe care generațiile actuale le-au moștenit de la predecesori, le conservă și le îmbogățesc fără întrerupere, spre a le transmite, la rândul lor, întregite urmașilor; aici unde nu există „om” care să nu participe, măcar o dată pe an, la unul din cele trei mari evenimente care jalonează viața: nașterea, căsătoria și moartea, respectiv, la cumetrie, nuntă și înmormântare…; unde hramul se sărbătorește în petreceri de cea mai mare amploare, în fiecare casă (și în sat) și unde zilele onomastice și aniversările sunt tot atâtea prilejuri tradiționale care se sărbătoresc în fiecare familie; în aceeași frumoasă tradiție se înscriu serbările, sărbătorile religioase mai importante – Crăciunul, Boboteaza, Sfintele Paști și Înălțarea Domnului – și manifestările închinate vârstelor jubiliare ale satului și Zilei Eroilor. La fel de populare sunt obiceiurile de Crăciun (Colindul și Steaua) și cele de Anul Nou (uratul, semănatul, jocurile cu măști – Capra, Ursul și Căiuții – și teatru haiducesc – Banda lui Jianu și Banda lui Gruia). […].”.
Iar, după ce se face o scurtă descriere a obiceiului nunții tradiționale, și acest lucru îi conferă cărții caracterul monografic, și pe fondul motivațiilor expuse anterior, descoperim din lectura cărții că  din 2009, la Vlăsinești ,,[…] s-a încetățenit […] obiceiul ca unele familii să organizeze «nunta de argint» la 25 de ani de căsnicie, «nunta de aur» la 50 de ani de căsnicie și «nunta de diamant» la 75 de ani de căsnicie./ Nunțile de argint, aur și de diamant nu sunt nunți sau cununii propriu-zise. Ele nu repetă TAINA Sfintei Cununii. Ele se prezintă sub forma unor slujbe de mulțumire aduse lui Dumnezeu. […] Nu este nevoie de lumânări «de cununie», ci sunt suficiente două lumânărele sau mai multe, de la biserică. Nu este nevoie nici de nuntași nici de petrecere costisitoare. Mai degrabă un ajutor dat unei familii sărace sau unui bătrân sau unui orfan sau unui bolnav este mai bine primit înaintea lui Dumnezeu, decât petrecerea cu lăutari și cu zbenguială. […].”
Este un prilej pentru autori de a descrie viața familiilor senectute, împănată cu fotografii, care spun cel mai mult cititorului despre mesajul adevărat care se vrea a fi transmis de această importantă scriere, a peste 100 de familii din Vlăsinești care au fost în atenția autorităților locale la edițiile 2009 – 2017, organizate în cadrul festivalului ,,Zilele comunei Vlăsinești”.

Cu ceva timp în urmă am participat la o lansare de carte la Școala Gimnazială ”Gheorghe Burac” din Vlăsinești, încă de atunci am rămas cu impresia că vlăsineștenii nu sunt doar o societate cu bun gust și cu un șarm aparte, ci o numeroasă și unită familie, care ajută la consolidarea tradițiilor românești, care respectă valorile sale și nu în ultimul rând, o familie care știe să îi bucure și să-i omagieze pe cei care i-au clădit temelia, iar vlăstarele care se ridică din această familie nu uită nicicând plaiurile de pe care au plecat și nici ceea ce au învățat de la stejarii comunității în care au crescut.

Cartea Nuntă de aur la Vlăsinești este în primul rând o nestemată închinată întregii comunități vlăsineștene, o întreagă familie de stejari; este un nucleu de onoare atât pentru cei care i-au dat naștere cât și pentru toți cei care se regăsesc printre paginile acestei comori monografice. Sub coperțile sale se ascund patru capitole: Omul și Familia, Arealul cultural al comunei Vlăsinești, Nunta și Nunta de aur; în orice pagină din toate aceste capitole găsim câte ceva de învățat sau ceva care să ne stârnească interesul și respectul față de vlăsineșteni.

Felicitări autorilor care s-au străduit să scrie această carte de aur, în care își omagiază valorile și eroii locului!

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania