Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O ANIVERSARE … PROFESORUL GHEORGHE BURAC

Primit pentru publicare: 01 febr.2016
Autor: Prof. Lidia MACSINIUC
Publicat: 01 febr.2016

 

O ANIVERSARE …

PROFESORUL GHEORGHE BURAC

Nascut la 10 februarie 1936, în Vlăsineşti, profesorul Gheorghe Burac a fost şi este un model de dăruire, implicare şi sacrificiu pentru numeroasele generaţii de elevi cărora le-a îndrumat paşii către lumina cunoaşterii.

Şi-a onorat în mod exemplar îndatoririle de profesor de limba română, bucurându-se de aprecierea consiliilor de conducere a colectivelor metodice, precum şi a autorităţilor de inspecţie în specialitate, ani la rând fiind selectat ca examinator în comisiile de admitere din diferite licee din judet şi în comisiile concursurilor MIHAI EMINESCU şi TINERE CONDEIE . A fost director al universităţii cultural-ştiinţifice, iniţiatorul şi organizatorul manifestărilor închinate împliniri a 550 de ani de la prima atestare documentară a localităţii Vlăsineşti, preşedintele filialei locale a Societăţii „Crucea Roşie” şi preşedintele „Cultului Eroilor” din Vlăsineşti. A sprijinit cu toată puterea sufletului instituţiile, iniţiativele şi activităţile culturale din  satul natal.

Cu aceeaşi responsabilitate a muncit ca profesor şi ca director de şcoală. În cei 21 de ani cât a fost director al Şcolii Vlăsineşti a propagat în întreaga comună principiile unui învăţământ modern şi performant, a susţinut edificarea ultimelor localuri de şcoală ( Vlăsineşti, Sîrbi, Miron Costin ), a amenajat laboratoare, cabinete şi ateliere şcolare, a format un colectiv didactic merituos şi cooperant.

Uneori aspru, dar bine intenţionat, alteori permisiv, dar foarte organizat, profesorul Gheorghe Burac  avea harul de a da aripi ideilor înălţătoare şi de a  identifica şi fructifica părţile bune ale colegilor de cancelarie şi folosirea acestora în consolidarea  imaginii şcolii.

Activitatea didactică i-a fost încununată de distincţia “PROFESOR EVIDENŢIAT “și “DIPLOMA PENTRU MERITE EXCEPTIONALE DIN INTREAGA ACTIVITATE ÎN CALITATE DE CADRU DIDACTIC ŞI DIRECTOR DE UNITATE DE ÎNVĂŢĂMÂNT “, iar în anul 1995, a fost selectat ca membru în Comisia Naţională Consultativă pentru Învăţământul Preuniversitar din Ministerul Învăţământului.

Din vocaţia sa de sorginte intelectuală şi din dorinţa de a scoate în lumina cunoaşterii istoria şi tradiţiile comunei natale, au apărut câteva lucrări de referinţă: „Vlăsineşti-550- Istorie şi Contemporaneitate” (1996); „Biserica «Adormirea Maicii Domnului» Vlăsineşti-Selecţiuni monografice” (2000); „Comuna Vlăsineşti- Monografie” (2005) , „Comuna Vlăsineşti- Dăruiri etno-folclorice”(2007), “Lumini ce nu se sting” (2012), “…Și așa mai departe”(2014), “Raportul de seară”(2015), “Comuna Vlăsinești, ȘCOALA-150, (privire monografică)” (2015).

Drept răsplată,  pentru contribuţia adusă la îmbogăţirea patrimoniului cultural local şi naţional, profesorul Burac a Agata,Burac,asamaideparte (23)primit distincţii din partea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Botoşani, Fundaţiei Naţionale pentru Dezvoltare Comunitară şi, poate cea mai de pret recunoaştere: „Cetăţean de Onoare” al comunei Vlăsineşti, iar din februarie 2011, școala din Vlăsinești îi poartă numele. Pentru lucrarea dedicată Bisericii din satul natal, Gheorghe Burac a primit  din partea Mitropolitului Daniel „Distincţia de vrednicie”, iar pentru elogierea Monografiei comunei Vlăsineşti las cititorului savoarea unui pasaj din prefaţa lucrării scrisă de  Alexandru Zub, academicianul care ocupă primul loc în  ierarhia valorică a dascălului vlăsineştean: „este, în mod evident, o lucrare amplă şi complexă, a cărei utilitate rămâne fără dubii. Personal, am şi tras profit din lectura ei, una din cele mai instructive când e vorba de lumea satului în perspectivă mutidisciplinară şi diacronică.”

Profesorul Gheorghe Burac a crezut în oameni, i-a respectat şi i-a ajutat cât i-a stat în putinţă; a iubit elevii, i-a învăţat să înveţe şi să preţuiască şcoala şi pe toţi slujitorii ei şi le-a îndrumat paşii în viaţă; a chemat părinţii alături de dascăli şi i-a avut aproape; a fost respectuos, disciplinat şi responsabil, a muncit cu placere şi…nu a obosit niciodată.

Pentru cel care duce cu atâta voinţă “lumina” satului natal, acum când împlinește venerabila vârstă de 80 de ani, un sincer și respectuos….LA MULŢI ANI !

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. D.M. Gaftoneanu spune:

    ,,…un sincer și respectuos LA MULŢI ANI!”

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania