Primit pentru publicare: 04 febr.2016;
Autor: Lucian TRUFIN
Editor: Ilinca A.
Publicat: 04 febr. 2016
Când vorbesc despre sărbătoritul de peste câteva zile (10 febr.2016), Prof. Gheorghe Burac, Zi Jubiliară pentru Domnia sa și Zi importantă pentru comunitatea vlăsineșteană, sărbătoare care va fi încununată şi cu lansarea unei cărţi omagiale, semnată de Ion Istrate – directorul Rev. Luceafărul (Bt), voi folosi cu predilecție expresia ZECI de ani, care, are la bază cuvântul ZECE, și care, după cum bine-știm cu toții, reprezintă ”Nota maxima” sau ”Numărul perfect” .
Și totul a început într-o zi de ZECE a lunii februarie a anului 1936, când, aici, pe aceste meleaguri, a văzut lumina zilei, fiind urmărit de același ZECE pe tot parcursul educațional, finalizând această primă etapă de formare profesională cu examenul de licență în FILOLOGIE, firește, cu media 10 (ZECE), acceași zi de ZECE i-a adus și încorporarea în cadrul stagiului militar în anul 1955, continuându-și apoi prestigioasa carieră timp de 5 de ZECI de ani la catedră, din care 3 de ZECI de directorat.
Sunt situații în care cuvintele, emoțiile, amintirile și ideile nu reușesc să confirme pe deplin complexitatea imaginii unei persoane sau dimensiunea umană și profesională a unui OM, așa cum am mai spus, de nota 10(ZECE). Și atunci, ești nevoit să o numești PERSONALITATE !
Datorită ZECILOR de ipostaze din întreaga carieră, dintre care subliniez: profesor, director, inspector școlar, publicist, consilier local, președinte al Filialei ”CULTUL EROILOR”, implicat activ și în continua dezvoltare și transformare culturală a comunei Vlăsinești, reprezintă o PERSONALITATE MARCANTĂ, încadrată într-un portret al unui OM deosebit, cu nume rezonant și distincție clară, de nota 10(ZECE).
Cu ochii elevului de gimnaziu, de odinioară, pot distinge un OM MARE, formatorul a ZECI de generații, profesorul dedicat limbii și literaturii române, din talentul și condeiul căruia, personajele cărților și autorii, au prins contur, sens, devenind apoi, lecții de viață pentru școlarul Trufin Lucian, care nu s-a bucurat, fie vorba între noi, de prea mulți de 10(ZECE).
Cu ochii adultului de astăzi, la cei 4 ZECI de ani pe care-i voi împlini anul acesta, având doar jumătate din vârsta celui pe care îl am în imagine, ca pe directorul neobosit, bărbatul destoinic, cu atitudine pozitivă față de muncă, pot distinge, un caracter ferm, serios, riguros, având încă puterea de a influența și schimba ZECI de oameni.
Cu ochii primarului sau al reprezentantului legal al acestei așezări, văd un colaborator neobosit, activ și de încredere, în tot ceea ce presupune inovarea și modernizarea comunei Vlăsinești, CETĂȚEANUL Gheorghe Burac oferind comunei prin munca sa, înZECIT mai mult față de mulți alți concetățeni de-ai săi.
Cu ochii cititorului, admir pasiunea și ”localismul creator” al omului de cultură Gheorghe Burac, vorbele dumnealui transferându-se în fapte, rezultând ZECI de articole, studii/cercetări și cărți, care, vorbesc în principal, despre trecutul, prezentul și viitorul comunei, toate redând gloriile istoriei, realitățile vieții cotidiene și speranța unei societăți mai bune, care se vrea de nota 10(ZECE).
Pentru toate acestea, astăzi, într-o zi de ZECE februarie 2016, când sărbătoriți 8 de ZECE ani de viață, primiți modesta noastră ”ZECIuială”, ca recunoștință pentru toată activitatea, vă apreciem, vă respectăm și vă prețuim, dar nu înainte de a vă oferi în numele vlăsineștenilor, prin calitatea pe care o am, o bine-meritată notă de 10(ZECE) !
Pentru toate acestea, vă mulțumim!
LA MULȚI ANI, Domnule Director, GHEORGHE BURAC !
Cu respect și considerație,
LUCIAN TRUFIN
Primarul Comunei Vlăsinești,
Vlăsinești – 03.02.2016
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
La mulţi ani, domnule profesor!
Creaţia să vă sporească valenţele şi în anii ce urmează!
prof. D. Ivan
Sincere urari de bine,la zi aniversara.La multi ani,Stimate Dle Profesor Gheorghe Burac!Cu multa stima,Ing.Prof.Octavian Vitcu-Ibanesti
Mulțumiri cordiale pentru emoționantele Dv. mesaje.
La multi ani Domn’ profesor! Tin minte si acuma ,,dupacii” generosi pe care mi-i aplicati din cand in cand, ca metoda corectiva, se intelege. Insa v-am iertat pt. ca am ajuns sa va iubesc si stiti de ce? Pt. ca vad,acum, cat de frágil este omul chiar si in starea lui mai ,,barbatoasa”, aceeasi umbra de neputinta il insoteste pretutindeni. Dar acum, dupa ce ati vazut si experimentat atatea, spuneti-mi cum va simtiti, cum vedeti lumea, cum vedeti OMUL? Ati ajuns sa descifrati misterul vietii? Puteti spune ca toata aceasta respectabilitate pe care mereu ati cautat-o nu este nimic altceva decat un continut gol si ca nu are nimic de-a face cu vibratia dumnezeiasca a celui care iubeste in adevar? Sau spun prea mult?
Domnul primar a scris un articol scolaresc, dar e bine ca s-a gandit. Astfel de elogii ,,prind bine”.
Gheorghe BURAC, iată, un nume cu o rezonanţă aparte în istoria învăţământului, în ştiinţele filologice şi în istoria culturii vlăsineștene.
„La Mulţi Ani, Domnule Profesor Gheorghe Burac ! pentru a vă bucura în continuare de preţuirea tuturor celor care vă cunosc prin faptele şi operele dumneavoastră!
„La Mulţi Ani!” pentru a adăuga noi lauri bogatei cununi de vrednicii împletite până în prezent, Dumnezeu să vă dea sănătate, aceeași putere creatoare şi să vă poarte de grijă !
Gheorghe BURAC, iată, un nume cu o rezonanţă aparte în istoria învăţământului, în ştiinţele filologice şi în istoria culturii vlăsineștene.
„La Mulţi Ani, Dle Profesor Gheorghe Burac ! pentru a vă bucura în continuare de preţuirea tuturor celor care vă cunosc prin faptele şi operele dumneavoastră!
„La Mulţi Ani!” pentru a adăuga noi lauri bogatei cununi de vrednicii împletite până în prezent, Dumnezeu să vă dea sănătate, aceeași putere creatoare şi să vă poarte de grijă !