Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O apariţie editorială de  referinţă – George Şpaiuc “Impulsuri vitale ale realului”

Autor: Gheorghe MEDIAN
Primit pentru publicare: 17 Apr. 2022
Editor: Ion ISTRATE
Copyright: © 2022 Gheorghe Median, © 2022 luceafarul.net
© 2022 by Agata
Scopul publicării: promovarea și diseminarea informațiilor culturale.
Este exclus scopul pentru a obține avantaj pecuniar Revistei Luceafărul sau autorilor publicați.
NB
Conținutul acestei publicații nu reprezintă în mod oficial opinia revistei Luceafărul.net, a cărei unică responsabilitate este de a publica opiniile colaboratorilor ei. Răspunderea privind corectitudinea și coerența informațiilor prezentate, precum și eventuale consecințe revin autorilor, conform prevederilor legale.     


                                                George Şpaiuc este un nume cunoscut în rândul iubitorilor de pictură, un artist ale cărui lucrări au fost expuse în zeci de expoziţii personale şi de grup din marile centre culturale ale ţării, din Italia, Canada şi Republica Moldova şi se află în colecţii particulare din România şi din numeroase ţări ale lumii. Este, aşa cum a declarat, cu mult timp în urmă, un artist care trăieşte din şi pentru artă – din anul 1992 s-a dedicat exclusiv picturii – fapt pentru care, a acordat şi acordă o deosebită importanţă promovării  creaţiilor sale. 

Mai mult decât mulţi dintre confraţii săi, George Şpaiuc a înţeles că prezenţa lucrărilor sale pe simezele sălilor de expoziţii şi aprecierile laudative ale criticilor de artă referitoare la acestea, nu sunt suficiente pentru ca ele să se vândă şi să ajungă în posesia amatorilor de artă. De aceea a ales să se abată de la calea obişnuită, urmată de  cei mai mulţi dintre pictori – lucrul în atelier – şi să picteze în aer liber, asemeni iniţiatorilor impresionismului din Şcoala de la Barbizon. Contactul direct cu natura i-a dat posibilitatea să prezinte realitatea într-o manieră care o face aproape palpabilă, iar limbajul cromatic în care o redă, să o facă apropiată şi recognoscibilă privitorilor.
Maestru desăvârşit al peisajului, artistul a redat în pânzele sale aspecte din ţările pe care le-a vizitat – Italia, Canada, Bulgaria – din diverse regiuni ale ţării Ardeal, Bucovina, Oltenia – şi nu în ultimul rând din Botoşani şi din împrejurimile acestuia.
 George Şpaiuc şi-a făcut un obicei din a străbate diferite zone ale ţării pentru a realiza tablouri care să le reprezinte şi nu odată, lucrările sale au fost expuse în expoziţii din aceste locuri, atrăgându-şi admiraţia şi dorinţa de a le avea, a celor care au avut prilejul să le poată privi. Un exemplu în acest sens, îl reprezintă expoziţia personală deschisă la Cluj, în luna iulie a anului trecut, în care au figurat mai multe lucrări realizate în urma deplasărilor făcute în Transilvania. 

Lucrările lui George Şpaiuc şi imagini care-l prezintă în faţa şevaletului în diverse locuri din ţară, sunt prezente adesea pe reţelele de socializare, iar numărul mare de iubitori de frumos care reacţionează la acestea, reprezintă o dovadă certă a prestigiului de care artistul se bucură.
A merge în întâmpinarea amatorilor de artă, a fi prezent în sălile de expoziţii, a  prezenta on line creaţiile  şi a picta în chiar locurile în care aceştia trăiesc, este, poate pentru unii, suficient. Nu şi pentru George Şpaiuc, care a făcut un gest cu totul deosebit şi rar întâlnit în rândul pictorilor, prezentându-şi o parte a lucrărilor sale într-un monumental album de artă. Intitulat “Impulsuri vitale ale realului”, albumul conţine un număr de 224  reproduceri color după tablourile sale, selectarea şi procesarea foto a acestora fiind realizată de George Şpaiuc iar  tehnoredactarea de fiul său, David Şpaiuc.
 Albumul, realizat în condiţii grafice deosebite, a apărut  la finele anului 2020 la Editura “Pim” din Iaşi, costurile editării fiind asumate de autor.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Spre deosebire de cele mai multe lucrări asemănătoare, albumul realizat de George Şpaiuc nu are o prefaţă în care să fie prezentaţi, în datele esenţiale esenţiale, pictorul şi creaţia sa. Autorul a ales, inspirat, să pună în deschiderea albumului, trei cronici care i-au fost dedicate, de-a lungul timpului, de reputaţii critici de artă Marius Tiţa şi Valentin Ciucă şi de profesorul Aurel Dorcu. Aprecierile făcute de aceştia asupra creaţiilor sale, sunt edificatoare pentru cunoaşterea şi înţelegerea locului lui George Şpaiuc în arta românească contemporană, iar tablourile şi fotografiile reproduse în cele 254 pagini ale albumului, alături de succintele însemnări relative la traiectul său artistic, dau o imagine cuprinzătoare şi convingătoare asupra artistului.
Tablourile reproduse în album, redau imagini de o deosebită  frumuseţe din numeroase localităţi  pe care pictorul le-a vizitat şi imortalizat în pânzele sale – Roma (Italia), Toronto (Canada), Balcic şi Sozopol (Bulgaria), Sighişoara, Târgu Secuiesc, Sălciua,  Moneasa, Hurezu, Slănic – Moldova, Vama, Suceviţa şi nu în ultimul rând din Botoşani şi din împrejurimile acestuia. 

În mod deosebit reţin atenţia tablourile în care sunt redate imagini din Botoşani, surprinse în diverse anotimpuri şi faze ale zilei, culorile care dau contur acestora, fiind în consonanţă cu starea emoţională a pictorului, cu bucuria pe care acesta o resimte, ori de câte ori aşterne pe pânză imagini ale oraşului în care locuieşte. “Promenadă de primăvară”, “ Aprilie la Botoşani”, “Toamna cu Uspenia”, ”Iarna la Botoşani”,  “ Iarna în centrul vechi“, “Iarna la Primărie” , “Strada Săvenilor”, “Hotel Rareş”, “Copacul din strada Smârdan”, “Balconul”, sunt doar câteva dintre tablourile inspirate din pitorescul Botoşanilor, incluse în album.
Remarcăm între tablourile reproduse, pe cele inspirate de farmecul Agaftonului, aşezare aflată la câţiva Kilometri de Botoşani, legată de biografia lui Mihai Eminescu, la mănăstirea de aici, unde au vieţuit mătuşile după mamă ale marelui poet, Fevronia, Sofia şi Olimpiada, poetul fiind oaspete de multe ori, în anii copilăriei sale. “Primavara la Agafton”, “Vara la Agafton”, “Toamna la Agafton”, “Peisaj la Agafton”, “Casă la Agafton”, “Răsărit la Agafton”, sunt tablouri cu un profund caracter evocator, care trimit privitorul cu gândul  la Eminescu şi care, alături de cele care reproduc Biserica Uspenia şi biserica din Ipoteşti, îl aşază pe George Şpaiuc în rândul artiştilor care nu pot să nu fie amintiţi, atunci când se vorbeşte despre marele poet.

Retrospectivă a creaţiilor lui George Şpaiuc, albumul nu putea să nu cuprindă şi un număr semnificativ de reproduceri după tablouri în care, într-o manieră care-i este caracteristică, redă flori: crizanteme, dumitriţe, maci, trandafiri, crăiţe, tufănele, stânjenei, muşcate sau clopoţei de pădure. Frumuseţea firească a acestora, este amplificată de maniera impresionistă în care sunt redate, prin culorile vii ale corolelor şi petalelor, care le fac să emane un nedisimulat aer de prospeţime.
Nu putem încheia referirile la acest minunat album de artă, fără a aminti câteva dintre tablourile care trimit la marii pictori impresionişti, în care sunt imortalizate imagini care te fac să te simţi în mijlocul naturii şi să-i simţi freamătul şi căldura: “Câmp cu maci”, “Paradisul florilor”, “”Arţari toamna”, “Mesteceni aurii”, “Castanii”,”Clopoţei de pădure”, “Toamna la Stăuceni” şi “Printre insule”, sunt doar câteva dintre acestea.
Albumul “Impulsuri vitale ale realului”, este opera unui artist adevărat, pentru care arta reprezintă elementul fundamental care-i dă sens vieţii, fapt pe care îl mărturiseşte în motto-ul acestuia: “Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că a pus în mine pasiunea, fără de care nu aş fi putut trăi şi îi cer iertare pentru că uneori al practicat-o până la idolatrie.”    

Acest album nu este doar cartea de vizită a unui mare artist, ci şi dovada de netăgăduit a respectului pe care-l are pentru iubitorii de artă, cărora le oferă şi o altă posibilitate de a-l cunoaşte, decât din sălile de expoziţie şi nu în ultimul rând, a dragostei pentru Botoşani, pe care şi în acest mod îl prezintă lumii. Ţinând cont de acestea, poate că cei care sunt preocupaţi de cine şi cum dau imagine Botoşanilor de astăzi, vor găsi de cuviinţă că numele pictorului George Şpaiuc, poate fi luat în consideraţie, atunci când se discută despre cei cărora li se vor acorda titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului.
Pentru că acest articol este primul referitor la albumul realizat de George Şpaiuc, folosesc această oportunitate, pentru a-l felicita pentru această admirabilă realizare şi întrucât suntem în apropierea zilei sale onomastice, să-i urez multe succese în plan profesional în anii care vor urma şi “La mulţí ani!” 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania