Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O CARTE CU COMPOZIȚII MUZICALE, DEDICATĂ MEMORIEI PROFESORULUI MIHAI BABII

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.6 (150), Iunie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


O CARTE CU COMPOZIȚII MUZICALE, DEDICATĂ MEMORIEI PROFESORULUI MIHAI BABII

Primit pentru publicare: 24 Iun. 2021
Autor:  Teodor EPURE, redactor la Revista Luceafărul
Publicat: 27 Iun. 2021
© Teodor Epure, © Revista Luceafărul
Editor: Ion Istrate


 

O CARTE CU COMPOZIȚII MUZICALE, DEDICATĂ MEMORIEI PROFESORULUI MIHAI BABII

 ”Contribuții la dezvoltarea repertoriului cameral cu chitară clasică, In memoriam Mihai Babii (1938-2018)”, așa se intitulează cartea profesorului universitar doctor Corneliu George Voicescu de la Facultatea de Muzică din Brașov, care a apărut la Editura Muzicală din București, în anul 2021.

Păstrând o amintire vie profesorului său, Mihai Babii, cu care, prin muzică, a stabilit ”conexiuni de suflete ce apreciază arta, frumosul în general”, autorul și coordonatorul acestei cărți, prof. univ. dr. Corneliu George Voicescu i-a dedicat această carte, exprimând în același timp admirația și puternica impresie pe care i-a lăsat-o în vremea studenției într-o schiță de portret : ”uneori era temperamental, dorind să condenseze într-un timp scurt foarte multe gânduri muzicale și estetice pe care le simțea și le cunoștea cu precizie, alteori se retrăgea îngândurat, reflectând la subiectul discuției și căutând să aducă ultimele detalii clarificatoare în firul problemei prin care ne învăța precizia metro-ritmică, varietățile timbrale ale chitarei, integrarea dinamică, rolul individual în formația camerală și rolul solistului în colaborările cu orchestra simfonică și dirijorul”. 

Inițiativa profesorului Mihai Babii de a înființa prima școală de chitară clasică la Iași a fost continuată de studenții săi, care au înființat clase de chitară la Brașov, Cluj, București și în alte centre universitare și școlare din țară, care au contribuit la reașezarea învățământului de specialitate pe baze noi educaționale, la dezvoltarea spiritului de competiție și la recunoașterea performanțelor chitariștilor români.

Recunoscându-i contribuția în dezvoltarea repertoriului cameral cu chitara clasică, autorul își propune să includă în acest volum lucrările muzicale pe care intenționa să le publice Mihai Babii, aranjamente și orchestrații (materiale pentru uz didactic : trio, cvartet, cvintet, ansamblu de chitare, duete cu oboi, metode de oboi, mandolină, chitară), considerând că e necesar să insereze în acest volum ”Concert în Do major” (original pentru mandolină) de Antonio Vivaldi și lucrarea trio de chitare, aparținând compozitorului Georg Friedrich Haendel ”Mărire ție cel ce ai înviat”, orchestrate de profesorul Mihai Babii. 

Volumul mai cuprinde cele mai recente creații muzicale ale compozitorului Sabin Pautza : ”Suita Brevis” și ”The Carols Suite” (”Suita cu colinde”), lucrări omagiale cu chitara clasică, dedicate memoriei profesorului Mihai Babii, care i-a fost student și despre care spune că a făcut parte dintr-o pleiadă de ”studenți talentați, harnici și dedicați” care au devenit ”nume de referință în muzica românească”. Colaborând cu profesorul Corneliu Voicescu, care a realizat aranjamentul pentru chitară, compozitorul Sabin Pautza a inclus în orchestrație, în mod intenționat și instrumentele dragi sufletului lui Mihai Babii : oboiul și chitara. În dedicația numită ”Cuvânt de suflet”, prof. univ. dr. Sabin Pautza amintește faptul că Mihai Babii a excelat ca prim oboist în orchestra Conservatorului și ca un ”remarcabil chitarist” în formația de muzică ușoară cu care înregistra melodiile sale la radio. Tot acolo evocă faptul că Mihai Babii ”a făcut istorie” în Statele Unite, la Chicago, unde a înființat prima secție de chitară clasică în acest oraș, secție care îi continuă activitatea și astăzi. 

Compozițiile publicate în această carte pot fi studiate cu mare interes, curiozitate și plăcere de către toți iubitorii de muzică, întrucât ele sunt un dar prețios, asemenea unei raze de lumină, pe care autorul ne-o dăruiește din prinosul inimii și ostenelii sale.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania