Concursul “Mihai Babii”
În curînd, pe 15 iunie va absolvi prima promoţie a modulului de chitară clasică din cadrul Universităţii Emanuel din Oradea. Prof. Ioan Sabău este primul care trebuie felicitat pentru eroismul său, dar voi reveni asupra acestui aspect.
În cadrul acestei iniţiative am susţinut organizarea unui concurs anual de chitară clasică cu premii substanţiale sponsorizate de Hora S.A. şi nu numai. Apoi au fost cel puţin două promoţii pe an.
Ce ne-am fi făcut însă fără entuziasmul, expertiza, călăuzirea profesorului Mihai Babii, părintele şcolii de chitară clasică din Iaşi?
Acum profesorul Babii, profesorul meu de chitară, se luptă a doua oară cu o boală cumplită. La 74 de ani trupul trecut prin atîtea tinde să cedeze. Spiritul, nu!
Împreună cu colegii din departamentul de muzică, prof. dr. Nicolae Bica, prieten din tinereţe cu prof. Babii, în complicitate cu prof. Sabău am hotărît ca acest concurs anual să se numească “Concursul Mihai Babii”. Sperăm ca acest lucru să fie o încurajare pentru dînsul în lupta cu boala.
L-am sunat pe maestru să îi cer permisiunea pentru a-i folosi numele în acest context.
Mi-a răspuns de pe patul spitalului gîtuit de lacrimi, dar cu acelaşi entuziasm de nestăvilit: “Stai să mă fac bine… să vezi, facem lucruri mari!”
La o săptămînă îmi scrie şi îmi spune că îşi va dona una dintre chitarele de lutier pentru premiul I.
După alte cîteva zile îmi trimite o primă formă a regulamentului pentru concurs. Totul se întîmplă printre calmante şi dureri cumplite.
Acest concurs este doar o particica din ceea ce priveste educatia copiilor in vederea formarii lor in a fi capabili de a-L slavi pe Domnul.
CONCURSUL ARE CATEVA CERINTE
Vom avea trei clase si anume:
incepatori, nivel mediu si avansati.
Vom organiza concursul la două categorii individual si muzica de camera.
Probele?
Citire la prima vizita.
O gama.
Un studiu.
O lucrare preclasica
O lucrare clasica
O lucrare de muzica usoara spre Jazz
Studiu asupra unui program impus de muzica de camera(duete,trio-uri si cvartete pentru chitara) de greutate pentru incepatori mijlocie si avansati.
Probabil vom desfăşura concursul în data de 9 noiembrie, data naşterii domnului Mihai Babii.
Tocmai am petrecut o jumătate de zi cu Silvia Tărniceriu şi am văzut-o trecînd prin cancer de trei ori, nu de două ori. Dumnezeu este Cel căruia îi cerem în continuare viaţă pentru profesorul Mihai Babii.
Dacă nu…. aşa cum îmi spunea la telefon rîzînd şi glumind:
“Lasă, băi…. copiii, continuaţi voi după ce mor eu ….aveţi tot ce vă trebuie şi tot ce v-am lăsat eu… numai să nu vă mîndriţi, să nu credeţi că voi sînteţi totul sau că puteţi singuri… Noi aici facem altceva decît am făcut eu toată viaţa şi decît fac alte conservatoare şi concursuri, noi Îl slăvim pe Domnul “
Aceasta este ideea generoasă pe care am dori să o promovăm alături de alte proiecte cum ar fi bursa Nicolae Moldoveanu sau şcoala de muzică Logos, înfiinţată la Oradea tot de un ucenic (cel puţin pentru o perioadă) al domnului Babii.Toate aceste nume “folosite” pentru un singur scop, să glorificăm Numele care este mai presus de nume.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Sursa:http://mariuscruceru.ro/2012/06/06/concursul-mihai-babii/
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania