Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  O lacrimă pură în deşertul poeziei contemporane

  O lacrimă pură în deşertul poeziei contemporane
  Autor, Ionuţ CARAGEA

  Djamal Mahmoud confirmă aşteptările. Aşa aş începe această notă critică, ţinând cont de faptul că sunt printre primii care l-au încurajat, încă de pe vremea când se lupta din toate puterile cu gramatica limbii române şi genul haiku. Au trecut aproape patru ani de când anunţam pe Agonia.ro un poet talentat, un poet al esenţelor. Încă de pe atunci comentam cu bucurie şi încântare aproape fiecare text pe care-l posta. Simţeam matricea în ciuda experimentului continuu. Poetul era pe cale să descopere veriga lipsă. Lipseau doar câteva sugestii şi declicul, pentru că harul şi ambiţia erau evidente, chiar şi pentru cineva mai puţin sensibil. Iată că nu m-am înşelat, acest poet al deşertului, îndrăgostit de frumuseţea şi bogăţia de sensuri a cuvintelor şi expresiilor din limba română, ne face o demonstraţie de cum se scrie poezia. Pornografi ai literaturii, poeţi de cartier şi golani ai cluburilor de tot felul, luaţi o lecţie de bun simţ şi rafinament!

  Creaţiile din cele două cărţi recent tipărite, „Pe muchiile cercului”, Brumar, 2010 şi „Albe&reci”, Vinea, 2010, le cunosc atât de pe atelierele virtuale cât şi din lectura înainte de publicare. Să nu se creadă că recenziile criticilor din jurul editurilor Brumar şi Vinea au miză comercială. Cred, cu siguranţă, că Djamal este excepţia care confirmă că există şi poeţi valoroşi care merită cu adevărat să fie promovaţi.
  Să ne întoarcem puţin în timp şi să aruncăm o privire asupra comentariilor pe care le-am lăsat poeziilor sale pe un site de literatură. Este o critică la cald, spontană (poate un pic superficială), aşa cum se obişnuieşte în acele locuri. Spui repede ce gândeşti, nu ai timp să-ţi împodobeşti comentariile pentru publicarea ulterioară în nu ştiu ce gazetă. Mi se pare inedită această abordare, tocmai pentru a evidenţia progresul autorulului înainte de publicarea recentelor volume.

  Tagore

  Tagore
  inima ta era
  doar o bucată mică de carne
  nările
  două mici ferestre
  pe unde intra mirosul ploii
  ce-ţi uda soarele din creştet

  Tagore
  păsările încă mai zboară şi acum
  îşi aleg singure drumul
  nimeni nu le pune indicatoare
  n-au nevoie de mărgele
  nici de icoane
  şi nu stau decât în locuri înalte

  Tagore
  cerul mai este acolo unde l-ai lăsat
  ultima dată
  iar stelele încă mai cad în prăpăstii

  f bun*

  Pe Djamal l-am descoperit pe Agonia cu mulţi ani în urmă, când încă făcea eforturi în ceea ce priveşte limba română. Ceea ce m-a uimit de prima oară a fost faptul că expresivitatea versurilor sale şi capacitatea de a le concentra fără să se piardă mesajul poetic, erau mai de calitate ca la cineva care era nativ român. Ce denotă acest lucru? Un respect deosebit pentru limba română, pentru studiu, pentru clasici şi contemporani. Djamal este român şi sunt sigur că nu îi este ruşine de acest lucru. Iar eu spun că, la un moment dat, el va ajunge un poet foarte bun al literaturii române şi, mai mult de atât, un element inedit. Aşa precum Tristan Tzara a fost pentru francezi. Interpus prin cultură între România şi Orient, aproape de India fascinantului Tagore, Djamal ne aduce o notă de înţelepciune prin poezie. Versurile sale nu sunt apocaliptice, nu sunt bombastice, ele se construiesc simplu, cadre naturale, gingăşie şi multă, foarte multă credinţă. Ce este bun trebuie apreciat şi eu nu mă voi sfii să dau şi 1001 de stele unui autor care merită.

  Ionuţ Caragea, 5 martie 2009, Roliteratura.ro

  Perna

  vorbim mereu de ramuri şi de rădăcini
  niciodată de perne
  de cearceafuri albe
  ridicăm din trunchiurile copacilor
  turnuri înalte
  iar frunzelor moarte le facem statui
  din stâncile lunii
  zidim temple şi Dumnezei
  deşi n-au aer suficient să ne ajungă
  nici măcar în acele două minute
  când ni se taie respiraţia
  inspir adânc şi închid ochii
  Dumnezeu este o pernă
  pe care îmi adorm iluziile
  obosite de atâtea priviri deasupra
  iar cearceaful alb
  e mormântul în care mor în fiecare zi…

  între lucruri simple şi Dumnezeu*

  Între lucruri simple şi Dumnezeu este omul, creatorul. Iar Dumnezeu este orice, este totul, este perna de un alb imaculat pe care îţi aşterni visele, speranţele, iluziile. Dumnezeul lacrimilor, Dumnezeul întâmplărilor zilnice, Dumnezeul cearceafurilor albe.
  Simboluri, puritate, imagine construită cu rafinament. Iar aici, ,,ridicăm din trunchiurile copacilor / turnuri înalte / iar frunzelor moarte le facem statui”, ai trei versuri care, ele însele, pot fi considerate o poezie.

  Ionuţ Caragea, 1 martie 2009, Roliteratura.ro

  Icoana

  voi privi
  deasupra doar
  n-am niciun motiv
  să aprind
  această lumânare
  în mine toţi copacii
  sunt goi şi înalţi
  tăcerea n-are nevoie
  de lumini
  nici de ceară
  albul său
  e atât de cald
  în palmele mele
  iar întunericul
  o infinită icoană

  o bijuterie de poem*

  Text bun, Mahmoud ştie să stăpânească esenţele, iar aici face o demonstraţie de forţă. Interesant este că pe lângă sensul de icoană, cel propriu-zis, cititorul poate percepe icoana şi ca pe un spirit privindu-şi corpul inert, exact prin situarea deasupra. Iar motivul copacului înalt şi gol (goliciunea, lipsa trupului), poate fi un indiciu excelent. O altfel de cabală poetică, plină de imaginaţie.

  Ionuţ Caragea, 3 martie 2009, Roliteratura.ro

  Albe&reci

  1-
  mesele sunt rotunde domnilor
  mesele sunt rotunde
  străzile s-au plictisit
  de culoarea lor neagră
  porţile încă-i mai latră pe trecători
  încă-i mai latră
  iar zidurile sunt atât de ocupate
  de umbrele lor încât
  sufletele şi-au pierdut răbdarea
  aşteptând în trupuri…şi-n văzduh

  2-
  în caiete
  am poeme şi cifre
  în trup
  sânge şi femei
  azi
  nu voi mai pomeni
  nici de patrie
  nici de Dumnezeu
  nimic despre mine
  azi voi face dragoste
  cu Alaska doar
  şi mă voi spăla cu lacrimile ei
  albe&reci
  ridicându-mă deasupra lumii
  precum un avion de război
  imens
  cât o inimă de câine

  3-

  tu
  privirea
  ce mi-ai lepădat orbitele
  şi te-ai înălţat
  deasupra oceanului
  păstrează secretele noastre
  nu spune nimic valului
  lasă-l să se izbească de mal
  să danseze ca un şarpe
  în braţele stâncilor până
  vei cădea-n tăcere
  în ultima explozie

  4-

  cerul are pliscuri de porumbei
  cerul are pliscuri de şoimi
  Mama are fruntea tăcută
  Mama are fruntea tăcută
  cu fiecare închinare
  învăluie pământul cu sâmburii săi
  iar cerul
  coboară numaidecât
  să-i ciugulească din frunte…….

  excelent*

  Dacă o să începeţi să vă aduceţi doar poemele bune pe site, o să ne trezim numai cu stele, şi după aceea o să fie o sărăcie… Dar era de aşteptat ca fiecare să-şi arunce la bătaie ce are mai bun. În cazul de faţă un poem în patru episoade, aşa cum nu ne obişnuieşte Mahmoud, el concentrându-se pe texte mai scurte. Dar iată că demonstrează că stăpâneşte şi textele lungi, stăpâneşte şi tehnica repetiţiei pentru accentuarea imaginilor (repetiţii care mă duc cu gândul la Ivănescu, mai ales datorită tematicii). Avem metafore deosebite, vezi dragoste cu Alaska, vezi inima de câine. Acest text şi textul lui Ioan Peia cu valul de pământ sunt favoritele mele, indiscutabil primeşte o stea din partea mea.

  Ionuţ Caragea, 4 martie 2009, Roliteratura.ro

  Camelia

  Mama se trezeşte în fiecare zi
  la oră fixă
  foşnetul apei şi sunetul paşilor
  sunt muezinii care mă cheamă
  la plecăciune
  îmi aduc aminte
  de faraonii din sânii Cameliei
  de nechezatul cailor
  în timpul înecului
  îmi aduc aminte de copacul acela
  de lângă pod
  la umbra căruia tăceam îmbrăţişaţi
  iar maşinile pelerine se roteau
  în jurul trupurilor noastre
  în timp ce cădea peste noi
  la intervale egale
  câte-o frunză moartă
  acum nu se mai aude nimic
  nici urmă de sunet
  probabil Mama îşi usucă tălpile umede
  în linişte
  iar Camelia
  se foieşte goală pe un cearceaf alb
  undeva
  pe malul Mării Roşii…

  Text bun dar merită revizuit

  Mahmoud, textul tău este bun, ca şi multe altele de altfel. Te rog să revezi versul cu nechezatul cailor acestora – are o construcţie greoaie şi uşor pleonastică. Te rog să revezi Marea Roşie, este totuşi un pronume, la fel ca şi Camelia. Aş scoate versul cu câinii în călduri, nu sunt decum îmbrăţişaţi, ştii şi tu cum se iubesc câinii… Este bine, uneori, cum mergi pe linia erotică: sânii Cameliei comparaţi cu faraonii. Nu se mai aude niciun sunet – recomand: nu se mai aude nimic. E ca şi cum ai spune că nu mai mănânci mâncare. 2 puncte pt imaginile bune.

  Da*

  Da, textul este mult mai bun aşa. Te rog să corectezi intetrvale-intervale. Şi primeşte o stea pentru efortul dumitale şi curajul de a modifica textul. Însă sper să nu îţi faci un obicei din a-ţi modifica textele, poate doar la nivel gramatical. Toate cele bune.

  Ionuţ Caragea, 2 martie 2009, Roliteratura.ro

  V-am făcut doar o mică demonstraţie în ceea ce priveşte evoluţia rapidă a lui Djamal Mahmoud şi receptivitatea sa la sugestii. Cu toate că au existat mulţi chibiţi care au contestat calităţile sale, iată că acest poet reuşeşte să-şi câştige un loc meritat în peisagistica literaturii contemporane. Prin muncă, prin cooperare, prin perfecţionism. Nu este genul de autor: brânză bună în burduf de câine. Djamal, prin esenţă şi rădăcini, reprezintă imensa cultură arabă. Prin suflet, adaptare, respect şi prietenie se apropie de spiritul românesc, acel spirit nealterat de problemele sociale şi economice. Cumva, Djamal a ştiut să ia ce este mai bun din ambele culturi, modelând o poezie originală, fascinantă. Natura, spiritualitatea şi dragostea sunt elementele cheie ale poeziei sale.
  Îl felicit pe autor pentru debutul reuşit şi felicit şi editurile Brumar şi Vinea pentru promovarea şi publicarea unui autor care merită cu adevărat.

  23 aprilie 2010, Montréal  Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5