Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O sărbătoare a cărţii la Darabani

                                           O sărbătoare a cărţii la Darabani
Autor, Dinu Zvorişteanu
           

Cel mai nordic oraş al ţării, Darabani,  a găzduit vineri, 4 noiembrie 2011,  o manifestare literară deosebită. In acestă zi, în sala de Lansare Darabani 2festivităţi a Primăriei,  poetul Victor Teişanu, directorul bibliotecii oraşului, membru al Uniunii Scriitorilor, cel care de-a lungul timpului a atras atenţia unor comentatori avizaţi ai fenomenului poetic naţional asupra cărţilor sale, şi-a lansat două cărţi publicate  în acest an. Intitulate: Călătorie în cerc, editura Dacia XXI, colecţia „Poeţi contemporani” şi Mizez pe tăcere, editura Limes, cărţile, apărute la edituri clujene,  au fost mai întâi lansate cu  succes în oraşul de apariţie iar acum  iubitorii de literatură din Darabani au avut  prilejul de a se întâlni cu noile  apariţii  şi cu autorul lor.       
Manifestarea a avut caracterul unui adevărat spectacol cultural în primul rând datorită numărului mare de spectatori care au umplut sala la refuz, dovedind ataşamentul localnicilor, mari şi mici, faţă de această personalitate a oraşului lor. Nu în ultimul rând, se cuvine relevat faptul că primarul oraşului, Ghiorghi Burlacu, a  prefaţat întâmplarea culturală, felicitând şi urând succes pe mai departe poetului căruia, de altfel, primăria i-a subvenţionat una dintre aceste cărţi. In continuare, autorul, îmbrăcat într-o ţinută cu adevărat  festivă,  şi-a exersat dexteritatea sa de animator cultural care i-a ajutat odinioară să conducă cu mult succes un cenaclu  literar artistic şi a făcut, practic, introducerea în atmosfera unui eveniment antrenant. El şi-a prezentat cu multă deferenţă personalităţile invitate: prof. dr. Lucia Olaru Nenati, scriitoare, publicistă, autoare a zeci de cărţi remarcabile, relevând contribuţia culturală majoră a acesteia, în special cele din aria eminescologiei, dar şi în propagarea culturii botoşănene  în alte zări; poetul şi publicistul cultural  ieşean Valentin Talpalaru, totodată redactor la Radio Iaşi, recent încununat cu un premiu literar prestigios  şi maestrul instrumentist Constatin Lupu care este şi  autorul  unor apreciate lucrări de folclor muzical din zona noastră.
        Preluând ştafeta şi misiunea de a suscita interesul publicului pentru  performanţele poetice ale autorului prezentat, dr. Lucia Olaru Lansare Darabani 1Nenati a susţinut un expozeu substanţial prin care a ţinut să contureze mai întîi portretul cuprinzător al personalităţii acestuia, subliniindu-i evoluţia culturală, educaţia, formaţia literară, rolul întâlnirii sale cu mentorul de odinioară, poetul Lucian Valea, activitatea profesională ca om al bibliotecii şi meritele civice printre care acela de iniţiator şi realizator al aşezământului dedicat marelui medic de renume internaţional, academicianul Leon Dănăilă. A urmat apoi o incursiune  hermeneutică în zona poetică, vorbitoarea desluşind pe inţelesul tuturor particularităţile generale ale limbajului poetic, apoi ale profilului liric al lui Victor Teişanu. Remarcând caracterul neostentativ al evoluţiei sale literare, faptul că acesta nu a promovat în chip insistent relaţiile culturale interesate şi nu a  urmărit popularitatea şi gloria, a relevat că, totusi, ori de câte ori poezia lui a ajuns sub ochii unor cunoscători, el a fost remarcat şi apreciat. Drept dovadă au fost amintite aprecieri ale unor nume de prestigiu din critica romanească, dar au fost citate si afirmaţii ale unor confraţi botoşaneni de condei care s-au pronunţat despre poetul din Darabani, începând cu regretaţii Horaţiu Ioan Laşcu şi Constatin Draxin şi continuând cu toţi ceilalţi botoşăneni pe care, evocându-i  în acest fel, poeta a făcut ca şi aceştia să fie, în chip simbolic, participaţi  ai acestui eveniment literar.
        A urmat apoi reliefarea liniilor de forţă ale creaţiei de până în prezent a lui Victor Teişanu, cu accent pe prezentarea recentelor cărţi, subliniindu-le simbolistica personală şi tendinţa de esenţializare a discursului poetic. Vorbitoarea şi-a încheiat ampla alocuţiune relevând importanţa unei astfel de personalităţi pentru comunitatea din care face parte, solicitând şi din partea acesteia atenţia şi preţuirea pe care o binemerită.
         Urmând la cuvânt, poetul Valentin Talpalaru din Iaşi, bun cunoscător al vieţii literare a judeţului Botoşani, pe care a frecventat-o asiduu în anii săi tineri, a evocat acele vremuri, din care s-a detaşat personalitatea lui Lucian Valea; prietenia cu Corneliu Popel si Victor Teişanu, atrăgând atenţia asupra particularităţilor deosebite ale limbajului poetic al epocii noastre şi punând în valoare cărţile semnate de poetul lansat  cu acel prilej, în contextul acestui timp creaţie.
        Acestor aprecieri şi consideraţii le-a mulţumit poetul gazdă şi a adâncit tema prin relevarea confesivă a concepţiilor şi modalităţilor Lansare Darabani 4sale  creative, ilustrându-le apoi concret prin recitarea inspirată a câtorva poeme. Potpuriul muzical susţinut la vioară cu ştiuta virtuozitate  de către maestrul Constatin Lupu a venit în prelungirea prestaţiilor literare de până atunci, prelungidu-le la acelaşi nivel dar  prin limbajul altei arte, muzica.
         Aplauzele entuziaste ale publicului, florile, autografele, fotografiile ş.a., au încununat cu semnele sarbătoreşti acest eveniment cultural de excepţie petrecut la Darabani prilejuit de lansarea noilor cărţi ale poetului Victor Teişanu.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. ion vadan spune:

    Ma bucur pentru prezentarea la el acasa a poetului Victor Teisanu!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania