Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

O viață de scriitor, Dumitru Gălățan-Jieț, în slujba tradițiilor din Valea Jiului

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 3 (135), Martie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


  O viață de scriitor, Dumitru Gălățan-Jieț, în slujba tradițiilor din Valea Jiului

Primit pentru publicare: 12 Martie 2020
Autor: Al.Florin ȚENE, Președintele Ligii Scriitorilor Români
Publicat: 14 Martie  2020

©Al.Florin Țene, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

O viață de scriitor, Dumitru Gălățan-Jieț, în slujba tradițiilor din Valea Jiului

De ani buni am primit din Petrila cărți semnate de Dumitru Gălățan-Jieț, majoritatea sunt adevărate fresce  ale tradițiilor, obiceiurilor și ale portului popular din zona etnografică a momârlanilor.

La prima carte, pe care am primit-o, apărută în anul 2005, intitulată “Tradiții și obiceiuri în satele din Estul Văii Jiului “, care a văzut lumina tiparului la o editură din Petroșani., am scris o cronică, elogioasă.De atunci, cu toate că am primit de le doctoral Jieț mai toate volumele pe care le-a scris cu mult talent și spirit de cercetător, nu am mai scris nimic.Motive ar fi multe.

Iată că, zilele acestea am primit de la Dumitru Gălățan-Jieț un volum  memorialistic, având ca titlu ”Memoria cărților- 80 de ani, împreună cu momârlanii din Valea Jiului, “, apărut la Editura”Măiastra“, Târgu Jiu, 2020, Carte trimisă cu următorul autograf, care moralmente, m-a făcut să mă aplec asupra paginilor încărcate de amintiri, date și imagini semnificative: “O carte aniversară pentru dl.Al.Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor din România, în speranța că măcar în al 13-lea ceas își va adduce aminte și de scriitorii din Valea Jiului. Aceasta este cea de a 28-a carte a mea, prima fiind apărută în anul 2005.Cu respect. ss dr.Gălățan.

Cunoscând aforismul lui Isaac Newton că : “Oamenii construiesc prea multe ziduri și nu destule poduri “, m-am conformat să citesc cu atenție volumul dăruit, și înainte de a scrie despre acesta, îi urez autorului la vârsta înțelepților ardeleni :La mulți ani! Sănătate și multă inspirație pentru a mai oferii cititorilor noi nestemate culturale.

Volumul se deschide cu o “Prefață” semnat de George Chirvasă, unde se subliniază: “Chiar dacă la prima vedere “Memoria cărților“ pare o carte de bilanț a activității scriitoricești a doctorului Dumitru Gălățan-Jieț “, urmată de cinci pagini și jumătate cu mărturisirea autorului care , la an aniversar, este pus “în fața unor retrăiri nostalgice a trecerii anilor, în care pe pagini imaginare îngălbenite, mai mult sau mai puțin ridate, apar oameni, fapte, împliniri, neîmpliniri, materializate în cazul de față în mii de pagini scrise. “

Prezenta carte, intitulată “ Memoria cărților“ cuprinde toate volumele publicate de autor, înserate în ordinea aparițiilor, fapt ce ne convinge că doctorul a fost și un harnic scriitor, dotat fiind cu talentul cercetătorului, dovadă sunt cele 27 de cărți publicate.Dragostea față de oamenii locului, fiind vorba despre momârlanii din zona Cimpei și al Petrilei, a făcut ca doctorul să scrie pagini memorabile despre obiceiurile, tradițiile, portul și  folclorul acestora prin studii etnografice și cercetări pe teren.Evitând ceea ce scria Ralph Waldo Emerson: “Când te afli prea aproape de un munte, nu-i vezi înălțimea. “

Cu nostalgie își aduce aminte doctorul Dumitru Gălățan-Jieț de apariția primei sale cărți în primăvara anului 2005, în paginile căreia sunt aruncate fascicole de lumină asupra locuitorilor satului natal Jieț. “Plecând să învăţ, am părăsit satul pentru totdeauna. Satul însă nu m-a părăsit niciodată”, vorba lui Costel Zăgan.

Doctorul era prezent, de multe ori, la mai toate festivalurile și simpozioanele din zonă.Era ne lipsit de la Festivalul “Sus pe Muntele din Jina “, studiind oamenii, jocurile, gastronomia zonei, pe care le nota ca un școlar sârguincios în carnetul său.Notițe pe care le folosea, mai târziu, în cărțile viitoare, în special în cartea “ Credințe, datini și superstiții în satele din estul Văii Jiului.“

Munca de scriitor, cu talentul său de cercetător, nu au rămas nerăsplătite de către societate.Astfel Primăria Orașului Petrila și Consiliul Local, i-a acordat Diploma de Excelență pentru cartea “ Momârlanii, ieri și azi“ cu o prefață de Scriitorul Isidor Chicet, redactorul șef al revistei “Răstimp”.

Albumul etnografic “Momârlanii din Valea Jiului  “, semnat în colaborare cu Isidor Chicet se constituie într-un evantai policrom cu fotografii care ilustrează viața acestei comunități păstrătoare de tradiții.Vorba aceea, poza e proza unui eveniment, expusă în imagini. Aparatul de fotografiat a  captat lumina, mintea autorului nostru a captat imagini.

Cartea mai cuprinde fotografii și reportaje despre călătoriile lui Dumitru Gălățan-Jieț în Israel, Iordania, pe Muntele Athos, dar și rânduri despre nostalgia originilor. Iubirea este cântarea inimii; sufletul îşi află adevărata origine în acest paradis permis.

Cartea de 195 de pagini cuprinde și un buchet de fotografii, ce se constituie într-o memorie a clipei. Fotografii care ne descoperă în autor  un fotoreporter talentat și sârguincios.

Despre viața scriitorului Dumitru Gălățan-Jieț pot spune ceea ce scria Seneca: Ca o piesă de teatru, așa este viața: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Dragan Vasile spune:

    Domnul dr.Dumitru Galatan-Jiet are un mare merit pentru ca nu a uitat de oamenii locului,momarlanii, despre care a scris in cartile domniei sale.Am avut surpriza placuta de a-l cunoaste personal dintr-un pelerinaj la care am participat impreuna prin partea de nord a Transilvaniei, cand mi-a daruit si o carte a domniei sale. Personal il felicit pentru munca depusa in domeniul scrisului si ii doresc sanatate, putere de munca si numai bine. Cu mult respect, Vasile Dragan.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania