Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 13 → 2021

  Oricum categorisite, curtezane, concubine, metrese/amante, Ian Graham spune în „Vieţí scandaloase…” …că dezmăţul amoros n-a fost propriu doar lumii antice şi  culturii franceze ori engleze

  Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 4 (124), Aprilie 2019
  Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
  ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
  ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
  Director: Ion ISTRATE

  Oricum categorisite, curtezane, concubine, metrese/amante, Ian Graham spune în „Vieţí scandaloase…” …că dezmăţul amoros n-a fost propriu doar lumii antice şi  culturii franceze ori engleze

  Primit pentru publicare: 19 Apr. 2019
  Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
  Publicat: 19 Apr. 2019
  © Ion N. Oprea, © Revista Luceafărul

  Editor: Ion ISTRATE
  Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


  IV

  „Dar ce era concubina?”, citim întrebarea în  „Vieţi scandaloase…” după ce autorul, Ian Graham,  traducere Ciprian Şiulea, detaliase ce înseamnă femei curtezane, concubine, metrese, amante, şi ni se răspunde, ca şi mai sus, „concubina era o soţie secundară, întâlnită în  Grecia şi Roma Antică, în China imperială”, dar dându-şi seama, cred, că şi astăzi întreaga lume nu duce lipsă de aşa ceva, textul cărţii devine foarte explicit, ceea ce e bine: „Nu există linii de demarcaţie clare şi rapide între definiţiile curtezanei, concubinei şi amantei. Ele se suprapun. Curtezanele ar putea fi descrise drept amante de profesie… Curtezanele şi amantele regale se bucurau de o viaţă încântătoare de libertate şi independenţă la care majoritatea femeilor din vremea lor abia dacă puteau visa, dar plăteau un preţ pentru asta. Dacă unele femei erau încurajate de familiile lor să devină amante sau curtezane, altele erau în schimb renegate şi dezmoştenite. De asemenea, ele erau adesea ostracizate de înalta societate”.

  Textul din carte este susţinut cu exemplele la care ne-am referit şi noi în cazurile relatate până acum, dar cum Ian Graham vine şi cu alte exemple, le facem şi noi cunoscute, ca îndemn că  „Vieţi scandaloase…” trebuie neaparat citită… Să nu uităm trecutul.

            Reluăm firul întrerupt tot  din…Grecia.

            Thais, şi ea curtezană sau concubină, cu voia lui Ian, ni se reaminteşte, este cea care „l-a însoţit pe  Alexandru cel Mare”, în anul 330 î.e.n., o hetairă, amantă a comandantului macedonean Ptolemeu I. Soter, cu grad de general, care împreună cu ea l-au însoţit pe Alexandru   în campania contra perşilor, luând parte la incendierea Persepolisului, capitala persană, ea care, în prealabil, a rostit un discurs prin care l-a încurajat pe Alexandru să ardă oraşul,  ei, Alexandru şi Thais fiind primii care au aruncat primele torte care au mistuit Persepolisul, victorie, sărbătorită, conform obiceiului învingătorilor, prin mari jocuri, ospeţe şi sacrificări închinate zeilor care i-au ajutat în ce realizaseră.

             Din perioada bizantină se fac referiri la celebrele Thais, alta nu cea de mai sus, care-mi deschide inima către opera Thais de Jules Massenet, considerată ca „una din cele mai frumoase lucrări ale muzicii clasice”,  Thais şi Teodora, care, se subliniază, „au furnizat şi păstrează subiecte de studiu pentru istorici şi romancieri”. Într-adevăr, mă gândesc la ce face fantezia, uneori, faţă de realitate. Teodora, soţia lui Iustinian I, amândoi prezentaţi  de Procopius din Cezareea, el „ca lipsit de scrupule, risipitor şi incompetent”, ea, „drept imaginea vulgarităţi şi plină de dorinţi sexuale nestăvilite”…, …”un geniu malefic, de o mare răutate cu supuşii”, deşi în adevărata istorie ei sunt prezentaţi pozitiv, amândoi fiind cinstiţi şi sărbătoriţi de biserica ortodoxă română, ea canonizată şi amintită în Calendarul bisericesc, în fiecare an , la 14 noiembrie, el ca un creştin convins, întemeietor de episcopie, conducător de adunări bisericeşi, sinoade,  codificator şi întemeietor al dreptului bisericesc, cel care a reconstruit şi lăsat lumii o bijuterie, biserica Sfânta Sofie, monument al arhitecturii universale.

  Ajunşi la epoca  Renaşterii sunt evidenţiate, prezentate, îndemn de studiu,  ceea ce a proliferat în Italia, nu numai la Veneţia, de unde sunt citate  curtezane precum Veronica Franco, Tulia d-Aragona, „unele acuzate de practicarea vrăjitoriei şi a magiei”, dar care, nu-i mai puţin adevărat, cochetând cu arta, „au scris poezii, au furnizat subiecte  de roman sau filme”, şi, revenind la Veneţia, îl reaminteşte pe Pietro Aretino, condotierul le litere şi pe pictorul Tiziano care a trăit şi el ceva timp acolo…

  La mijlocul  scolului al XV-lea aproape 10% din populaţia femnină a Veneţiei îl  reprezentau curtezanele şi prosituatele, ele locuiau în cartiere speciale şi li se ordona  „să stea la ferestre, cu picioarele afară şi cu sânii goi, pentru a fi mai atractive bărbaţilor”, printre acestea a fost şi Veronica Franco, 1546-1591, „curtezană cu fire de artistă” care a sfârşit în mizerie, acuzată de vrăjitorie, cu un trup „slăbit de boli”.

      “Am fost căsătorită devreme, cu medicul Paolo Panizza, după ce mama mea a oferit o zestre adecvată pentru acest mariaj. Nu am avut copii cu soţul meu, de care m-am despărţit curând după căsătorie, pentru a-mi exercita  profesia de curtezană. În al 18-lea an al vieţii mele, am rămas însărcinată cu unul dintre iubiţii mei, probabil Jacomo Baballi, dar niciodată nu am fost complet sigură. Aşa cum era obiceiul pentru femeile gravide, am scris primul meu testament, în octombrie 1564, deoarece se poate muri oricând în timpul naşterii. Am cerut ca Jacomo di Baballi, negustorul nobil din Ragusa să administreze cu grijă interesele financiare ale pruncului care urma să fie adus pe lume şi ca semn al iubirii mele i-am lăsat moştenire un diamant. Fiul meu Achille s-a năcut, iar eu m-am recuperat bine. Pe al doilea fiu l-am născut şase ani mai târziu. Tatăl lui este Andrea Ton, căsătorit cu aristocrata veneţiană Beatrice din Lezze. Am avut şase copii, dar patru dintre ei au murit, şi toate naşterile s-au petrecut în zilele de vineri”, relata Veronica Franco, potrivit site-ului feminist Project Continua.

             Ea îşi deplângea astfel viaţa de curtezană într-una  din scrisorile păstrate. …”nu există niciun destin strălucitor pentru o femeie ca ea. „Chiar şi atunci când soarta ar trebui să fie complet favorabilă şi blândă cu o femeie tânără,  ea are o viaţă care întotdeauna se dovedeşte a fi o mizerie. Este un lucru cel mai nenorocit, contrar raţiunii umane, de a supune corpul şi munca la o sclavie terifiantă chiar şi numai la gândul de a trăi astfel. A te face pradă pentru atât de mulţi oameni, cu riscul de a fi dezbrăcată, jefuită şi chiar ucisă. Cu riscul ca un bărbat, într-o zi, să îţi poată smulge tot ce ai dobândit într-atât de mult timp, împreună cu aşa multe alte pericole de a fi rănită, lovită de bolile contagioase, să mănânci cu gura altuia, să dormi cu ochii altuia, să te mişti după voia altuia, evident grăbindu-ţi naufragiul minţii şi al corpului, ce mai mare mizerie de atât poate fi? Ce bogăţie, ce lux, ce delicii pot compensa cu mult toate astea? Crede-mă, printre toate nenorocirile din lume, acest lucru este cel mai rău”, relata Veronica Franco, potrivit site-ului feminist Project Continua.

  Tulia d/Aragona

  Pietro  Aretino

  Tiziano

  Tiziano şi moştenirea lui

             Iată o listă a metreslor care erau  şi concubinele celor cu cae se cuplau, împărţind  patul conjugal cu soţia legitimă, fapt acceptat de societatea timpului:

  Agathokleia (concubina lui Ptolemaios’ IV.)

  Lucreția d’Alagno

  Salome Alt

  Katharina von Altenbockum

  Anaïs de Brienne

  Diane d’Andouins

  Tullia d’Aragona

  Maria Wilhelmina von Auersperg

  Katharina Bagration

  Catherine Henriette de Balzac d’Entragues

  Bärbel von Ottenheim

  Charlotte de Beaune-Semblançay, Contesă de Sauve

  Marie-Jeanne Bécu, Contesă du Barry

  Catherine Bellier

  Catherine Éléonore Bénard

  Charlotte-Jeanne Béraud de la Haye de Riou, Marchiză de Montesson

  Elizabeth Blount

  Marie Thérèse Françoise Boisselet

  Mary Boleyn

  Maria Antonia von Branconi

  Aimée du Buc de Rivéry

  Jacqueline de Bueil

  Irène du Buisson de Longpré

  Jane Burden

  Maria Cantemir

  Inês de Castro

  Biette Cassinel

  Vanozza Giovanna de Candia, Contesă dei Cattane

  Françoise de Châlus

  Odette de Champdivers

  Chelidonis

  Arabella Churchill

  Jennie Churchill

  Claire Clairmont

  Mary Anne Clarke

  Elizabeth Conyngham, Contesă de Conyngham

  Diana di Cordona

  Constantia von Cosel

  Anna Maria Crouch

  Anna Canalis di Cumiana

  Moll Davis

  Gladys Marie Deacon

  Marie Luise von Degenfeld

  Blanche Zélia Joséphine Delacroix

  Marion Delorme

  Eleonore Denuelle

  Gaby Deslys

  Christine Deviers-Joncour

  Jane Digby

  Katharina Dolgoruki

  Margaret Drummond

  Filippa Duci

  Freda Dudley Ward

  Agnes Dunbar

  Éléonore Duplay

  Grace Elliott

  Margaret Erskine

  Charlotte des Essarts

  Lucie-Madeleine d’Estaing

  Gabrielle d’Estrées

  Eudokia Ingerina

  Sarah Fairbrother

  Pauline Fairfax-Potter, Baroneasă de Rothschild

  Giulia Farnese

  Maria Fitzherbert

  Françoise de Foix

  Veronica Franco

  Thelma Furness, Vicontesă Furness

  Cecilia Gallerani

  Elizabeth Rosanna Gilbert

  Teresa Giuccioli

  Vasili Vasilievici Golițîn

  Catherine-Charlotte de Gramont

  Catherine Grand

  Wilhelmine von Grävenitz

  Daisy Greville, Contesă de Warwick

  Joanna Grudzińska

  Leonor de Guzmán

  Nell Gwyn

  Emma Hamilton

  Katarina Hansdotter

  Marie de Hautefort

  Marguerite-Catherine Haynault

  Emilie Sofia Högquist

  Franziska von Hohenheim

  Henrietta Howard

  Esther Imbert

  Ise (poetă)

  Karoline Jagemann

  Dorothea Jordan

   

  Mizzi Kaspar

  Janet Kennedy

  Alice Keppel

  Louise de Kérouaille

  Agnes Keyser

  Aurora von Königsmarck

  Wiebke Kruse

  La belle ferronnière

  La Belle Otéro

  Louise de La Béraudière du Rouhet

  Louise de La Vallière

  Lillie Langtry

  Agnes Le Louchier

  Augusta Leigh

  Wilhelmine von Lichtenau

  Anna Petrowna Lopuchina

  Jacquette Löwenhielm

  Isabelle de Ludres

  Magda Lupescu

  Jeanne Baptiste d’Albert de Luynes

  Magdalena Sibylla von Neitschütz

  Antoinette de Maignelais

  Louise Julie de Mailly-Nesle

  Pauline Félicité de Mailly-Nesle

  Diane-Adélaïde de Mailly-Nesle

  Marie-Anne de Mailly-Nesle

  Françoise d’Aubigné, marchiză de Maintenon

  Constance Malleson

  Hortensia Mancini

  Maria Mancini

  Olympia Mancini

  Marozia

  Lucy Mercer

  Valerie Meux, Baroneasă Meux

  Anna Mons

  Francoise Athénaïs, Marchiză de Montespan

  Lola Montez

  Charlotte-Marguerite de Montmorency

  Françoise de Montmorency-Fosseux

  Sophie Amalie Moth

  Anna Nahowski

  Nakayama Yoshiko

  Maria Antonovna Narîșkina

  Fleurette de Nérac

  Maria Obrenovici

  Virginia Oldoini

  Marie-Louise O’Murphy

  María de Padilla

  Olga Valerianovna Paley

  Camilla Parker-Bowles

  Alice Perrers

  Clara Petacci

  Anne de Pisseleu d’Heilly

  Clara Elisabeth von Platen

  Jeanne-Agnès Berthelot de Pléneuf

  Gertrud von Plettenberg

  Diane de Poitiers

  Madame de Pompadour

  Antoinette de Pons

  Rahel la Fermosa

  Alexei Grigorievici Razumovski

  Félizé Regnard

  Emilie von Reichenbach-Lessonitz

  Renée de Rieux, „demoiselle” de Châteauneuf

  Rosa Dorothea Ritter

  Anne de Rohan-Chabot

  Anne Couppier de Romans

  Rosamund Clifford

  Julie de Saint-Laurent

  Ida Saint-Elme

  Contesa de Salisbury[8]

  Margherita Sarfatti

  Marguerite de Sassenage

  Nicole de Savigny

  Karoline von Schlotheim

  Melusine von der Schulenburg

  Katharina Schratt

  Marie Angélique de Scorailles

  Catherine Sedley, Contesă de Dorchester

  Sybille de Sélys Longchamps

  Isabella Seymour-Conway

  Jane Shore

  Dyveke Sigbritsdatter

  Agnès Sorel

  Henrietta Frances Spencer

  Gaspara Stampa

  Koo Stark

  Marguerite Steinheil

  Frances Stewart, Ducesă de Richmond și Lennox

  Jane Stuart

  Catherine Swynford

  Eleonore Talbot

  Zoé Talon

  Hedvig Taube

  Contesa de Thoury

  Louise-Jeanne Tiercelin de La Colleterie

  Jeanne de Tignonville

  Marie Touchet

  Eva von Trott

  Ecaterina Gavrilovna Cislova

  Katharina Valenta

  Maria von Vetsera

  Barbara Villiers

  Elizabeth Villiers

  Frances Villiers

  Claude de Vin des Œillets

  Sophie Volland

  Waldrada

  Amalie Sophie von Wallmoden

  Lucy Walter

  Maria Walewska

  Marie-Thérèse Walter

  Catherine Walters

  Margarete Weisskirchner

  Henrietta Maria Wentworth, Baroneasă Wentworth

  Agneta Willeken

  Maria Zambaco

  Henric al VIII-lea, cel mai gras monah al Angliei

  Recapitulând, cartea reţine, dintre regii englezi, Henric al VIII-lea este renumit pentru bogăţia de soţii, la numai 17 ani s-a căsătorit cu Caterine de Aragon la 11 iunie 1509, dar cum regina nu reuşea să aibă copii Henric s-a îndrăgostit de  Anne Boleyn, ca să aibă un copil legitim, căsătorie realizată cu aprobarea papei – atunci nu exista instituţia divorţului civil, Anne a fost încoronată la 1 iunie 1533 iar la 7 septmbrie 1533 se naşte prematur o fiică, Elisabeta – cum o chema pe mama lui Henric, poate un act de onoare – dar cum soarta-i devenise pecetluită, pe firmament apăruse altcineva pentru inima şi sufletul lui, anume o Jane Seymour, un număr de cinci bărbaţi, inclusiv un frate al reginei, sunt arestaţi, acuzaţi de relaţii intime cu suverana, iar la 2 mai 1536 însăşi regina este arestată, învinuită de vicii şi trădarea coroanei, bărbaţii sunt executaţi pe  17 mai, iar regina, fără întârziere, judecată şi decapitată pe 19 mai 1533 , la 8 dimineaţa.

  Caterine de Aragon

  Anne Boleyn

  Catherine Howard

            După aceasta, cei doi, chiar a doua zi s-au declarat logodiţi, iar zece zile mai târziu s-au căsătorit, dar Jane moare la 24 octombrie 1537 după o naştere nereuşită, când avea fie 22, fie 29 de ani. Regele nu mai aşteaptă,  se căsătoreşe, prin corespondenţă, cu o prinţesă germană, pe nume Anne de Cleves, pe care, când soseşte în Franţa, o găseşte „complet neatractivă”, dar se căsătoresc la 6 ianuarie 1540.

          La 26 iulie 1540, Henric  se va căsători cu o tânără, pe nume, Catherine Howard, vară primară şi domnişoară de onoare  a fostei Anne Boleyn, dar cum noua regină, se descoperă, avea o relaţie de pat cu un tânăr curtean,  Thomas Culper, termină prin a fi executaţi la 13 februarie 1542, când ea împlinise de abia 17 sau 22 de ani, datele fiind  diferite.

             În 1543 Henric  se căsătoreşte pentru ultima dată cu o văduvă, Catherine Port,  o căsătorie care nu se ştie dacă s-a consumat fizic. Explicabil, ultimii ani de viaţă i-au fost lui Henric, regele,  însoţitori bolile acumulate, obezitatea în special, a sfârşit la 28 ianuarie 1547 când avea 55 de ani.

           Elisabeta, fiica Annei Boleyn, rămasă fără mama de când avea trei ani, a ajuns regină a Angliei şi Irlandei, 17 septembrie 1558 şi până la moartea sa, 24 martie 1603, timp de 44-45 ani, a fost cunoscută şi sub numele de „Regina Fecioară” pentru că ştiindu-se infertilă nu a fost căsătorită niciodată, deşi  a avut numeroase oferte, a fost ultima din familie care a domnit.

                                         Ion N. Oprea, 16 aprilie 2019

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2021 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5