Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Pagini dintr-un jurnal. Toamna 1988 – Dec 1989 –

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 12 (132), Decembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Pagini dintr-un jurnal. Toamna 1988 – Dec 1989

Primit pentru publicare: 18 Nov. 2019
Autor: Octavia BUHOCIU
Publicat: 21 Dec. 2019
© Octavia Buhociu© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.


 

Toamna 1988- 31 decembrie 1989

Miercuri, 5 oct : Bunicu’ s-a împiedicat de un covor, a căzut pe parchet, s-a lovit destul de tare, greu l-am pus cu Olga în pat. Acuză dureri la gât, dar lucid, coerent, logic, cum să-l înmormântam, «Agurița să rămână la Olimpia, ce să mai facă aici?!» Problema esențială este lipsa Nakom-ului (de câteva luni nu se mai importa medicamentul și înlocuitorul, găsit de tata la un coleg suferind de aceeași boală nu are exact același efect asupra parkinsonului bunicului…) 

Duminică seara : Profesor de admitere, premiera absolută a unei comedii scrise de concetățeana noastră, Mariana Brăescu( Danilă). Va prinde bine liceenilor, probabil.

 Câteva bancuri :

  1. Cele trei doamne, Raisa G., Nancy R. și Elena C. discută . 

N.R. : mie, soțul  mi-a făcut cadou un Ford cu patru uși, instalație electronică,… 

  1. G. : mie un Picasso…
  2. C. : tot cu patru uși ? 

Celelalte două o privesc mirate. Seara, Elena discută cu soțul : ia , uite ce-am auzit… Nicolae C. : Tare curioși mai sunt Gorbaciovii ăștia … pe mine, Mihail m-a invitat la Lacul lebedelor și eu i-am spus că n-am slipul la mine.

  1. Doi țărani, Janos și Arpad, cosesc iarba la o margine de drum. Trece un alt țăran : – Care-i drumul spre gară ? Ei nu răspund. Mai tărziu, Arpad îl întreabă pe Jonas de ce nu i-a răspuns omului. -De 2000 ani este aici și tot n-a învățat care-i drumul !
  2. Dumnezeu i-a convocat pe soții doamnelor de la bancul întâi și i-a amenințat că, dacă nu se liniștesc, nu opresc războaiele, sărăcia, în 2000 lumea vă dispărea. Ronald Regan se întoarce la senat.

–Domnilor, am doua vești, una bună : împotriva tuturor părerilor : Dumnezeu există. Și una rea : în 2000, dacă… 

Mihail Gorbaciov la sovietul suprem : 

-Am două vești,una bună : împotriva tuturor teoriilor științifice: Dumnezeu există. Și una rea : în 2000, dacă…  

Nicolae Ceaușescu la Marea Adunare Națională :

– Dumnezeu, împotriva tuturor părerilor, mă cunoaște. Și în 2000 vom scăpa și de America și de URSS.

Sâmbătă 8 oct : aseară, la concert : Daniela Vlădescu (cam palidă, fără vlagă) și Pompei Hărășteanu (bine) și Nicolaie Ursu al nostru ca dirijor al orchestrei. 

Marți,18 0ct : la București, examen de traducător, cumpărături pentru prieteni și pentru mine plus două spectacole : Drumul singurătății de A. Schnitzer (austriac) cu Florin Piersic junior, Lamia Beligan, Simona Bondoc, Constantin Dinulescu, Damian Crișmaru și Torquato Tasso de Goethe cu Claudiu Bleonț, Silvia Popovici, Adela Mărculescu (bine și frumoasă ), … Bune spectacole ! 

Bunicu’ nu e mai bine, tata i-a pus sondă  să elimine problema urinatului ,măcar.

Joi 27 oct, la Întorsura  Buzăului s-au înregistrat -21 grade. După radio. Ieri am fost cu elevii școlii la FNC (Fabrica de nutrețuri combinate ? de pe lângă fosta Melana…) : fără mănuși nu s-ar fi putut sorta și încărca porumbul… 

Marți 1 nov : de azi program de trei ore la TV, s-a dat o piesă  de teatru, Camera de gardă, cu Emil Hossu, Eugenia Maci, Ion Caramitru, Maria Ploae… 

Duminică  13 nov : soare, frumos, dar frig. Uscat. Șeful ar fi fost operat de cancer, la Moscova, de atunci poartă  sondă, are diabet, i s-au observat vizibile manifestări de paranoia (Radio France Internationale în limba română).

Luni 21 nov : ninge destul de bine. Vinerea trecută am înghețat ca s-o ascult pe Silvia Totan cântând la pian. Spectatori puțini. Joia trecută, Nabucco de Verdi într-o combinație București-Cluj-Iași. Pentru noi a fost bine.

Duminica 27 nov : « Moldovski țigan » din R.S.S. Moldovenească plus Olga Ciolacu. 60 lei biletul, frig în sala Casei de cultură a sindicatelor, muzica bună (vreo două cântece din filmul Șatra) ce ne-a mai încălzit pe lângă paltoane. Bunicul i-a zis mamei : « Ajutați-mă să mor ! ».

 Duminică 4 dec : Privește înapoi cu mânie , film englez, alb-negru, cu Richard Burton. Măcar atât. 

Miercuri 7 dec : 150 ani de teatru românesc la Botoșani. 30 ani de la înființarea teatrului « Mihai Eminescu ». Spectacol de gală. « Et qui en Italie/ N’a son grain de folie ? » întreabă prințul Culai din Locul unde nu s-a întâmplat nimic de Mihai Sadoveanu. Au participat : Valentin Silvestru, Virgil Brădățean, Stelian Preda, Dan Puric, Luminița Gheorghiu, Dionisie Vitcu și ai noștri. Putea fi mai bogat, mai fastuos.Dar a fost cald în sala teatrului și eu am pierdut binoclul. Duminică 18 dec : Colinde cântate de cele doua formații conduse de profesorul Gheorghe Cojocaru. Am ajuns mai târziu la Casa Sindicatelor și nu am auzit interpretarea unui colind al lui Ioan Buhoci. Curent în sală ! Vineri a venit Nicolaie Gâsca cu « Cantores amicitiae », puține schimbări față  de anul trecut. Un tip, Edi Ciubotaru, cred, a cântat niște cântece americane, parcă ar fi fost vocea lui Elvis Presley. În parc a venit déjà Moș Gerilă, mici programme artistice date de copii de la unele școli din oraș, 9 elevi de la școală mea.

 Miercuri 21 dec : Complot (Les diaboliquesCelle qui n’était plus ) de cuplul Boileau- Narcejac, cred că-i primul roman scris de ei doi și citit de mine. Mă așteaptă Gândurile trândave ale unui pierde vară de Jerome K.Jerome.

 Duminică 25 dec-Crăciunul. Adevărată vijelie, a tunat și a fulgerat. Bunica a spus că așa ceva nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 84 ani. Bunicul are aceeași părere. Ce-i insuportabil, dar probabil normal, e că se vorbește foarte calm despre moartea lui, înmormântarea lui. Se fac unele cumpărături necesare… Lugubru. Vineri, la concert, orgă, un bătrânel neamț a fost solistul. Foarte frumos, mai ales Adagio de Albinoni. Oare ce ne rezervă anul ce va începe ? Să fim optimiști sau pesimiști ?
…………………………………………………………………………………………………………

1989 

Vineri 13 ian : ieri dimineața, am fost în sala 120 a Universității 

« Al. I. Cuza » din Iași unde am primit felicitări (nu numai eu) la examenul de socialism științific, condiție pentru înscrierea la Gradul I. Ola la ! Și Inspectoratul Școlar Botoșani va fi felicitat pentru 

« minunata » alegere a persoanelor ce s-au prezentat ! Ha, ha ! Ștefan Ruha și Florin Totan și tov. Huțanu făcând ordine în sală printre elevii veniți fără « stăpân » la concert. Probabil că le va trage un perdaf directorilor școlilor ce-au trimis elevii…

 Duminica 15 ian : șezătoare literar-artistică : Radu Cârneci, Mihai Ungheanu (« Luceafărul »). Ion Caramitru a recitat  Luceafărul  și  Doina . Aplauze după primul vers și la final. La sfârșit Radu Cârneci ni l-a prezentat pe Ion Caramitru, mie și tatălui meu. 

Vineri 27 ian : a murit bunicu’. Simplu, calm. Eu eram la școală… Dumnezeu să-l ierte !

 Duminica 5 febr : seara, când ajung acasă, nu mai este lumina aprinsă la bunicu’ în cameră și nici nu se mai aud ,cam tare, voci de la posturi « străine » de radio… Bunica nu prea se simte bine…

Joi 23 febr : Capcană pentru un bărbat singur de R. Thomas cu Teatrul de Comedie din București : Stela Popescu, Iurie Darie, Silviu Stănculescu, Aurel Giurumia, Sanda Toma, Cornel Vulpe.

 Sâmbăta 25 martie : Acum câteva zile, « Spectacol de confluență al artelor » (așa se cheamă), preluat de la Conservatorul « G. Enescu » din Iași, condus de Cristina Vasiliu (cam afectată,  blondă , pronunțând incorect Stendhal, prea elegant și ușor îmbrăcată pentru curentul, că să nu scriu frigul din sala Casei Sindicatelor). Pentru Mozart și Viena, pentru Praga și epoca sa, s-au folosit diapozitive, înregistrări celebre, Alexandru Repan, Felicia Filip, Eva Aved la pian,… orchestra noastră de camera. Păcat de publicul tânăr, puțin receptiv la muzica simfonică…

 Joi 30 martie : onomastica dlui Alexandru Scobai. Ca de obicei : un tort extraordinar ! (mai ales pe economia-sărăcia asta…) 

Joi 15 apr : am fost la București pentru artă  teatrală și oarece cumpărături. Dl Radu Cârneci mi-a făcut rost de bilete la teatru. Am văzut spectacolele : Cameristele de Jean Genet (Simona 

Măicănescu, Coca Blos,…), Ivona , principesa Burgundiei (Dan Condurache, Leopoldina Bălănuță, Mitică  Popescu, Rodica Negrea care tace expresiv vreo trei ore !) la marele Teatru Mic, apoi Într-o dimineață… de Mihai Ispirescu cu Horațiu Mălăele, Mircea Diaconu la Teatrul Nottara și Preșul de Ion Băieșu la Teatrul de Comedie cu Stela Popescu, Cornel Vulpe, Șerban Celea… Câte un spectacol pe seară , câtă  bucurie pentru mine ! La Nottara, în fața mea a stat Tania Filip ( văzută la Botoșani în Hagi Tudose acum câțiva ani), îmbrăcată în roșu, elegantă și delicată. Am fost la Biblioteca franceză (dacă tot sunt urmărită pentru cărțile, filmele, revistele franceze aduse în școală pentru copii, măcar să aibă motive), la cea de pedagogie. Să tot fiu în vacanță ! Aici e ,cât de cât, o atmosfera mai normală… Cel puțin așa o simt eu, ca turistă… 

Sâmbătă 13 mai : S-au mai oprit ploile, e cald. Ion Caramitru, Ștefan Ruha și orchestra de cameră a filarmonicii din Botoșani dirijată de Gh. Dumănescu au fost în R.S.S.Moldovenească. Vineri și la noi, Doina desigur. Am văzut și eu, la video, filmul Ultimul împărat cu Peter O’Toole și doi chinezi (în roluri principale)…Cât trebuie de reușit, mai altceva decât ce dă televiziuna noastră.

 Joi 18 mai : acum câteva zile am avut inspecție (un tip din minister) la clasa a VII-aE. Bine. Din gură în gură am aflat că activitatea la oră a fost apreciată de tov inspector.

Ocupată cu redactarea lucrării de gradul I.

26 mai : Ora de franceză

 « A început din nou / Ora de franceză
 Iar noi adormiți în / « Qu’est-ce que vous faites ? »
 Roadem cărțile d’amour / Strivite de gânduri…
Încă o dată : / « Qu’est-ce que vous faites ? »
Iar noi alergăm / Degetele în cărți…
« Lisez ! »/ Apoi profesoara se mută
 În floarea de la catedră / Ninsă d’amour.
« Lisez ! » (Raluca Neagu, 11 ani, Bacău) 

Luni 5 iun : vineri a fost concert în cadrul ediției a VII-a a festivalului

« Cântarea României » : mi-au plăcut și primele audiții totale sau parțiale (doua simfonii de autori romani contemporani), ca și Mathe Gyozo la violă, Mihaela Balaban la violoncel și Eva Aved la pian. Duminică seara : teatrul de balet din Constanța, Cenușăreasa de Prokofiev, coregrafia de Oleg Danovschi. Corect.

Luni 12 iun : ploile de vineri și până azi au împiedicat desfășurarea manifestărilor dedicate centenarului morții lui Mihai Eminescu în amfiteatrul de la Ipotești, cum fusese planificat…Marin Sorescu i-a făcut tatii un portret cu mâna stângă, Fănuș Neagu mi se pare cam prea rotofei. Au mai fost prezenți : Ion Caramitru, Mircea Diaconu, Diana Lupescu, Gheorghe Cozorici, Simona Măicanescu, Dan Grigore, corul « Cantores amicitiae » din Iași. Recitalul susținut de Ion Caramitru și Dan Grigore a fost de excepție : poezii dar și texte din articolele lui Eminescu (economie, politică, filosofie). Azi ar mai trebui să-i vedem pe Ioana Crăciunescu, Victor Rebengiuc, Alexandru Repan în spectacolul « Ca un Luceafăr au trecut prin lume ». 

Miercuri 14 iun : spectacol susținut în amfiteatrul de la Ipotești de elevi de la unele scoli (Viorica Tiț cu elevi de la Școala 12). Am făcut poze alb-negru și color (trăiască apusul…). Destul de răcoare ca să nu scriu frig.

 Joi 15 iun : exact acum 100 de ani, în zorii zilei, murea Mihai Eminescu. Spectacol la teatru, cântăreții invitați de la București (Nicolae Florei, Elvira Cîrje,…) au fost buni. Sfârșit ridicol : 

« Noapte bună ! ». D.R.Popescu cu unii scriitori, traducători, cercetători ai operei eminesciene din Bulgaria, Cehoslovacia, R.F.Germania, Irak, Tailanda, SUA, URSS, Japonia…Grigore Vieru a fost aplaudat la ieșire. Balada de Ciprian Porumbescu a fost interpretată de Marius Varvaroi.

 Joi 6 iulie : n-a mai plouat de câteva zile, dar bate vântul și e cam prea răcoare. De azi sunt în vacanță totală. Încă nu am terminat lucrarea.

Francois Villon, film făcut de Sergiu Nicolaescu după un scenariu francez, cu actori francezi și câțiva români (Ion Marinescu, Vladimir Găitan, Olga Tudorache) în ambianța românească (Castelul de la Hunedoara). Pentru mine : măcar e ceva legat de cultura franceză. Duminica 9 iul : ieri a murit Doamna Elena Nechita… Nu voi mai avea pe cine vizita în fiecare după-masă, venind de la școală, nu voi mai avea cu cine sta de vorbă de una și de alta, nu va mai avea cine să-mi dea cioocolată (de la București !), prăjituri foarte bune cu mere, bostan, plăcințele,… pe care le strângea prin fel de fel de sertare… Să nu uit : de la ea am prins gustul tricotatului. De multe ori m-a ajutat la scăzut, înmulțit ochii… Dumnezeu s-o ierte ! 

Marți 11 iul : spectacol jucat de teatrul din Reșița, Zăpăcită de la ora patru de Nicolae Tic. Nu cine știe ce.

Luni 24 iul : minunat spectacol al lui Grigore Vieru și al invitaților săi : Iuri sadovnic, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Silvia și Anatol Chiriac, surorile Ocsana și Georgeta… Mult sentiment, cuvinte frumoase, bucuria de a fi cu noi, la noi… Prutul este « lacrima » ce ne desparte. « Deschideți ușa / că v-am adus flori

 Deschideți ușa / că v-am adus comori de gânduri
Deschideți ușa / să vă spunem /
Cât vă iubim… » 

Sala arhiplină.

Miercuri 2 aug : Fii cuminte, Cristofor !  de Aurel Baranga (10 ani de la moartea lui) cu Iurie Darie, Silvia Popovici, Ion Marinescu, Valeria Gagealov. Actori buni.

Intre 8-16 aug am fost la Marea Neagră , la Costinești. Atmosferă ce ia ochii : stațiune nouă, tinerească, frumoasă, veselă, plină de muzică  străină (față de ce se poate auzi la radio…), ringuri de dans,… Am asistat la festivalul de jazz de pe la ora 20 până la 2-3-4-5 dimineața (Johny Răducanu, o formație din Sibiu,…) ! Am văzut Hello Dolli și Destin tragic (după G.Marquez). Înainte de a părăsi atmosfera asta deosebită (ar trebui să fie normală într-o tară normală), a început 

« Festivalul muncii, hărniciei și frumuseții » (nu schimbați ordinea, vă rog), 45 de finaliste… Vremea a fost splendidă, apa caldă.

 Luni 4 sept : ieri și azi, în centru, intre hotelul « Rareș »(devenit « La Pîrlitu », Ha ha !) și librăria dlui Ștefan s-au făcut filmări pentru un film, Zbor de cocori (sau Stol…) cu Adrian Pintea, Maria Ploae, Dorel Vișan : Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă.

 Joi 7 sept : dl dr Ștefan : « Măi Vivi, ce dinți buni ai ! » Eu, cu gura deschisă, n-am putut reacționa. Tot el : « Mai bine de jumătate sunt ai mei ! » Să nu exagerăm prea tare !

 Vineri 8 sept : Am făcut focul în sobă. O idee foarte bună a lui S. L. : daca mi se refuză plecarea în excursie în Occident, îl/îi ( !?) întreb cum de nu are/ au încredere într-un membru de partid și-l/îi ameninț că duc carnetul tovarășului prim secretar. De râs sau de plâns ? Ana Blandiana a fost scoasă din manualul de clasa a IV. Nocivă, ce mai !

Luni 18 sept : vizita lui N.C la Botoșani. Mare animație mare pe străzi, trotuare, în balcoanele blocurilor, steaguri, flori, copii în costume de pionier sau populare, milițieni la tot pasul, ceva marfă suplimentară prin magazinele alimentare (logic !),…Doamna St. stă în blocul (pe locul fostei Pompierii) care are-n față un spațiu destul de mare de unde a decolat elicopterul în final. Dimineața, ea a lăsat geamurile și ușile apartamentului  deschise (dăduse cu palux pe parchet). Seara, când a ajuns acasă a găsit ferestrele închise pe dinăuntru. Asta tehnică , nu glumă !

 De dimineață, Costică și tata s-au îndepărtat de oraș spre mănăstirile din nord. La una din ele, ghidul a fost foarte simpatic prin afirmațiile și comparațiile făcute :

-Toți domnitorii au avut patron un sfânt. Dar ăsta, ultimul, nu știu ce patron mai are… 

-Când fiul rătăcitor s-a întors acasă, tatăl a dat ordin să fie tăiat vițelul cel mai gras. Că atunci aveau toți viței grași, că veneau turcii și trebuia să le dai… Azi nu mai vin turcii, deci nu mai avem viței grași.

-Pe  vremuri, domnitorii înzestrau mănăstirile pentru ca acestea să aibă cu ce-i ajuta pe oamenii săraci. Azi toți suntem bogați, deci nu mai sunt necesare daniile.

 3175 lei salariul mărit. Dar nu se mai primesc compensațiile.

 Cozi enorme la ulei, zahăr,lapte,… jigniri, ironii, lupte, bătăi ,… Greu, foarte greu. Umilitor !!! 

Duminica 24 sept : « De dragoste…cu dragoste » cu Anastasia Lazariuc, formația « Amor » și Mihai Constantinescu. Mi-a plăcut, deși efectele sonore au fost cam tari. Costumația modernă a cântărețului : pantaloni largi în talie, o haina scurtă din piele. În lojă,  pe la mijloc, la Casa sindicatelor, la 16,50 Elena Nae, prim secretar al PCR, cu soțul, cred, era deja sosită. Ploștinaru întârzia întotdeauna.

 Joi 28 sept : A început « Decada culturii românești « cu « Ziua teatrului » (premiera piesei Puterea și adevărul de Titus Popovici), apoi, pentru muzică , vor concerta : Ștefan Ruha, Florin Totan, Ion Baciu.

Duminica 1 oct : foarte frig, a nins la munte. Am făcut focul. N-am fost încă la muncile câmpului cu elevii. De n-ar trebui să mergem tocmai acum când a dat frigul peste noi. 

Sâmbătă 7 oct : aseară, la concert (un dirijor spaniol, Ramon Torre Llode și Anca Dămăceanu…) s-a-ntrerupt lumina (în tot orașul !), iar tinerii liceeni, care se mai foiseră pe la Ceaikovski, au fost neașteptat de cuminți și înțelegători. Oare ce făceau pe întuneric ? Nu a durat foarte mult, dar…

 Duminică 22 oct : zi splendidă, soare cald, lumina blândă, frunze ruginii cazând din copaci și așezându-se peste tot… Brigada Ministerului Educației și Învățământului e prezentă prin unii reprezentanți deja sosiți. Vor fi vreo 60-70 de oameni. Ce nebunie trebuie să fie prin școli (luând model ce-i la noi) ! 

Duminica 29 oct : cu trenul am ajuns la Bistrița, trei persoane din județul nostru, pentru a participa la Simpozionul de educație ateistă. Foarte bine primiți, am locuit la hotelul Casei tineretului. Vineri după-masa mi-am susținut referatul (Doamne, bine că nu-i bunicu’ să mă vadă și audă !), am răspuns și la niște întrebări…

Un frumos și plin de patriotism spectacol oferit de forțele artistice locale. În plus mâncare foarte bună, dar chiar foarte bună, de trei ori carne pe zi ! Sâmbătă după-masă am vizitat casa memorială a lui Liviu Rebreanu, a lui George Coșbuc, moara familiei și chiar biserica reconstruită  pe locul unde slujise preotul Sebastian Coșbuc. Nu lipsea decât preotul cu aghiazma și crucea la acea adunătură de

 « ateiști » mai mult sau mai puțin convinși. Simpatică atmosfera ! Ca să nu stăm vreo trei ore în gară, am fost conduși la Liceul silvic din Năsăud ( palincă și friptură de cerb !) Câteva glume :

 -Pesimistul : mai rău ca azi nu se poate. Optimistul : ba se poate. 

-Cel cu experiență puțină spune ce știe. Cel cu experiență multă știe ce spune. 

-Aculin Cazacu (sociolog, invitat la simpozion ), așezat lângă niște tipe drăguțe, după ce i se spune : -Domnule profesor, totdeauna ați avut noroc la fete frumoase ?,  răspunde : -Noroc am avut, dar n-am avut acces !

 În plus de toate vremea a fost frumoasă.

Miercuri 1 nov : Întâlnire la Liceul pedagogic cu tovarășa sau doamna Michaela P(autor de manuale de limba franceză) și ceilalți doi inspectori din Galați și Neamț care fac parte din brigada de control a ministerului. O singura scuză i-aș putea găsi ei : că era drogată. Ne-a ținut numai în « scumpo », « drago » și alte dulcegării… dar nivelul e scăzut față de 1984. S-a supărat că eu am numit programa de limba franceză « broșurică » și apoi a repetat expresia mea măcar de 10 ori. Ar fi trebuit să-i cer drepturi de autor.

 Duminica 5 nov : domnul profesor Curcă a fost dat afară din învățământ (i s-a dat post de bibliotecar…). Nu știu prea bine ce a fost și cum a fost : la o întălnire a profesorilor de științe sociale cu R.M. el ar fi afirmat nu știu ce, nu a fost bine înțeles, nu a fost lăsat să termine ce avea de spus… Oricum : păcat. Spectacol al Teatrului Evreiesc de stat din București : Sonata Kreutzer de Iacob Gordin, a jucat și Maria Roxana Ionescu. Azi mă duc să-i ascult pe Hrușc ă  și pe Șeicaru.

Miercuri 8 nov : S-a stricat vremea, bate vântul, plouă puțin. Gobseck, film ruso-francez, dar de fapt mai mult rus, n-am auzit decât un fel de « Monsieur », incorect pronunțat.

 Vineri 10 nov : la Berlin se întâmplă ceva …

 Miercuri 15 nov : Romania-Danemarca 3-1 la fotbal ! Ne-am calificat pentru campionatul mondial de la Roma din 1990 . Bravo, băieți !

 Joi 16 nov : Trebuie să facem telegrame pentru realegerea lui Nicolae Ceaușescu la viitorul congres al PCR . De pază zi și noapte în școală timp de o săptămână. Secretara de partid ne-a spus că, tot timp de o săptămână, nu este voie să părăsim orașul. Un fel de arest la domiciliu ?! Asta înseamnă că autorităților le este frică. Ce-o mai ieși de aici ? Vom vedea de vom trăi.

 Duminica 19 nov : Ar trebui schimbată definiția « telegramei » din dicționare… 1700 trimite municipiul Botoșani la Congresul al XIV-lea, din care 37 școala noastră (unele sunt semnate de copii, adică). Aseară am stat până la 21,20 să rebatem textele telegramelor, care și-au schimbat conținutul de vineri până sâmbătă… Și nu ajungeau mașinile de scris. Am adus-o și eu pe a mea de acasă. « Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup… m-a atenționat tata). Azi am fost de pază la telefon.

 Marți 21 nov : Ion Caramitru pleacă în Anglia la Centrul Barbican, unde cu « modestele » lui forțe îl va sluji pe Eminescu. Ne-a recitat și-n engleză ceva din spectacolul lui de acolo… 

Miercuri 29 nov : Gorbaciov e la Roma. Trăiască TV Moldova : am putut vedea reportaje din Roma, sosirea lui Gorby în Italia, vizite, întâlniri cu locuitorii orașului… Nadia Comăneci a trecut aseară în Ungaria, ilegal !

Vineri 1 dec : Valentin Ghiorghiu, la pian.

Gorby și Papa la Roma. Nadia ar fi spre SUA… 

Sâmbătă 2 dec : din cauza unei furtuni puternice pe Mediterana, a doua întâlnire Busch-Gorby s-a amânat pentru azi. Iar se face de gardă în școală, zi și noapte. Imagini la « Vremia » (scris în limba rusă) : în RDG, Cehoslovacia totu-i în fierbere, în mișcare. 

Duminica 10 dec : din revista “Astra” nr 10/1989, la pagina 13 aflăm că în satul Scornicești, județul Olt, Constantin Mudava a construit un cabinet de masaj bioenergetic pentru familia prezidențială.

 Vineri 15 dec : Foarte cald, puțin vânt. A murit Andrei Saharov. Aseară am fost la G., o clasa de-a XII-a, viitori învățători, a venit s-o colinde. Emoționant ! Și ce voci bune ! La Timișoara, Arad ar fi avut loc manifestări pentru a apăra un preot protestant…S-ar fi închis frontierele cu Ungaria, Iugoslavia … Verbele sunt la condițional că nu sunt date anunțuri oficiale la noi. Excursia care trebuia să înceapă mâine, cu automobile, spre Cernăuți a fost amânată… La Liceul pedagogic li s-a spus că reciclările nu mai au loc, cel puțin cele din centrele universitare…Ce va mai urma ?

 Miercuri 20 dec : discursul lui N. C. : elemente fasciste, huliganice, agenturi străine, influențe ale unor grupuri străine ce ar fi vrut să atenteze la independența, suveranitatea și integritatea tării, vinovații vor da socoteală… dar nimic depre victime, morți. Unii ce au reușit să treacă granița, au putut telefona, povestesc lucruri ce te îngrozesc… Azi la Timișoara : alta demonstrație, se strigau lozinci contra N.C.

Joi 21 dec : posturile de radio străine povestesc ce grozăvii se petrec la Timișoara… Bunica a vrut să meargă la cimitir la bunicu’ (tata a fost pe post de șofer), acolo s-a rugat și pentru cei de la Timișoara, să se termine tot acest calvar. 

Vineri 22 dec : consfătuirea pe teme politico-educative nu a mai avut loc. Directoarea ne-a trimis acasă. Pe la 11,30-12, la televizor s-a anunțat că în toată țara se instituie starea de necesitate și că ministrul Nicolae Milea s-ar fi sinucis. Pe la 12,47, eram în bucătărie, am deschis aparatul de radio, când deodată aud vocea lui Ion Caramitru, puțin gâfâită și emoționată. Fug la televizor : el, Mircea Dinescu și încă vreo câțiva anunță că N.C. a fugit, că ei au pus mâna pe televiziune… În casa a fost ceva de nedescris : bunica a ingenunchiat (genunchii i-au permis !), ne-am pupat intre noi toți, strigăte de bucurie, râsete,… Și programul la TV a continuat non stop, transmițându-se tot ce se-ntâmplă prin țară, reacțiile străinilor. Miliția, securitatea au trecut sub conducerea armatei. Au apărut pe ecran : Sergiu Nicolaescu, preoți, tot felul de militari, oameni de diverse meserii, deținuți politici, elevi, studenți, părinți ai căror copii au murit, dispărut… În jurul C.C al P.C.R, al Palatului Republicii, al Radioteleviziunii, al Poștei și Telefoanelor s-au dat lupte intre armată, populație, gărzi patriotice cu grupări de teroriști… Așa se spune. Eu am fost în oraș intre 16-17, era miting în piața Teatrului : dl Curcă, dna Zenovia Pavlică, dl Viaceslav Popescu,… au luat cuvântul din balconul clădirii. S-a anunțat de mai multe ori că Nicolae și Elena Ceaușescu ar fi la ba laTitu, ba la Slobozia, ba în mașină, ba în avion. Am primit invitația, să zicem, să urc și eu în balcon să-mi exprim entuziasmul, bucuria, am păstrat pentru mine… Pe la 23-24 am văzut la tv că fost prins și adus Nicu Ceaușescu (puțin zgâriat pe fată), care ar fi luat copii prizonieri, dar apoi s-ar fi predat la tipii ce l-au adus la televiziune. A fost destul de demn, ar fi ordonat să nu se tragă în populație la Sibiu…Televiziunea a avut program toată noaptea, dar pe la ora 3 nu a fost imagine, numai sunet : se dădeau lupte pe culoarele instituției (explicația dată).

O poezie dintr-un ziar : 22 Decembrie
« O, Doamne, / Acesta e Bucureștiul ?
 Pe-aici trecut-a parcă pojarul ! / O, Doamne,
 Aceasta e patria mea / Ce cataclism a pustiit-o astfel ?!
 Sau ce tiran nebun/A subjugat-o minții sale oarbe ?!
 Dictatorul a fost împușcat /Inima țării bate năvalnic din nou 

 Radio Romania transmite :
Sintem liberi, sintem liberi, sintem liberi !!!
(Alexandru Dugneanu, clasa a VII-a) 

Sâmbătă 23 dec : probleme în București, în special cu acele grupuri de teroriști, mercenari ( ?!) ce mai rezistă pe ici pe colo, dar cu suficiente pierderi umane. La TV s-au perindat tot felul de invitați : scriitori, actori, sportivi : Cristian Gațu, Victor Rebengiuc ( « cei ce l-au proslăvit pe Ceaușescu înainte ar fi trebuit să încerce să spună o dată NU, iar acum, înainte de a vorbi, ar trebui să se șteargă la gură »- a adus pe masă un sul de hârtie igienică… ) a recitat Doina, Ilinca Tomoroveanu, Maricică Puica, un traducător sârb, Ion Caramitru, Tudor Mărăscu,… Ilie Ceaușescu, când a fost arestat și i s-au luat obiectele personale a început să se pieptene … generalul Postelnicu a rugat să nu i se ia batista că-l doare capul… Pe la 18-19 s-a anunțat că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost arestați și-s  bine păziți. Se vorbește de Crăciun, de colinde, colindători, de sărbători. Alta viață ! Pe la Băneasa iar se trage… 

Filmul Ringul (regia Segiu Nicolaescu,1984) cu SN, Marin Moraru. Pe la jumătatea filmului, Teodor Brateș, crainic la TV, anunță că unii telespectatori nu sunt de acord să se dea filme amuzante, când în stradă mai mor oameni… în fine, dar și bucuria trebuie scoasă în evidență într-un fel… 

Dimineața în oraș : dl Curcă a fost aplaudat (cuvântul « tovarăș » și-a stricat conținutul), P.V. a fost oarecum huiduit… dna ZP a afirmat ceva de genul : toți cei ce-au avut privilegii, n-au stat la coadă, s-au mutat dintr-un apartament bun în altul și mai bun să nu intre în Comitetul Provizoriu. Cei din Chișinău vor să ne ajute în tot felul. Mulți ziariști și-au făcut Mea Culpa. Nici nu-ți vine a crede că poate fi și așa. 

Duminica 24 dec : ceva mai răcoare. TV este în plină activitate. Se mai dau lupte la București, Timișoara, Sibiu… A fost prezentată arestarea Zoei Ceaușescu… Imagini ale televiziunii franceze referitoare la ce se petrece la noi. Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, prezentați cu multe din cântecele lor.

 Luni 25 dec : Colinde, La Mulți ani ! Dumnezeu să ne ajute ! Dumnezeu e cu noi ! Deținuți politici își povestesc viața din închisoare (la televizor). Păcat că bunicu’ nu a apucat zilele astea… 

« He ! Bonjour , bonjour la vie ! / Aujourd’hui comment vas-tu?

 Et ! Bonjour, bonjour la vie

 Moi je vais bien et je m’habitue. » pot canta și eu după modelul lui Gilbert Becaud.

 Cântăreți, muncitori, sportivi… vorbesc despre ce a fost și mai ales de cum va fi. Diferite persoane și de la noi din oraș își fac autocritica… 

S-a anunțat judecarea și condamnarea prin împușcare a lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. Cam rapida acțiunea !

 Marți 26 dec : Emisiunile la TV încep cu noaptea-n cap, adică pe la 9. Se face de pază în scoală, e ora 17 și respect programarea : sunt la școală, televizorul merge . Mai devreme au vorbit : Doina Cornea, Silviu Brucan, Dumitru Mazilu,… Se fac anunțuri insistente ca populația din București și din alte orașe să nu dea crezare persoanelor ce-i cheamă la adunare în capitală  ( prin porta-voce, din mașini, prin ferestre) pentru că armata n-ar mai fi de partea poporului. Destabilizare de-o parte sau de alta ? Acum Ion Iliescu, șeful statului, Nicolae Militaru, ministrul armatei, și alți membri ai Frontului Salvării Naționale sunt în studioul 4. Șeful guvernului, un tip tânăr( și ce bine arată !, e mai modern îmbrăcat), parcă Petre Roman, e destul de optimist. Habar nu are cum a ajuns să vorbească de pe baricade, poporul l-a împins la toate actele (Ola la !) De la RM (soldat în termen la București) auzite , povestite nouă de mama lui : sâmbătă, când a fost arestată Zoe, în casa bunicii ei (mama Elenei C) , soldații au luat-o și pe bunică și pe cei trei teroriști și i-au dus la spital. Bătrâna  are 102 ani și nu vrea să mănânce fasole, cere portocale și banane. Teroriștii seamănă bine intre ei, le lipsește cate un dinte din față (care maxilar, superior sau inferior ?), au cămăși anti-glonț și altele pe deasupra, nu mănâncă nimic, li se fac perfuzii și doar atunci spun : « Apărăm pe Ceaușescu ! » Azi aveau buzele și unghiile puțin vinete. Medicul crede că le lipsește drogul… Nu stiu ce să cred despre RM, care mi-a fost elev 6 ani… 

Virgil Tănase vorbește la TV… Se promite prezentarea procesului… S-au redeschis posturile de radio din Iași, Timișoara,… Imagini din casa familiei Ceaușescu din str Primăverii… 

Joi 28 dec : Marin Ceaușescu a fost găsit spânzurat în pivnița clădirii reprezentanței comerciale a României din Viena… 

S-a revenit la prețul de 0,65 lei pentru 1 kw h.

 Se dă filmul Dictatorul cu Charlie Chaplin. 

Vineri 29 dec : ninge la București, soldaților le este frig în metrou. 108 sau 118 candidați la facultăți sau licee, ce nu au fost considerați admiși deși  aveau medii egale cu ultimul intrat în septembrie, au fost declarați studenți, liceeni… Cât de bucuroasă trebuie să fie familia P ! La școală, adunare de constituire a Consiliului Frontului de Salvare : reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim (ar fi trebuit să spun și eu…)… Dacă într-un colectiv de 46 persoane (atâția eram) apar atâtea probleme, darmite într-o țară ! Reportaje intersante din București : pierderi în vieți omenești, pierderi materiale. 

Reapare muzica ușoară străină la radio și TV. Măi , Măi ! Ce de idei au tipii din CFSN de îmbunătățire a situației din țară!!! De s-ar realiza! Sâmbătă 30 dec : o căsătorie civilă și religioasă într-un hol al Muzeului de artă din București (doi tineri ce de o săptămână apără și muncesc în muzeu) !

Posta nu prea merge bine .

 Mihai Stănescu, caricaturist cu premii prin lumea largă, proaspăt întors din Franța. Zilele astea am auzit limba franceză foarte des folosită de către : ziariști, fotografi, medici, … De-o bucată de vreme ne sculăm cu televizorul, ne culcăm cu televizorul. Păcat că nu avem și-n bucătărie unul , că, totuși, trebuie să mâncăm câte ceva nu numai televizor pe pâine.

Înainte de începerea vacanței de iarnă am adunat mai multe resturi de fire colorate de Garofița să-mi fac o bluză pentru vară. Acum stiu ce model voi face pe fața și pe spatele bluzei.

PS : Pe spatele bluzei este litera U de la Unitate, iar pe față : V de la Victorie, L de la Libertate și  D de la Democrație.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania