Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

   In memoriam : Decembrie 1988 si Decembrie 1989

   Nu am o memorie selectivă să rețin doar bucuriile, zâmbetele sărbătorilor trecute. Și cum tot zilele aste se împlinesc niste ani de la ce a fost prin decembrie 1989, iată câteva pasaje selectate, doar acum, din jurnalul meu referitoare la decembrie 1988 și 1989. 

  1988
  Duminica 4 dec : Privește înapoi cu mânie , film englez, alb-negru, cu Richard Burton. Măcar atât.

  Miercuri 7 dec : 150 ani de teatru românesc la Botoșani. 30 ani de la înființarea teatrului « Mihai Eminescu ». Spectacol de gală. « Et qui en Italie/ N’a son grain de folie ? » întreabă prințul Culai din Locul unde nu s-a întâmplat nimic de Mihai Sadoveanu. Au participat : Valentin Silvestru, Virgil Brădățean, Stelian Preda, Dan Puric, Luminița Gheorghiu, Dionisie Vitcu și ai noștri. Putea fi mai bogat, mai fastuos. Dar a fost cald în sala teatrului și eu am pierdut binoclul. 

  Duminica 18 dec : Colinde cântate de cele două formații conduse de profesorul Gheorghe Cojocaru. Am ajuns mai târziu la Casa Sindicatelor și nu am auzit interpretarea unui colind al lui Ioan Buhociu. Curent în sală ! Vineri a venit Nicolaie Gâscă cu « Cantores amicitiae », puține schimbări față de anul trecut. Un tip, Edi Ciubotaru, a interpretat niște cântece americane, parcă ar fi fost vocea lui Elvis Presley. În parc a venit deja Moș Gerilă (doar acasă spunem Moș Crăciun !?), mici programme artistice date de copii de la unele școli din oraș, 9 elevi de la școala mea.

  Miercuri 21 dec : Complot (Les diaboliques- Celle qui n’était plus ) de cuplul Boileau- Narcejac, cred că-i primul roman scris de ei doi și citit de mine. Mă așteaptă Gândurile trândave ale unui pierde vară de Jerome K.Jerome.

  Duminica 25 dec-Crăciunul. Adevărată vijelie, a tunat și a fulgerat. Bunica a spus că așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în ultimii 84 ani. Bunicul are aceeași părere. Ce-i insuportabil, dar probabil normal, e că se vorbește foarte calm despre moartea lui, înmormântarea lui. Se fac unele cumpărături necesare… Lugubru. Vineri, la concert, orgă, un bătrânel neamț a fost solistul. Foarte frumos, mai ales Adagio de Albinoni. Oare ce ne rezervă anul ce va începe ? Să fim optimișți sau pesimișți ?

  1989
  Vineri 1 dec : Valentin Ghiorghiu, la pian. Gorby și Papa la Roma. Nadia ar fi spre SUA. 

  Sâmbătă 2 dec : din cauza unei furtuni puternice pe Mediterană, a doua întâlnire Busch-Gorby s-a amânat pentru azi. Iar se face de gardă în scoală, zi și noapte. Imagini la « Vremia » (scris în limba rusă) : în RDG, Cehoslovacia totu-i în fierbere, în mișcare. 

  Duminică 10 dec : din revista “Astra” nr 10/1989, la pagina 13 aflăm că în satul Scornicești, județul Olt, Constantin Mudava a construit un cabinet de masaj bioenergetic pentru familia prezidențială. Ei, da ! 

  Vineri 15 dec : Foarte cald, puțin vânt. A murit Andrei Saharov. Aseară am fost la G., o clasă de-a XII-a, viitori învățători, a venit s-o colinde. Emoționant ! Și ce voci bune ! La Timișoara, Arad ar fi avut loc manifestări pentru a apăra un preot protestant…S-ar fi închis frontierele cu Ungaria, Iugoslavia … Verbele sunt la condițional prezent că nu sunt date anunțuri oficiale la noi. Excursia care trebuia să înceapă mâine, cu automobile, spre Cernăuți a fost amânată… La Liceul pedagogic s-a spus că reciclările nu mai au loc, cel puțin cele din centrele universitare…Ce va mai urma ?

  Miercuri 20 dec : discursul lui N. C. : elemente fasciste, huliganice, agenturi străine, influențe ale unor grupuri străine ce ar fi vrut să atenteze la independența, suveranitatea și integritatea țării, vinovații vor da socoteală… dar nimic depre victime, morți. Unii, ce au reușit să treacă granița  și au putut telefona, povestesc lucruri ce te îngrozesc… Azi la Timișoara : altă demonstrație, se strigau lozinci contra N.C.

  Joi 21 dec : posturile de radio străine povestesc ce grozăvii se petrec la Timișoara… Bunica a vrut să meargă la cimitir la bunicu’ (tata a fost pe post de șofer), acolo s-a rugat și pentru cei cei de la Timișoara, să se termine tot acest calvar.

  Vineri 22 dec : consfătuirea pe teme politico-educative nu a mai avut loc. Directoarea ne-a trimis acasă. Pe la 11,30-12 la televizor s-a anunțat că în toată țara se instituie starea de necesitate și că ministrul Nicolae Milea s-ar fi sinucis. La 12,47, eram în bucătărie, am deschis aparatul de radio, când deodată aud vocea lui Ion Caramitru, puțin gâfâită și emoționată. Fug la televizor : el, Mircea Dinescu și încă vreo câțiva anunță că N. Ceaușescu. a fugit, că ei au pus mâna pe televiziune… În casă a fost ceva de nedescris : bunica a ingenunchiat (genunchii i-au permis !), ne-am pupat intre noi toți, strigăte de bucurie, râsete, planuri de viitor,… Și programul la TV a continuat non stop, transmițăndu-se tot ce se-ntampla prin țară, reacțiile străinilor. Miliția, Securitatea au trecut sub conducerea armatei. Au apărut pe ecran : Sergiu Nicolaescu, preoți, tot felul de militari, oameni de diverse meserii, deținuți politici, elevi, studenți, părinți ai căror copii au murit, dispărut… În București, în jurul C.C al P.C.R, al Palatului Republicii, al Radioteleviziunii, al Poștei și Telefoanelor s-au dat lupte intre armata, populație, gărzi patriotice cu grupări de teroriști… Scriu ce se spune. Eu am fost în oraș intre 16-17, era miting în piața Teatrului : dl Curcă, dna Zenovia Pavlică, dl Viaceslav Popescu,… au luat cuvântul din balconul clădirii. S-a anunțat de mai multe ori că Nicolae și Elena Ceaușescu ar fi la ba laTitu, ba la Slobozia, ba în mașină, ba în avion. Am primit invitația, să zicem, să urc și eu în balcon să-mi exprim entuziasmul, bucuria, am păstrat pentru mine… Pe la 23-24 am văzut la tv că fost prins și adus Nicu Ceaușescu (puțîn zgâriat pe față), care ar fi luat copii prizonieri, dar apoi s-ar fi predat la tipii ce l-au adus la televiziune. A fost destul de demn, ar fi ordonat să nu se tragă în populație la Sibiu…Televiziunea a avut program toată noaptea, dar pe la ora 3 nu a fost imagine, numai sunet : se dădeau lupte pe culoarele instituției (explicația dată). O poezie dintr-un ziar : 

  22 Decembrie

   « O, Doamne, / Acesta e Bucureștiul ?/ Pe-aici trecut-a parcă pojarul ! / O, Doamne, / Aceasta e patria mea ?/ Ce cataclism a pustiit-o astfel ?! / Sau ce tiran nebun /A subjugat-o minții sale oarbe ?!/ Dictatorul a fost împușcat/ Inima țării bate năvalnic din nou. / Radio România transmite : Sintem liberi, sintem liberi, sintem liberi !!! (Alexandru Dugneanu, clasa a VII-a)

  Sâmbătă 23 dec : probleme în Bucureșți, în special cu acele grupuri de teroriști, mercenari ( ?! oare vom ști adevărul ?!) ce mai rezistă pe ici pe colo, dar cu suficiente pierderi umane. La TV s-au perindat tot felul de invitați : scriitori, actori, sportivi : Cristian Gațu, Victor Rebengiuc ( cei ce l-au proslăvit pe Ceaușescu înainte ar fi trebuit să încerce să spună o dată NU, iar acum, înainte de a vorbi, ar trebui să se șteargă la gură- a adus pe masă un sul de hârtie igienică… ) a recitat Doina, Ilinca Tomoroveanu, Maricica Puică, un traducător sârb, Ion Caramitru, Tudor Mărăscu,… Ilie Ceaușescu, când a fost arestat și i s-au luat obiectele personale a început să se pieptene … generalul Postelnicu a rugat să nu i se ia batista că-l doare capul… Pe la 18-19 s-a anunțat că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost arestați și-s bine păziți. Se vorbește de Crăciun, de colinde, colindători, de sărbători. Alta viață ! Pe la Băneasa iar se trage… Filmul Ringul (regia Segiu Nicolăescu,1984) cu SN, Marin Moraru. Pe la jumătatea filmului, Teodor Brateș, crainic la TV, anunță că unii telespectatori nu sunt de acord să se dea filme amuzante, când în stradă mai mor oameni… în fine, dar și bucuria trebuie scoasă în evidență într-un fel… Dimineața în oraș : Curcă a fost aplaudat (cuvântul « tovarăș » și-a stricat conținutul), P.V. a fost oarecum huiduit,  ZP a afirmat ceva de genul : toți cei ce-au avut privilegii, n-au stat la coadă, s-au mutat dintr-un apartament bun în altul și mai bun să nu intre în Comitetul Provizoriu… Cei din Chișinău vor să ne ajute în tot felul. Mulți ziarișți și-au făcut Mea Culpa. Nici nu-ți vine a crede că poate fi și așa. 

  Duminica 24 dec : ceva mai răcoare. TV este în plină activitate. Se mai dau lupte la Bucureșți, Timișoara, Sibiu… A fost prezentată arestarea Zoei Ceaușescu… Imagini ale televiziunii franceze referitoare la ce se petrece la noi. Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, prezentați cu multe din cântecele lor. 

  Luni 25 dec : Colinde, La Mulți ani ! Dumnezeu să ne ajute ! Dumnezeu e cu noi ! Altă viață ! Deținuți politici își povestesc viața din închisoare (la televizor). Păcat că bunicu’ nu a apucat zilele astea… 

  « He ! Bonjour , bonjour la vie ! / Aujourd’hui comment vas-tu? Et ! Bonjour, bonjour la vie / Moi je vais bien et je m’habitue. » pot cânta și eu după modelul lui Gilbert Becaud. 

  Cântăreți, muncitori, sportivi… vorbesc despre ce a fost și mai ales de cum va fi. Diferite persoane și de la noi din oraș își fac autocritica… S-a anunțat judecarea și condamnarea prin împușcare a lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. Cam rapidă acțiunea ! 

  Marți 26 dec : Emisiunile la TV încep cu noaptea-n cap, adică pe la 9. Se face de pază în școală, e ora 17 și respect programarea : sunt in secretariat, televizorul merge. Mai devreme au vorbit : Doina Cornea, Silviu Brucan, Dumitru Mazilu,… Se fac anunțuri insistente ca populația din Bucureșți și din alte orașe să nu dea crezare persoanelor ce-o cheamă la adunare în capitală  ( prin porta-voce, din mașini, prin ferestre) pentru că armata n-ar mai fi de partea poporului. Destabilizare de-o parte sau de alta ? Acum Ion Iliescu, șeful statului, Nicolae Militaru, ministrul armatei, și alti membri ai Frontului Salvării Naționale sunt în studioul 4. Seful guvernului, un tip tânăr ( și ce bine arată !, e mai modern îmbrăcât), parcă Petre Roman, e destul de optimist. Habar nu are cum a ajuns să vorbească de pe baricade, poporul l-a împins la toate actele (Ola la !) De la Radu M (soldat în termen la Bucureșți) auzite , povestite nouă de mama lui : cică sâmbătă, când a fost arestată Zoe, în casa bunicii ei (mama Elenei C) , soldații au luat-o și pe bunică și pe cei trei terorișți și i-au dus la spital. Bătrâna are 102 ani și nu vrea să mănânce fasole, cere portocale și banane. Teroriștii seamănă bine intre ei, le lipsește câte un dinte din față (care maxilar, superior sau inferior ?), au cămăși anti-glonț și altele pe deasupra, nu mănâncă nimic, li se fac perfuzii și doar atunci spun : « Apărăm pe Ceaușescu ! » Azi aveau buzele și unghiile puțin vinete. Medicul crede că le lipsește drogul. Nu stiu ce să cred despre RM, care mi-a fost elev 6 ani… Virgil Tănase vorbește la TV… Se promite prezentarea procesului… S-au redeschis posturile de radio din Iași, Timișoara,… Imagini din casa familiei Ceaușescu din strada  Primăverii… 

  Joi 28 dec : Marin Ceaușescu a fost găsit spânzurat în pivnița clădirii reprezentanței comerciale a României din Viena… S-a revenit la prețul de 0,65 lei pentru 1 kw h ! E ceva ! Se dă filmul Dictatorul cu Charlie Chaplin. 

  Vineri 29 dec : ninge la Bucureșți, soldaților le este frig în metrou. 108 sau 118 candidați la facultăți sau licee, ce nu au fost considerați admiși deși aveau medii egale cu ultimul intrat, au fost declarați studenți, liceeni… Cât de bucuroasă trebuie să fie familia P ! La școală, adunare de constituire a Consiliului Frontului de Salvare : reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim (ar fi trebuit să spun și eu…)… Dacă într-un colectiv de 46 persoane (atâția eram) apar atâtea probleme, darmite într-o țară ! Reportaje interesante din Bucureșți : pierderi în vieți omeneșți, pierderi materiale. Reapare muzica ușoară străină la radio și TV. Măi , Măi ! Ce de idei au tipii din CFSN de îmbunătățire a situației din țară!!! De s-ar realiza!

  Sâmbătă 30 dec : o căsătorie civilă și religioasă într-un hol al Muzeului de artă din Bucureșți (doi tineri ce de o săptămână apără și muncesc în muzeu) ! Poșta nu prea merge bine. Mihai Stănescu la tv, caricaturist cu premii prin lumea largă, proaspăt întors din Franța. Zilele astea am auzit limba franceză foarte des folosită de către : ziarișți, fotografi, medici, … De-o bucată de vreme ne sculăm cu televizorul, ne culcăm cu televizorul. Păcat că nu avem și-n bucătărie unul, că totuși trebuie să mâncăm câte ceva nu numai televizor pe pâine. Înainte de începerea vacaței de iarnă am adunat mai multe  resturi de fire colorate de Garofiță să-mi fac o bluză a pentru vară. Acum știu ce model voi face pe fața și pe spatele bluzei.

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5