Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

,,Pași pe caldarâm”, lansare carte la Cercul Militar Oradea

Precizări

  • În urmă cu 10 ani am început colaborarea cu Revista online Art-emis, coordonată de domnul profesor Ion Măldărescu, căruia îi mulțumesc pentru oportunitatea oferită și de găzduire. După ce s-au adunat mai multe articole m-am gândit să le rânduiesc într-un volum al cărei copertă Domnia Sa a și făcut-o, dar apariția a fost devansată de volumul I, din motive subiective, legate de chemarea „pământului”, în urma colaborării cu buletindecarei. Acuma, i-a venit rândul, cu subtitlul: Românii sub coroana habsburgică.
  • Adresându-mă generosului editor n-a fost nevoie de tocmeală, articolele publicate în Art-emis fiind menționate ca atare, și sunt completate cu alte studii care să întregească tablou suferinței națiunii române – strivită de Marile Puteri – între Viena După cucerirea Cetății Oradea, 1692 și Pacea de la Paris 1920, în acest fel volumul anterior de Încrustări istorice de la Pacea de la Viena din 1815, la Diktatul din 1940 se umple cu informație necunoscută și documente de arhivă inedite, interpretate din interes românesc.
  • În acest arc de timp – cât un veac și mai bine – aspectele naționale sunt întregite cu cele locale și au ca numitor comun lupta românilor pentru drepturi și libertăți sub coroana habsburgică și cea dualistă. Și cred că zbaterea românilor ardeleni a adus în prim plan, pe altarul suferințelor și jertfe, și pilde de Martiri și Eroi a căror sacrificiu va rămâne la temelia educației în spirit de Respect, Onoare, Demnitate și Recunoștință.
  • Am oglindit – cu secvențe sugestive – viața aspră a românilor din Imperiul Habsburgic și bicefal, osândiți a fi iobagi, lipsiți și deposedați de propriul lor pământ și de rezultatul muncii proprii, privați de propria agoniseală, trădați de interesele mai marilor vecini care au și exploatat nemilos și au furat cât au vrut pentru înfrumusețarea Muzeelor și poleirea palatelor imperiale de la Viena, Budapesta, Petersburg și Istanbul.
  • Deoarece Bunul Dumnezeu a atribuit oamenilor abilitatea unică de a-și definii identitatea și românii au luptat ca să-și aleagă valorile proprii și să-și stabilească setul de credințe căci nimeni nu are responsabilitatea etniei sale. Aceste principii, credințe și convingeri influențează într-un mod direct comportamentul oamenilor și tocmai aceste principii, cu valoare morală, au fost piedici de folosire pentru românii din imperiu, prin manipularea și ademenirea cu „fărâmituri de drepturi” și constrângeri exagerate, spânzurătoarea, judecata și pedeapsa ordalică, până la zdrobirea cu roata !
  • Din perspectiva mea, ca observator care am analizat evenimentele petrecute, concluzia comportamentului extrem de dur al asupritorilor, ar necesita reparații morale, dacă cele materiale nu sunt cu putință din partea Marilor Imperii: Otoman, Țarist și Habsburgic. După cum, în plan educațional, s-ar impune cunoașterea adevărului și necesara empatie cu cei care au fost ținuți iobagi în opinci !, pentru ca mândria de-a fi român să fie egală cu a cetățeanului european, pentru care „privilegiile” să fie drepturi de liberă alegere și egală îndreptățire.
  • Această carte poartă și mesajul unei meditații profunde din care să învățăm a recunoaște greșelile trecutului, înțelegerea emoțiilor, gândurilor și acțiunilor înaintașilor fără ai judeca. Încercăm să cultivăm o stare de pace interioară, aliniindu-ne cu frecvențele iubirii, bucuriei și dreptului nostru căpătat prin naștere. Gândurile liniștite le proiectăm spre viitorime, ca și când idealurile pentru care au luptat și s-au jertfit strămoșii s-ar fi atins deja. În Simfonia universală, realitatea românească reprezintă o călătorie în care „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?” este un deziderat, la împlinirea căruia și aceste gânduri sporesc clarificarea drumului spre împăcarea cu trecutul. Înțelegerea trecutului deschide perspective creșterii și dezvoltării personale și ca popor liber, interconectat cu lumea ce ne înconjoară. Așa bucuria și abundența gândurile românilor va cuprinde orientarea spre bunăstare, armonie, conlucrare și pacea cu cei din jur. Voința, practica și realitate să ne fie conduita dobândirii drepturilor din naștere. Călătoria istorică ne este astfel un proces sacru, lăsat ca testament, pe care n-avem drept al judeca.
  • PS –
  • Lucrarea este prefațată de prof. Ion Măldărescu și gl. lt. dr. Grigore Stamate, și o postfață de col. conf. univ. dr. Aurel V. David, în format B5, 550 p., și va apare în luna august 2024, la Editura Aureo, Oradea. Poate fi achiziționată pe 22 august ora 19.00, când va avea loc lansarea la Cercul Militar Oradea, sau poate fi comandată direct la preț de Editură.
  • Persoană de contact:  Ștefan AVRAM, tf.0753863227 și/sau avramstefan@yahoo.com –
  • Autorul mulțumește tuturor pentru sprijinul acordat și cititorilor pentru interes față de istoria neamului românesc,
  • Col. rtr. Dr. Constantin MOȘINCAT


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania