Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

LA ANIVERSARĂ, 94 ani, ILIE PASCAL – ,,Viața și sănătatea omului”, Ed. Agata, Botoșani – 2016


pascal-ilie94-aniIlie PASCAL

LA ANIVERSARĂ, 94 ani


 

 

 

 

 

Arena cărților

Ilie Pascal: ,,Viața și sănătatea omului”, Ed. Agata, Botoșani – 2016

Prefața cărții scrisă de dr. Vasile Maica:
Am citit cartea scrisă de scriitorul Ilie Pascal.
După o profundă informaţie, inspirându-se din literatura ştiinţifică, reviste, presă şi în special din anturajul elevat (conferinţe, discuţii), din care autorul a căutat să culeagă ce-i mai important pentru viaţă. Ilie Pascal îşi propune să dezbată originea vieţii, geneza primelor fiinţe vii apărute pe pământ. Orice om, indiferent de nivelul dezvoltării intelectuale, se întreabă cum a apărut viaţa pe pământ.
Problema originii vieţii a preocupat minţile oamenilor din vremuri imemoriale.
Omul, la început, a descoperit focul, mai târziu a îmblânzit animalele, a inventat roata, potcoava şi înaintând în vârstă a inventat ochelarii.
Cu timpul, omul a ajuns în culmea înălţimii spirituale şi a conceput obiecte care-i facilitau existenţa, apoi a conceput obiecte dintre cele mai sofisticate: televizorul, telefonul mobil, mijloace de transport moderne şi aparate care fac posibil transplantul de organe de la individ la individ.
De asemenea, a construit calea de transport feroviar şi rutier ce leagă Europa de Insulele Britanice, pe sub Marea Nordului. În viitor este în proiect construirea unei căi de transport pe sub strâmtoarea Bering, care va lega Siberia de Alaska.
Ba mai mult, se fac eforturi ştiinţifice şi pecuniare de a descoperi viaţa şi pe alte planete.
Dar, construieşte şi obiecte care pot să distrugă viaţa pe distanţe de mii de kilometri, doar apăsând un buton: rachetele nucleare.
Despre om a insistat mai mult: cu naşterea, maturitatea, moartea, cu toate obiceiurile ce se impun în asemenea situaţii.
G. Coşbuc în două poeme epice eposul popular, prezintă epopeea nunţii, în „Nunta Zamfirii” şi epopeea morţii şi a înhumării la români în „Moartea lui Fulger”.
Cartea se adresează la un public mai puţin informat de la oraşe şi sate, recomandând omului să-şi creeze un microclimat la domiciliu, să se alimenteze higenic în raport cu vârsta, cu starea de sănătate, să facă sport indiferent de vârstă sau ocupaţie, să muncească corect şi echilibrat în raport cu vârsta şi pregătirea profesională, să evite noxele pe cât posibil, care există la locul de muncă, să facă control medical obligatoriu şi periodic.
Autorul pune accent pe comportarea individului în familie, iubirea şi respectul faţă de părinţi, de partenerul de viaţă, copii, rude şi prieteni.
Cartea combate viciile omului, de exemplu: fumatul, consumul de alcool, droguri; vicii care duc la decese şi pe care autorul le combate vehement, arătând că la vârsta sa de 94 de ani a evitat aceste tentaţii negative.
Nici comportarea individului în societate nu a omis-o, indicând norme de comportare civilizată: să evite scandaluri, certuri, să aibă o atitudine normală pe stradă, în adunări private şi oficiale.
Pentru o lectură cât mai plăcută a acestei cărţi, autorul a aşternut pe hârtie glume, epigrame, povestiri hazlii cu umor şi satiră.
Citind această carte, prin valoarea ei din toate punctele de vedere, recomand tuturor celor care mai citesc azi, să se comporte în viaţă, în familie, la locul de muncă, în societate etc., după indicaţiile stipulate de autor.
În ceea ce priveşte scriitorul Ilie Pascal, merită tot respectul şi admiraţia tuturor pentru efortul intelectual făcut la această vârstă de 94 de ani, încadrându-se în grupa intelectualilor de vârf.

Maica Vasile –
Medic primar

pascalviataAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania