Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Petru Ioan, un universitar, (HC) Iași, cu un Tom – Fals Tratat de lexicologie

Petru Ioan, un universitar, (HC) Iași, cu un Tom –Fals Tratat de lexicologie – de peste 800 de pagini, o sinteză a ce scrie din tinerețe…

Cu un subtitlu sugerat de noi,„acum circa un veac, pe timpul lui Ioan Antonovici,1856-1931, asemenea lucrări, cine le cântărea, Academia Română le recompensa?

La Editura „Ștefan Lupașcu” din Iași, recent, octombrie-noiembrie 2022, s-a tipărit cartea „Fals Tratat de lexicologie” cu subtitlul „despre geneza și conviețuirea numelor”, din colecția radiografii 24, autor universitarul Petru Ioan, alături de dânsul, ca redactor, Marta Vartolomei, drd., tehnoredactor,Gabriel Feraru, mrd., referenți științifici profesorii emeriți doctori, Ioan  Oprea și Sorin Preda, colegi de preocupări cu autorul, realizându-se o lucrare de sineză rară în bibliotecile noastre, după părerea mea.

Petru Ioan făuritor de școală…

Lucrarea este structurată în VII Secțiuni, 23 de capitole, două anexe, bibliografie de subsol – foarte explicită –În loc de prefață și  concluzii generale semnate de autor, abrevieri, glosar, În loc de postfață susținută de Sorin Preda.

Din ce scrie postfațatorul rezultă că Tomul care a îmbogățit bibliotecile, cu literatură ACADEMICĂ, este o sinteză, care s-a adunat pas cu pas, a multor lucrări de până acum ale autorului cum sunt Modelul LOGICO-LINGVISTIC Al LIMBII ROMÂNE (și nu numai al acesteia) divulgat de autor în volumul (de el inițiat și coordonat, ba chiar tehnoredactat!), Logică, adevăr formal și relevanță interpretativă (Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1988. pp. 96-205), reluat în volumul de autor Orizonturi logice: deschideri și resemnificări în universul actual al formalismelor (Editura Didactică și Pedagogică, cap. 2 (Logică și limbaj: comunicații logico-lingvistice pe făgașul teoriei categoriilor), București, 1995, pp. 80-170) și valorificat ulterior în Logica „integrală”, în distincții operaționalizări, definiții și exemplificări, vol. I (Editura „Ștefan Lupașcu”, colecția Universitaria). Iași, 1999, 352 p), respectiv în tetralogia Cărții junglei de cuvinte, Editura „Ștefan Lupașcu” (colecția Junior), Iași,2012-2014.

Dacă la opera-operă. Petru Ioan, înseriem, și modestele noastre articole, publicate din timp în timp în ciclul Antologii –„Cum s-a înființat satul românesc Moldovsloie din Caucazul de Nord”, vol. I, p.264,    „Graiurile românești din perspectivă istorică”, p 290, același volum, „În dialog cu inima. Scriu,fac istorie cu gândul la limba română. Visez România străbună”, interviu cu Gheorghe A. Stroia, editorul de la Armonii Culturale, vol. 2, p 74, „De ce a învățat LIMBA DACICĂ, în sec. al X-lea Richard I al Normandiei”, același volum, p. 208, ca și apelurile de genul „Adevărata istorie a poporului român: dragi cercetători, bursieri ai Statului român, scrierile lui Odorik Badurina, român, despre vlahii  din Adriatica anului 370 î. Hr. vă pot servi drept teză de doctorat”, vol. 3, p 272, „Mircea Muthu, cercetător despre balcanism, fără a fi sprijinit să facă o călătorie de documentare  măcar până în Bulgaria…”, p.291, „Centenarul Liceului „Cuza Vodă” din Huși, un fost elev, Petru Ioan, astăzi universitar, conducător al Editurii „Ștefan Lupașcu”, ca omagiu, îi dedică două lucrări, un Album prosopografic despre Școala literară locală, o carte cu amintiri, consemnări despre instituție și oamenii ei în prag de eveniment. Cinste Lui!”, vol. 4, p. 9, la care, tot aici, p.238, este postat eseul „Anatomia gândului…” cu Motto: Omul a aflat că există după ce a început să gândească a Scriitorului Constantin Hușanu, urmat de succesul-reproșul din vol. 5, p.114: „Dacia, mai iscoditori și impetuoși jurnaliștii decât cercetătorii, oamenii de știință din România, savanții străini decât autohtonii în cunoașterea trecutului dacic, cu subtitlul „la Sarmizegetusa săpături arheologice în 2018 ca la 1805”, scrieri, care, însumate, o spunem de pe-acum, fac tonul la ce este volumul  „Frământări și confruntări pe fundal pandemic”de Petru Ioan, Editura „Ștefan Lupașcu”, Iași, 2021,  „Să ne aducem aminte Povestea enclavei, proprietate în Albania  a istoricului  român Nicolae Iorga”, reamintită, vol.34, p.306, este postată aici, nici ea, întâmplător…

…Nu suntem nici lingvist, nici filolog, iar preocupările  noastre de-o viață s-au circumscris logicii și semiologiei, în postură de știință generală a comunicării, scrie Petru Ioan În loc de concluzii la ceea ce am citit, sus-sus.
Prof. Petru Ioan, membru H.C. a Universității Vasile Alecsandri din Bacău

Fragment la lucrarea din titlu, desprins de noi, valorificat și din Antologii, Istorii, comentarii, miscellanea, Ion N Oprea, Iași, postat, 11 noiembrie 2022.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania