Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Poşta redacţiei din 16/07/2014

carte manolache [compress]

În data de 16/07/2014 a ajuns la sediul redacţiei noastre cartea ,,Sub Zodia Luceafărului – Monografia Comunei Mihai Eminescu” (484 p.), autor Sergiu Manolache, apărută în luna iunie 2014 la Editura Junimea din Iaşi.

 

Sub zodia Luceafărului – Argument (cuvântul autorului – Sergiu Manolache)

Motto: Am vrut să aflu ceva mult mai important decât nişte fapte care, cu vre­mea, se tocesc până la dispariţie, adică să ştiu ce a fost în sufletul oameni­lor care au trăit atunci şi ce sens mai are suferinţa lor pentru cei de azi. (Cartea neamurilor)

Lucrarea de faţă se doreşte a fi o nouă completare şi ordonare a documentelor şi informaţiilor la cele trei volume apărute de-a lungul unui deceniu: Cucorăni – Pagini de istorie, De la Cucorăni la Eminescu şi Două veacuri de şcoală pe meleag eminescian.

Considerăm acest demers ca o modestă strădanie de prezentare a cadrului natural emines­cian, a vieţii locuitorilor săi, din cele mai vechi timpuri până în prezent, a obiceiurilor şi tradiţiilor păstrate cu sfinţenie [încă] în mai toate satele comunei.

În redactarea monografiei actuale ne-am dat osteneala să înfăţişăm numai adevărul, căci numai adevărul durează. Asumarea unui asemenea demers ştiinţific complex – structurat pe nouă capitole – nu a fost deloc uşoară, dacă ţinem seama de încărcătura istorică a aşezărilor şi fapte­lor umane, de rezonanţa culturală a Ipoteştilor copilăriei lui Eminescu, sub zodia căruia s-a năs­cut această comună.

N-am omis, pe cât a fost posibil, amprentele lăsate de marile familii boiereşti, precum Miclescu la Cerviceşti şi Călineşti, Callimachi la Stânceşti şi nu în ultimul rând Eminovici la Ipoteşti, neuitaţi ctitori de biserici şi şcoli menite luminării locuitorilor satelor noastre. Lângă aceştia am aşezat la loc de cinste pe învăţătorii, preoţii, personalităţile literare, artistice, militare şi medicale care s-au ridicat din satele comunei.

Pe parcursul cercetărilor documentare ne-am bucurat de un nepreţuit şi onest sprijin din partea personalului Arhivelor din Botoşani, Bucureşti şi Iaşi, a muzeografilor Gheorghe Median, Ionel Bejenaru, Sergiu Balanovici şi Eduard Setnic de la Muzeul Judeţean Botoşani, precum şi a bibliotecarilor de la Ipoteşti, Botoşani şi Putna.

În elucidarea tainelor unor documente de epocă am fost sprijiniţi de preotul cercetător Ioan Canciuc, de profesorii Constantin Cojocariu, Ioan Prăjinariu.

Volumul Sub zodia Luceafărului nu ar fi văzut lumina tiparului fără înţelegerea, răbdarea şi nepreţuitul ajutor al familiei şi fără sprijinul unor persoane iubitoare de cultură în general şi isto­rie locală în special. Tuturor le adresăm şi pe această cale sincere mulţumiri şi adânca noastră recunoştinţă.

Ca fiu al acestor meleaguri şi ca dascăl de peste patru decenii, considerăm că a fost o sacră dato­rie şi o deosebită onoare să plămădim monografia unei comune atât de frumoasă şi plină de faimă. Sperăm ca toţi cititorii acestui volum să se bucure de informaţiile istorice oferite, iar generaţiile actuale şi viitoare să ne judece cu obiectivitate şi înţelegere omenească.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. D.M. Gaftoneanu spune:

    …Sincere felicitari autorului!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania