Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Prințul Charles „de România”- un cadou României, Abumul  „Transylvania Florilegium”

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 07 Iun. 2018
De la fapte istorice, cu comentarii, Ion N.  OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul
Publicat: 07 Iun. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

 

 

Prințul Charles „de România”- un cadou României, Abumul  „Transylvania Florilegium”

Prințul Charles doctor honorius causa al Universității clujene

Prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, alintat la noi drept prințul Charles „de România”, sosește des în România nu doar pentru că are proprietăți în Transilvania, ci și pentru că, prin fapte, dovedește că o iubește, se simte printre ai noștri ca la el acasă. Succesor domnesc, ascendența sa, după cum s-a tot spus, duce până la Vlad Țepeș, chiar la Vlad Dracul-tatăl, prințul patronează importante misiuni pentru salvarea patrimoniului național românesc, se implică în lupta care se duce pentru protecția naturii și ecologie, numărându-se printre cei care nu doar elogiază frumusețea  fără de seamăn, cum spune, a țării noastre, pe care o consideră ca pe a Sa. „E o binecuvântare pentru România să aibă asemenea ambasador, în fața lumii întregi”, scriu ziarele.       

  Biodiversitate

 Zilele trecute, la capătul unui proiect laborios, finanțat prin fundația sa, Prințul Charles a dăruit Transilvaniei un Album lucrat în acorele, în care m

ari artiști ai lumii, 36 la număr, timp de șapte ani, au străbătut munții, văile și colinele, pășunele și pădurile, au stat la masă cu oamenii locului, au fost însoțiți ori solo și au surprins în natura lor sau pictura desăvârșită, flora sălbatică, nealterată, acuratețea ei științifică la 124 de specii, „campanula”, „crocusul”, „gentiana”, „geranium”, „hepatica” și „hellebore”, alături de alte plante rare, din peisajele străbătute, incluse ca picturi, fiecare artist în medie cu câte trei plante, în expoziții-loco, adică destinate publicului londonez, vitregit de asemenea superlative, iar în final înmănunchiate armonios, artistic și științific,  în Albumul de care vorbim, realizat în condiții de mare lux, la Editura”Addison Publications”, cu o prefață semnată de către Prințul Charles, în persoană.

O artistă,  Fay Ballard, implicată în proiectul realizat, a vorbit astfel în prestigiosul  „The Guardian” satisfăcută că în pelerinaj artiștii au fost întovărășiți de însuși botanistul Prințului  Charles, dr. John Akeroyd: în Ardeal „e o abundență de flori sălbatice, găsești inspirația la tot pasul. Am văzut pajiști de importanță mondială și am desenat  plante pe care nu le mai găsești nicăieri altundeva. Am desenat, de exemplu, o „Crambe tataria”, o plantă aflată pe listele de protecție din Uniunea Europeană. M-am plimbat în neștire prin pajiștile cu flori înalte din Transilvania și vă spun că acolo este ca și Raiul”.

În Album, dr. Akeroyd povestește însuși despre pasiunea Prințului Charles pentru Transilvania: „E un loc în care omul se poate bucura cu adevărat de pace și liniște. Una dintre cele mai mari plăceri ale Prințului este să se plimbe, cu zilele, printre nenumăratele flori sălbatice ale pajiștilor din jurul casei sale, pe pășuni și prin păduri. Transilvania are  un peisaj atât de liniștitor cum nu-ți imaginezi că mai există într-o lume atât de grăbită și de aglomerată ca a noastră”.

        Picturile  din seria „Transilvania Florilegium”, după cum am spus, fac  obiectul unei expoziții găzduite, timp de o lună, de Institutul Cultural Român din Londra, expoziție  care s-a inaugurat în prezența prințului și a coincis cu celebrul festival botanic londonez „Chelsea Flower Show”, urmat de alte manifestări din care n-au lipsit lucrările artizanale românești, întregul proiect dedicat de ICR Sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Există și este vizionată și o instalație Botanico-artistică numită chiar „Grădina Marii Uniri”, inițiativă a ICR.

          Programat a fi lansat pe 3 iulie 2018, Albumul „Transylvania Florilegium” va apărea în două volume, instigatorul apariției este însuși Principele care, spune Henrietta  Pearson, unul dintre fondatorii Editurii, că acesta „este foarte informat despre orice are legătură cu botanica”, iar în ce privește lucrarea, crede că „picturile sunt superbe din punct de vedere vizual, cât se poate de exacte din punct de vedere științific”, este „absolut fantastic ce pot face artiști  ca Fay Ballard cu o simplă frunză”.

Ne așteptăm la noi și inedite surprize cultural-științifice și folclorice pe care le vom trăi acasă cu ocazia lansării  operei, la 3 iulie 2018.

                                                



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Virgil Ciuca spune:

    Cel mai mare cadou logic si legic pe care-l poat face „printisorii” si regii straini de tara si neam sa lase Romania in pace si sa nu se mai amestece subversiv si criminal intreburile ei!

    Printul Charles este mostenitorul unei coroane imbogatite prin sclavie, crime, furturi si jaf! si el , charles, ar trebui sa se gandeasca cum sa despagubeasca „tarile” pe care le-au furat in timpul colonialismului!

    De ce nu schimba Charles legile Angliei incat sa pot cumpara si eu la ei o palma de pamant cu cativa lei!

    Nu mai elaborez dar intuiesc ca cel care elogiaza gestul lui Charles nu stie ori refuza sa stie care-i pretul pe care-l plateste Romania

    amintesc versurile lui Eminescu:
    „Cine-a indragit strainii, manca-i-ar inima caini”

    Nu mai elaborez!

    Virgil Ciuca
    Bucuresti
    7 iunie 2018

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania