Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Prolific început de an la Liga Scriitorilor Români – Filiala Cluj

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 26 Ian. 2018
Autor:  Voichița PĂLĂCEAN -VEREȘ
Publicat: 26 Ian. 2018
Procesare și adaptare: Dorin RODU
Editor: Ion ISTRATE

 

Prolific început de an la Liga Scriitorilor Români – Filiala Cluj

 

Joi, 25 ianuarie 2018, a avut loc prima ședință din acest an a membrilor Ligii Scriitorilor Români, care s-au reunit în ședința lunară a Cenaclului literar „Artur Silvestriˮ.

Prof. Antonia Bodea, conducătoarea cenaclului, a făcut urările de bun venit, dorindu-le participanților un an cu sănătate, împliniri și armonie și a predat apoi ștafeta scriitorului Al. Florin Țene, președintele național al LSR.

Doamna Ana Matei, cu ocazia aniversării, a fost răsplătită cu Diploma „Virtutea Literarăˮ, în semn de prețuire pentru creația sa. În continuare, Al.F. Țene a dat citire celui mai recent raport al Filialei Mureș a LSR, condusă de Mircea Dorin Istrate. Cu bucurie au fost prezentate cele mai noi realizări editoriale ale membrilor Filialei Cluj: Al. Florin Țene, romanul „Romanța celui care s-a întors. Viața scriitorului Ion Minulescu între realitate și povesteˮ, Ștefania Kory Calomfirescu, monografia „Prof.univ.dr.doc. Crișan Mircioiuˮ, Lazăr Morcan, calendarul pe 2018 al Societății Culturale „Avram Iancuˮ. Recent, Al. Florin Țene a fost ales în Comitetul Științific Extern al Universității „Titu Maiorescuˮ din Târgu Jiu, adresându-i-se invitația ca în luna martie să participe la conferințele organizate în capitala Gorjului, unde va vorbi despre poezia românească a noului mileniu.

Au fost recomandate publicului spectator și cărțile recent primite la filială care vor intra în jurizare pentru un premiu al LSR pentru anul editorial 2018: Marinela Preoteasa, „În vârful penițeiˮ, Carmen Tania Grigore, „Secvențialˮ, Andrada Brândușa Keszeg, „Momenteˮ, Ana Cristina Popescu: „Reuniuneˮ, „Conflicteˮ și „Cristalˮ, Elena Jucan și Ovidiu Jucan, „File din rugăciunile religiilor lumii. Speranță și sprijin pe drumul viețiiˮ, „Constantin Stanciu „Rămășagulˮ, Augustin Ostace, „Actorul Florin Piersicˮ, Antologia Filialei Galați a LSR, „Steme modelate în bătaia penițeiˮ.

Cu ocazia lansării Antologiei Napoca Nova Nr. 17 „Albă domniță cu viscol în părˮ, al cărei nume a fost preluat dintr-un vers al vâlcencei Lygia Diaconescu, Voichița Pălăcean-Vereș le-a mulțumit colaboratorilor că au contribuit la apariția acestui noi volum. Vorbind despre proiectul cultural intrat în al șaselea an, Antologiile NN, editoarea a remarcat că materialele sunt, de la un număr la altul, tot mai bune, iar selecția autorilor tot mai riguroasă, astfel că prestigiul publicațiilor apărute sub genericul „Antologia Napoca Novaˮ crește de la o zi la alta. Publicul a fost invitat să pregătească materialele pentru culegerea închinată primăverii, ce va apărea după Paști, dar și pentru ampla lucrare închinată sărbătorii a 100 de ani de la Marea Unire, o antologie ce va apărea în condiții grafice deosebite, ce va cuprinde autori de pretutindeni unde sentimentul național este rațiunea de a fi. În luarea sa de cuvânt, scriitorul Al. F. Țene a numit cele 17 antologii NN apărute până acum „borne ale literaturii româneˮ, întrucât ele trasează metaforic „o graniță ce cuprinde toată spiritualitatea românească din țară și diaspora, fiindcă printre scriitorii din țară, regăsim nume de marcă ale culturii românești de peste hotare, din Australia și până în Canadaˮ. Vasile B. Gădălin a salutat apariția noii culegeri literare cu un inspirat catren închinat scriitoarei Voichița Pălăcean-Vereș, căruia i-a alăturat un inspirat omagiu în versuri închinat Simonei Halep, intrate în finala turneului de la Melbourne. Eugen Coța, poet și pictor talentat, redactor al antologiei, a regalat editoarea și cartea cu un madrigal și câteva catrene salutare. Petru Ioan Gârda, secretarul literar al Cenaclului „Satiriconˮ al epigramiștilor clujeni, aflat în carte cu un minunat grupaj de poezii, găsindu-se pentru prima oară printre membrii ligii, a fost prezentat publicului, căruia i-a adresat o reverență.

Punctul central al întâlnirii l-a constituit lansarea volumului doamnei academician Ștefania Kory Calomfirescu, „Prof.univ.dr.doc. Crișan Mircioiuˮ. A prezentat cartea editoarea Nadia Baciu. Despre viața lui Crișan Mirciou, patriarhul medicinii clujene a vorbit scriitorul dr. Mihai Ganea și Eugen Albu, colaborator al său, ce a istorisit o poveste de viață în care a subliniat remarcabila memorie a profesorului și empatia de care dădea dovadă. I s-au raliat Lucia-Elena Locusteanu și Al. Florin Țene, care a mărturisit că profesorul i-a fost inspirație și model. Voichița Pălăcean-Vereș a apreciat eforturile doamnei profesor de a aduce în atenția publicului marile personalități ale medicinii, considerând că „istoria medicinei clujene are trei piloni: Crișan Mircioiu, Florea Marin și Ștefania Kory Calomfirescuˮ. Antonia Bodea a selectat fragmente din amplul eseu închinat cărții și autoarei sale, remarcând că prof. Mircioiu îndemna mereu ca „oamenii să se educe permanent, (…) fiindcă omul are nevoie de înălțimi pe care să se lupte să le atingăˮ. Mereu în mijlocul oamenilor de cultură, „prezența lui Crișan Mirciou era foarte concretăˮ. În stilul caracteristic, Vasile B. Gădălin, vicepreședinte al LSR, a mulțumit autoarei cărții și editoarei cu catrene scrise ad-hoc. Antonia Bodea a dat citire poeziei „Avem atâtea Everesturiˮ a lui Crișan Mircioiu, emblematică pentru cariera sa, remarcând că postum doamna Kory i-a dat replica, tot în versuri, pe care le regăsim în volum. Ștefania Kory Calomfirescu a răspuns aprecierilor colegilor împărtășindu-le idei desprinse din dialogurile cu  magistrul său, care repeta mereu că „avem nevoie de personalități intelectuale autenticeˮ, fiindcă suntem „săraci în modeleˮ; „pentru un medic… vocația înseamnă și demnitate deontologicăˮ. În concluzie, Domnia Sa a subliniat că profesorul Mircioiu rămâne „o stea în Pantheonul spiritualității româneștiˮ.

Eugen Albu a recitat cu multă sensibilitate un poem reprezentativ al unui poet uitat, Haralambie Lecca, aducând lacrimile în ochii audienței. Maramureșeanul Mihai Ganea a lecturat un fragment din următorul său roman, „Zăluciiˮ, iar criticul literar băimărean de adopție Virginia Paraschiv a vorbit despre Radio „Unireaˮ din Viena (Austria) și despre proiectul său de a intervieva scriitorii clujeni, spre a-i face cunoscuți Europei, începând cu membrii de conducere ai LSR aflați la prezidiu (prof. Antonia Bodea, prof. Voichița Pălăcean-Vereș, col. Vasile Brustur Gădălin), subliniind că Titina Nica Țene și Al. Florin Țene s-au prezentat deja pe calea undelor ascultătorilor iubitori de literatură.

La rubrica „Memoria calendaruluiˮ, Lucia-Elena Locusteanu a trecut în revistă personalitățile lumii literare născute în luna ianuarie, oprindu-se asupra lui Ion Agârbiceanu, care, „alături de Ioan Slavici, este cel mai mare prozator ardelean până la apariția lui Liviu Rebreanu, corifeul romanului românesc modernˮ. Aducând în atenție eliminarea din manualele școlare a valorilor literaturii românești și înlocuirea lor cu autori de texte lipsite relevanță, prof. Locusteanu a afirmat cu tărie că nimeni și nimic nu va putea scoate din conștiințele noastre opera eminesciană și a scriitorilor canonici, oricât s-ar strădui unii așa-ziși oameni de cultură ai zilelor noastre. Drept replică, poetul Ioan Benche a recitat o poezie învățată în copilărie în care erau stabilite jaloanele literaturii noastre, de la Eminescu la Coșbuc. În intervenția sa, Gavril Moisa, secretarul general al LSR, a precizat că anul acesta se împlinesc 55 de ani de la decesul lui Agârbiceanu, iar la comemorare îi vom omagia opera și personalitatea așa cum se cuvine.

În absența motivată a domnului Ion Constantinescu, membru fondator al Ligii, a ținut rubrica „Minutul de reflecțieˮ Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a LSR și redactorul-șef al publicației periodice „Agora Literarăˮ, care a încântat publicul cu cea mai recentă creație lirică a sa.
Prof. Vasile Puiu Sfârlea a încheiat ședința de cenaclu cu o scurtă conferință închinată lui Al.I. Cuza și Micii Uniri.
Ne vom revedea în 22 februarie, tot în spațiul ospitalierului Cerc Militar Cluj.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Eugen Coța spune:

    A fost un început de an promițător ! Poate una din multe seri literare memorabile ale Cenaclului LSR .
    BUCURII PESTE BUCURII, RELATATE PE SCURT ȘI FOARTE BINE MAI SUS… DE CĂTRE DOAMNA VOICHIȚA .După cenaclu, cu mai mulți confrați și pictori de valoare clujeni, ne-am întâlnit și la un pahar de vorbă. Clujul literar trăiește la cote ridicate și prin numărul mare de membri ai cenaclului… Cel mai mare din țară! Cum afirma un confrate.
    Sănătate multă și LA MULȚI ANI! Tuturor membrilor LSR !

    EUGEN COȚA

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania