Volumul de proză, intitulat ”Două inimi și un crin ” semnat de Livia Anton este structurat în șapte capitole, care sunt un evantai policrom despre copii și părinți lor.Cartea care este dedicată nepoților autoarei, probabil inspirată de lumea acestora, se deschide cu o poezie intitulată ”Gând din gând ”, formată din trei catrene: ” Zâmbet curat
Mereu admirat,
Sub pomi de tei
Ȋmbrăţişările ei!”.
După această jucăușe poezie, urmează un”Argument ”al autoarei în care stipulează:” Suntem în această eră a digitalizării, dar cărțile miros așa de frumos, ,,Nu-i așa, Anghel? Știu că îți place să simți mirosul lor la propriu și nu numai ție, ci și nepoților mei, Cătălin și Claudiu, și dacă mă gândesc mai bine, tuturor copiilor le plac cărțile, ele miros atât de bine!
Cărțile, primesc acel parfum al strămoșilor, care prin simplitatea lor, au lăsat în urmă lucruri care și acum sunt incomensurabile, de neuitat…”
Crinului alb este simbolul puritatii, precum sunt copii, si nobletii si este oferit pentru a aduce apreciere persoanelor si a marca anumite momente. In religie, crinul alb este indragit de crestini deoarece este asociat cu Fecioara Maria si, astfel, crinul surprinde puritatea si iubirea absoluta
Volumul este o nuvelă mai amplă, cu șapte capitole, care dezbat în mod fluid, pe înțelesul școlarilor, lumea acestora.Această narațiune se deschide cu o expozițiune despre natură în lumea bunicii și al nepoților care nu se mai satură de joacă cu mingea.
Vacanța la țară este plină de aventuri, mai ales când grupul de copii iau inițiativa să se joace imitând subiectul aventuros al unui film văzut de curând.
Luca, copilul crescut la țară și ne experimentat cu lumea orașului: ” cu orașul și capcanele neprevăzute de aici. Aici, nu mai era viața liniștită de la bunica ” se duce, spre bucuria lui, cu domnul Matei la pescuit.
Universul copiilor este plastic redat de autoare, cu întâmplări neprevăzute, în care sunt implicați și părinții.Aptitudinea pentru inteligente descrieri este o notă de lubricitate și de interes pentru viața copiilor, asta denotă și faptul că autoarea vine din lumea dascălilor care iubesc copii, În această nuvelă descoperim lumea naivității vârstei școlarilor, și al părinților care încearcă să-i înțeleagă.
Volumul se constituie într-u poem prozodic dedicat inocenței.Călătoriile în vacanță, aventurile unor copii, defrișători de inițiative precum Stanley( viața lui scrisă de Wasermann tradusă de Radu Cioculescu ) sunt personajele preferate în literatura pentru copii, ca lecții pentru părinți.
Cartea se citește ușor, este atractivă, scriitura este curată, fiindcă autoarea este o admirabilă povestitoare.