Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Radu Borcea: ”Peregrin prin Europa”

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

 Primit pentru publicare: 28 Febr. 2018
Autor: Vasile LEFTER
Publicat: 28 Febr. 2018
Procesare și adaptare: Dorina RODU
Editor: Ion ISTRATE                                  

Radu Borcea: ”Peregrin prin Europa”

 

            Drama scriitorului de provincie se află în primul rând în modul în care îi sunt promovate cărțile. Nu cumva există un scurtcircuit între instituțiile plătite pentru asta și creatori?  Temă de reflecție pentru cei vizați!

            Nu demult,în vara anului 2017, tezaurul literar vrâncean a sporit cu o nouă tipăritură: Radu Borcea: ” Peregrin prin Europa. ”Aș fi curios dacă, din întâmplare, cei care se ocupă de cultura Vrancei au citit-o.

         Tocmai când literatura de călătorie intrase într-o zonă de umbră,iată că un ziarist,bine format cultural,are curajul,după mulți ani,să pună în pagină impresii de călătorie la care nimeni nu se mai aștepta.După 35 de ani ,ziaristul școlit Radu Borcea publică la Editura Salonul literar o carte cu o postfață de Culiță Ioan Ușurelu ,un neobosit membru al Uniunii Scriitorilor atent la fenomenul literar vrâncean.

         Radu Borcea reia o tradiție a literaturii române,care încă din secolul al nouăsprezecilea se înscria în moda europeană prin Ion Codru Drăgușanu,”Peregrinul Transilvan” și prin Dinicu Golescu, ”Însemnarea călătoriei mele”. Să vedem deci în Radu Borcea un peregrin european modern, atent la tot și la toate, asemenea înaintașilor în ale jurnalului de călătorie.A consemna mecanic date culturale este la îndemâna oricui.A vibra la ceea ce vizitezi și a dori să extragi valențe morale este un lucru mai rar,care presupune cultură,dragoste pentru ai tăi;I chemare pentru literatură.[

   ‘’ Peregrin prin Europa’’ este o carte caldă,proaspătă,antrenantă.Editorul nota în postfață talentul autorului de a ne inocula”dorul de ducă”. Informațía culturală corectă este mereu dublată de vibrațía sensibilă, cu valențé patriotice,dorul de cei rămași acasă devenind laitmotiv.  Aparent,cartea lui Radu Borcea pare a face distincție între lumea sovietică, reper comunist, și lumea occidentală,reper capitalist. Nimic mai fals! Nu interesează regimurile politice,ci relațiile umane îngemănate în cultură.Admirabile legături cultural între români și cele două lumi scanate demonstrează deschiderea reporterului cu talent literar. Radu Borcea vede ca punct de legătură între oameni respectul,la toate nivelurile. Autorul este uneori cât se poate de implicat în antrenarea cititorului în detaliile lumii pe care o cunoaște cu prilejul acestui schimb cultural cu mesaj românesc.

      Nu suntem în fața unui simplu ghid turistic la îndemâna oricărui meșteșugar.Dimpotrivă,suntem mai degrabă în fața unui roman subiectiv cu multe personaje și multe schimbări de perspectivă.
Paleta stilistică denotă o aprofundare serioasă a modurilor de expunere.Narațiunea,dialogul și descrierea duc împreună cea mai bună casă.

       Frecventele retrospective atestă o bună cunoștere a psihologiei collective. Ca peregrin prin Europa ,Radu Borcea realizează o scriere interesantă,plăcută la lectură,fără a face rabat de la obiectivitatea informației.

                                                   



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania