Primit pentru publicare: 17 Dec. 2017
Autor: Ion ISTRATE
Răscolind arhiva editurii Agata
Publicat: 19 Dec. 2017
Editor: Dorina RODU
Prefața la vol. Frământări (poezii), Agata – 2014
Deși calm la vedere, Teodor Epure, partenerul de cursă lungă al înțelepciunii creative, nu are astâmpăr și mereu îl găsim într-o permanentă frământare, o căutare a mii de comori, /un căutător de comori/ dincolo de timp/, pentru a găsi și statornici valori: /tăcere în neliniștita trudă,/ gânduri curate pe câmpuri/, /bucuria iubirii de frumos/, /lăstari pe dealul înflorit/ Lângă fântâna cu izvor nemărginit/, Ca să-mi soarbă truda visului împlinit./, tăria să înfrunte /valul primejdiei și al urii/, pentru ca, în liniștea creației, să culeagă fructe, să-și aplece urechea și să asculte melodia dorințelor și a viselor,/ Ce se-ascund în inima mlădițelor,/ Și-ncet, încet, să le făurească un viitor, iar numele să-i fie /cântat de privighetori/ Murmurat de soare, de nori și de viori,/ Legănat de vânturi, prin ploaie și flori.// (din poezia Căutătorul de comori).
E un ars poetica ce domină acest dintâi volum de poezii, Frământări – Ed. Agata – 2014, autorul exprimându-și caracterul pragmatic al muncii sale de creație literară cu sens, vizibil în mai toate piesele acestei cărți.
Poetul, profesorul de Limba și Literatură Română a multor generații de vorniceneni, /născut în luna ianuarie,/ Cu zăpadă scârțâind sub picioare/ Case acoperite cu zăpadă/ (poezia, M-am născut), mereu este frământat de sentimente și trăirii nostalgice, gest de prețuire dealtfel, despre mama, tata, casa, satul, copilăria /din curtea cu ierburi înalte/, tradiția și valorile creștine, destinul omului pe pământ care /Trăind și muncind pe glia împlinirii,/ Când Dumnezeu i-a dat darul gândirii,/ Și-a descoperit rostul său în viață/ Deși nu știa cum arătă… // […]. (Rostul omului pe pământ)
Moștenitor al spiritului gospodăresc și apărător al valorilor satului românesc, un factor ideal de existență, un modus vivendi întemeiat, în epoca modernă în ținuturile Vornicenilor, de către mioriticul Dumitru Sârbu (Ion Ionescu de la Brad, Agricultura română din județului Dorohoi, 1866), Teodor Epure este o personalitate complexă cu tușe majore de educator, profesor, poet și memorialist, un exemplu de a trăi cu sens și a notifica rostul omului pe pământ. E tocmai ceea ce Dumitru Lavric însemna, cândva, nu de mult, în Revista Vorniceneanul, că Teodor Epure, prin cărțile sale, de la monografii, memorialistică la creații literare, se definește ,,[…] sub semnul unor spirite tutelare – numite Spiru Haret sau Dimitrie Gusti, care au direcţionat formarea în lumea satelor a unor intelectuali de autentică simţire românească, precum şi spiritul unor celebre instituţii botoşănene de învăţământ – Institutul şcolar Anastasie Başotă de la Pomârla şi Şcoala Normală Alexandru Vlahuță de la Șendriceni, care au impus modelul dascălului dăruit total profesiei și comunității; […].”
E o carte plăcută cu versuri autentice, pe care dacă o citești te ține în loc, se oprește parcă timpul, și-ți dă un imbold să scormonești memoria pentru a trăi reveria altor vremuri. Merită citită! Și, așa, veți descoperi ,,un gând al unui stejar cu multe inele”!
Ion Istrate,
Botoșani,
15 Iun. 2014
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
[…] Sursa primară: http://www.luceafarul.net/rascolind-arhiva-editurii-agata-teodor-epure-un-partener-de-cursa-lunga-… […]