ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 05 Aug. 2018
Autor: Ion ISTRATE
Prefață la cartea prof. Gheorghe Burac: Vlăsinești. Un Crâmpei din România Eroică
Publicat: 05 Aug. 2018
Prefață la cartea ,,Vlăsinești. Un Crâmpei din România Eroică”, de Gheorghe Burac
Motto:
Statuile, monumentele și lăcașurile de odihnă ale eroilor sunt pentru trupul țării ca și icoanele în casele noastre. (N. Iorga)
*
S-alergi îndărăt cât mai hăt și timpul c-un foraibăr să-l fereci.
Făina cariei s-o scuturi din scândura ce luptă cu moartea!
Sub toaca de-asfințit, să țeși o mantie umbrei rădăcinilor tale,
să dai viață necunoscutelor vieți și să faci trecutului efigie
pentru vecie,
o statuie
din lemnul albastru de cerdac împodobită cu nuferii
din lacul de sub mesteacănul cu scoarța argintie.
Din lemnul roșu de cireș să nu rânduiești coșciuge!
Trunchiul lor falnic și viguros în patru să-l despici
pentru toace înspre răsărit, apoi, din huietul lor stârni-vei vântul;
cu iureșul de armonii înălța-vei cântul închinat eroilor Marii Uniri.
(J. Tristea)
Nu aș fi putut începe altfel decât așa Cuvântul din fața acestei cărți monumentale, care ea însăși este o STATUIE a trecutului unei comunități de sute de ani din Valea Bașeului – Vlăsinești, Miron Costin și Sârbi –, o EFIGIE a cărei reprezentare a fost conturată, cu migală și sârguința-i caracteristică, de profesorul Gheorghe Burac.
Atent la mesajul conținutului așezat în carte de către autorul acestui impunător volum, mi-am amintit cu pioșenie de răscolitoarele mesaje al scrisorii Eroului Sublocotenent Emil Crețu, mort la Turtucaia (22 august 1916), adresată tatălui său în seara zilei de 14 august 1916, cu prilejul mobilizării armatei române: Îți scriu plin de entuziasm și de încredere. Astăzi mândrul soare a răsărit peste hotarele României mari în ziua de Sf. Maria (15 august). […] Armata română a pătruns în Ardeal prin trei puncte. Noroc să dea Dumnezeu și tot înainte. Azi sau mâine începe și rolul meu. Să ai în vedere și să fii mândru că și eu contribui la mărirea și gloria PATRIEI.[ii] , precum și a faptului că, mai târziu, în 1919, doi oşteni, sergentul Iordan şi caporalul Bivolaru au urcat în Turnul Parlamentului ungar şi au lăsat acolo o opincă românească în locul drapelului roşu-alb-verde[iii]
Un rol plin de sacrificii l-au avut toți participanții din Primul Război Mondial, întrucât pentru România, anul 1918 a însemnat o reașezare pe un plan nou în Europa, Marea Unire fiind recunoscută internațional prin tratatele semnate la Trianon (4 iunie 1920) și Saint-Germain (10 septembrie 1919).
Tocmai acest rol al celor care au participat la înfăptuirea Marii Uniri, extras din întregul său, pe cel al vlăsineștenilor, este scos în evidență cu pregnanță, în gest de plin de respect, de către prof. Gheorghe Burac în cartea pe care o răsfoim acum. Profesorul Gheorghe Burac, sigur, nu de-acum, și nu neapărat a așteptat momentul omagierii Centenarului Marii Unirii, pentru a munci la o lucrarea măreață, aceea de a clădi și a afirma STATUIA identității comunității locale, întru cinstirea eroilor neamului… Sunt la mijloc câteva decenii de când Domnia sa adună și-i așază în cărți pe oamenii locului cu faptele și împlinirile lor. Este un exemplu, care ar trebui să se constituie ca o bună practică a intelectualității satelor noastre, lucru care s-ar dovedi meritoriu, pentru unii, decât să deguste texte și să filosofeze ceea ce nu pricep pentru a induce mesaje politice sau răfuieli interpersonale.
Cartea Identității Vlăsineștene, așa aș fi numit-o, pentru că acest titlu ar fi fost mai potrivit și mai sugestiv spre Vlăsinești. Un Crâmpei din România Eroică, are un conținut profund edificator a ceea ce se vrea de către autor, adică de a rămâne un ancoraj solid al ansamblului de date și informații care să delimiteze comunitatea din Valea Bașeului, în particular, și s-o încadreze, în general, în matricea românească. Am ca sprijin, pentru ceea ce afirm, structura volumului: un preambul care cuprinde un Argument, Identitatea comunei Vlăsinești și Patriotismul, un sentiment înnăscut la români. Urmează apoi, Cap. I – Prima participare eroică a Vlăsineștilor… la Războiul pentru Independență; Cap.II. Războiul pentru Reîntregirea Neamului, 1916-1918; Cap. III. Participarea vlăsineștenilor la cel de-Al Doilea Război Mondial; Cap. IV. Revoluția anticomunistă din decembrie 1989; Cap.V. Supremă gratitudine eroilor noștri…; Cap. VI. Urmași ai eroilor – semnatari ai altor pagini de istorie ale acestei comune.
Cu această serioasă scriere, Gheorghe Burac își demonstrează virtutea care înnobilează munca de trei decenii, de cercetător și monografist pentru a contribui la afirmarea identității locale a satelor din Valea Bașeului, unde s-a născut, pe unde a făptuit și a trăit. E un act de eroism, o jertfă pentru a-și sluji țara și a râvni idealul ca oameni, fapte tot atât de importante și vrednice precum cele descrise de Domnia sa, acum.
Și pentru aceasta: TOT RESPECTUL!
Bibliografie:
Note:
[i] Inscripție, Monumentul Eroului Comisarul Alexandru Popovici, Brăila
[ii] Constantin Ucrain & Mihai Drăguțu: Slavă și recunoștință eroilor (1916-1918), București: ed. Paco, 2009.
[iii] Ion N. Oprea, Revista Luceafărul, 4 aug.2018; www.luceafarul.net
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
…Aprecieri, sincere felicitari domnului profesor GHEORGHE BURAC!
[…] https://luceafarul.net/romani-cinstiti-va-eroii-gheorghe-burac-vlasinesti-un-crampei-din-romania-ero… […]