Aflat la al șaptelea volum, Romulus Ungureanu, continuă să scrie, cernând cuvintele prin filtrul talentului său și prin trăirile și / sau evenimentele pe care le întâlnește în societate.
Luând aminte faptul că cifra șapte este încărcată, din punct de vedere simbolistic, cu o complexitate de semnificații și înțelesuri, poetul începe volumul intitulat Șapte nopți din șapte zile cu poezia care are același titlu și încheie acest volum cu poezia Șapte din șapte. În prima poezie regăsim simboluri biblice cât și trei evangheliști: „Ioan, Luca și Matei… / scriu o carte / Treimea lumii s-o arate”. În poezia care închide acest volum întâlnim fiecare zi a săptămânii descrisă prin prisma poetului care dăruiește adjective umane zilelor, astfel personificându-le: „[…] MIERCURI trudește / Ca orice inculpat, […] // […] VINERI e supărat / De timpul scurtat,[…]”. În Biblie sunt descrise cele șapte zile în care Dumnezeu a creat lumea, curcubeul are șapte culori, există șapte păcate capitale, există şapte virtuţi ale omului, tot acest magic șapte este considerat a fi și numărul lui Dumnezeu ș.a., iar lista cu semnificațiile acestui număr ar putea continua.
Creatorul poeziilor din acest volum se inspiră atât de la Creatorul suprem, de la multitudinea simbolistică a cifrelor trei și șapte, cât și din viața de zi cu zi: „Iar ninge afară / și-s vremuri pustii / lumea-i ușoară/ doar cu stihii” (Vreme rea). Printre sentimente, trăiri și simboluri în versurile autorului și-au făcut loc nedreptățile care se află la tot pasul, astfel poetul prin creațiile sale nu uită și nici nu grațiază faptele, evenimentele sau comportamentele imorale și necinstite: „O diplomă cu nume / Cu bani o poți lua,/ Dar faptele în sine / Nu poți adăuga. // Asini cu stea în frunte / Și șaua de argint / Stârnesc râsul în curte / Și nu-s de călărit.” (Diplome albe).
În volumul de poezii Șapte nopți din șapte zile, (apărut anul acesta la Editura Arena Cărții, Botoșani), Romulus Ungureanu, într-un cerc de șeptari, a îmbinat materia cu spiritul, așa cum marele filosof Pitagora credea că numerele reprezintă sensurile fundamentale ale lumii. Potrivit acestuia, cifra 7 este motorul vieţii, unirea spiritului cu materia (combinarea cifrei 3: natura triplă a spiritului, cu cele patru elemente ale materiei: pământ, aer, apă, foc). Poetul botoșănean unind în acest volum de poezii lumescul cu nelumescul, natura umană cu spiritualitatea, a reușit să cuprindă atât poezii moderne cât și clasice, prin care transmite cititorului un buchet colorat de trăiri, sentimente, emoții, iar pe lângă această paletă largă nu evită să pună punctul pe i atunci când este cazul.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania