Sâmbătă, la Căminul cultural din Frumuşica, este organizat de către Consiliul Local şi Primărie festivitatea de lansare a lucrării intitulată „Monografia comunei Frumuşica”, impresionantă lucrare științifică ce poartă semnătura regretatului profesor Mihai Palaghia.
Deşi considerat un excelent profesor de lb. română, Palaghia a fost un pasionat al istoriei localității sale de baştină şi timp de zeci de ani a adunat informaţii documentare şi mărturii cu scopul declarat de a scrie o monografie a comunei Frumuşica. În anul 2014, profesorul l-a contactat pe Ion Istrate, directorul Editurii „Agata” Botoşani şi i-a solicitat să preia manuscrisul în format electronic pentru a-l edita şi pregăti pentru tipărire. În demersul său, profesorul a fost ajutat şi de finul său, ing. Volodea Ivan, pe atunci angajat la Urban Serv Botoşani.
Din păcate, profesorul s-a stins din viaţă şi n-a mai apucat să vadă dus la bun sfârşit demersul său pentru care şi-a dedicat întreaga viaţă.
Aii au trecut, dar un singur cunoscător al muncii profesorului n-a uitat de existenţa manuscrisului. Acesta este actualul primar Constantin Bălăşanu (foto). Anul trecut, având o discuţie cu primarul, acesta a adus vorba de manuscrisul profesorului Palaghia. I-am promis atunci că voi lua legătura cu domnul Istrate, după care îl voi informa ce se poate face.
Ioan Istrate a avut la început rezerve pentru că au trecut mulţi ani iar la editură s-au tipărit de atunci aproape o sută de titluri şi nu mai ştia dacă s-a mai păstrat manuscrisul în formatul lui electronic.
Spre bucuria directorului Istrate, dar mai ales a primarului Bălăşanu, manuscrisul a fost descoperit memorat pe un hard disk mai vechi. Primarul Bălăşanu a demarat imediat procedeele de tipărire a manuscrisului, operaţiunile de editare revenind Editurii „Agata”. La lucrare şi-au adus contribuţia, pe lângă directorul Ion Istrate, redactorul Dorina Rodu şi corectorul Mihaela Boicu.
Lucrarea este extrem de cuprinzătoare, s-a tipărit în format A4 şi trece de 400 de pagini, deşi s-a folosit corp de literă 8, adică mic.
Dimitrie Gusti, omul român de ştiinţe care a pus bazele ştiinţifice ale Sociologiei în România modernă, printre altele a stabilit şi un minim de cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească orice lucrare ştiinţifică de natură monografică.
Lucrarea profesorului Palaghia, sub acest aspect, întruneşte aceste condiţii, ceea ce o face să fie extrem de valoroasă ştiinţific şi o recunoaşte ca o contribuţie extrem de necesară în completarea istoriei localităţilor judeţului nostru pentru că ne lipseşte o monografie la nivel de judeţ.
Sunt printre puţinii botoşăneni care se pot lăuda că deţin în colecţia personală mai toate monografiile scrise în perioada postdecembristă, expertiza dobândită în acest domeniu permiţându-mi să declar că această lucrare monografică poate sta cu cinste alături de cea a istoricului Prof.dr. Cătălin Nechifor, respectiv „Monografia oraşului Bucecea”
. Este de apreciat meritul primarului Constantin Claudiu Bălăşanu, al consilierilor locali, pentru insistența şi efortul financiar depus ca acest valoros manuscris să vadă lumina tiparului.
Regret că nu pot fi prezent la acest eveniment, obligații profesionale cerându-mi să mă deplasez într-o altă comună din judeţ. Localitatea Frumuşica are o frumoasă legendă care spune că numele de „Frumuşica” l-ar fi dat domnitorul Ştefan cel Mare trecând prin zonă în drumul său de la Rareşoaia spre Ionăşeni, la herghelia de cai. Poate cu alt prilej voi putea să le împărtăşesc celor din Frumuşica această frumoasă legendă culeasă de către profesoara Elidia Agrigoroaie cu multe zeci de ani în urmă.
Ştiu că la eveniment vor participa, pe lângă directorul Ion Istrate şi eruditul istoric Gheorghe Median, fiica satului profesoara de istorie Lucica Pârvan (Arhip) ce vor da greutate deosebită desfăşurării festivităţii, motiv în plus de apreciere a muncii primarului Bălăşanu în ce priveşte promovarea imaginii comunei..
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania